Utolsó frissítés: 2024-04-15

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Szakmai cikkek

< >

Mennyire éri meg napelemes rendszerbe fektetni Magyarországon?

Megéri-e napelemes rendszert tervezni egy családi házra, vagy ez inkább a nagyobb épületek, irodák, raktárak számára térül meg? Cikkünkben utánajártunk, mennyi idő alatt hozza be az árát – lakossági felhasználás esetén.

Manapság már egyáltalán nem sci-fi filmbe illő jelenet, ha valaki azt mondja, hogy napenergiával termel áramot vagy fűti az otthonát. Az elmúlt két évtizedben gombamód szaporodtak a napelemes rendszerek, hiszen az emberek rájöttek arra, hogy mennyire káros a fosszilis tüzelőanyagok elégetése miatt keletkező üvegházhatású gázok hatása, illetve milyen költségekkel jár ennek a fenntartása. Az elektromos autók térnyerésén is látszik, hogy ez a jövő, az emberiségnek el kell hagynia a nem megújuló energiaforrások használatát, hiszen csak így lassítható a klímakatasztrófa.

Mi a napenergia?

A napenergia a Napból érkező elektromágneses sugárzás, amely hő és fény formájában éri el a földfelszínt. Ezt az emberiség már évezredek óta hasznosítja tartósításra, fűtésre, sőt, akár a hadászatban is. A Földre érkező elektromágneses sugárzás egyharmada visszaverődik az űrbe, míg a maradékot a felhők, az óceánok és a földfelszín nyeli el. Az emberiség számára hasznosítható napenergia 3,85 x 1024 Joule évente. Ez elképzelhetetlen mennyiség, valójában pár órányi napsugárzás képes lenne fedezni az emberiség teljes egy éves energiaszükségletét, ha 100%-ban ki tudnánk aknázni. Erre egyelőre nincs lehetőség, de ha csak a töredékét használjuk fel, azzal is rengeteg károsanyag kibocsátását előzhetjük meg.

A napenergiát számos módon fel lehet használni:

  • Léteznek passzív megoldások is, amelyek az épületek tájolásában és szigetelésében merülnek ki.
  • Az aktív felhasználás napkollektorokkal, naperőművekkel, napelemekkel történik.
  • A mezőgazdasági felhasználás a fotoszintézist jelenti.

Hogyan épülnek fel a napelemes rendszerek?

Először is minden napelemes rendszer alapja a napelem maga. Az, hogy pontosan hány darab, az attól függ, hogy mekkora lesz a háztartás energiafogyasztása, illetve annak tájolása is nagyban befolyásolja. Egy átlagos 4 fős magyar háztartás esetén a szükséges napelem-terület 15-20 m² között van, amely persze nagyban függ az épület már meglévő egyedi adottságaitól is.

A következő, és talán a napelemek után legfontosabb része a napelemes rendszereknek az inventer, amelyről csak kevesen tudnak, viszont kulcsfontosságú szerepet tölt be. Ez a kisebb bőrönd méretű szerkezet alakítja át a napelemek által termelt egyenáramot a háztartás által hasznosítható váltakozó árammá. Nem is csoda, hogy sokan még nem is hallottak erről, hiszen a legtöbbször ez a ház legeldugottabb részén kap helyet.

Ezen kívül kellenek tartókonzolok, és természetesen kábelek, egyéb alkatrészek is ahhoz, hogy a napelemes rendszer megfelelően tudjon működni.

Miért éri meg a napelem?

Leginkább azért választják egyre többen, mert a háztartás energiaszükségletét teljesen ki lehet vele váltani. Ez számszerűsítve egy átlagos 4 fős magyar háztartás esetén évi 100 000-150 000 forintot jelent, sőt, ha főzni és fűteni is elektromos árammal fognak, akkor ez az összeg még nagyobb is lehet. Ha teljes mértékben napenergiát használ az otthon, a környezetet éves szinten több tonnányi károsanyagtól lehet megkímélni, így a megtérülés nem csupán anyagiakban mérhető.

A rezsiköltségek csökkentése után nem elhanyagolható szempont az sem, hogy a napelemes házak sokkal kelendőbbek, mint hagyományos társaik. Sokan kifejezetten napelemes ingatlanokat keresnek, de ha nem is prioritás a napelemek megléte, mindenféleképpen vonzóbbá teszi a házat a potenciális vevők szemében. A napelemes rendszerek értéknövelő befektetésnek számítanak, mivel a feltelepítést követően az ingatlan értéke a bekerülési költség többszörösével is tud növekedni.

Kinek éri meg napelemet telepíteni?

Egyszerűen fogalmazva mindenkinek megéri napelemre váltani, de az alábbi csoportokba tartozó embereknek különösen érdemes elgondolkodni a napelemes otthonokban:

  • Átlagosnál nagyobb energiafogyasztással rendelkezők: minél nagyobb a napelemes rendszer, fajlagosan annál olcsóbb és annál rövidebb a megtérülési ideje. Nem beszélve arról, hogy a megtérülés után, ha befektetésként tekintünk rá, az átlagnál nagyobb hozamot hoz.
  • Házépítés előtt állók: ez a legideálisabb állapot, hiszen a ház alapvető kialakítása, tájolása és szerkezete, a közös tervezés lehetővé teszi, hogy a napelemes rendszer a legnagyobb hatásfokkal működjön.
  • Akik aktívan szeretnének tenni a környezetért: a napelemekkel egyénileg is lehet tenni a klímakatasztrófa megfékezéséért, hiszen jelentősen lehet csökkenteni a háztartás ökolábnyomát.

Mennyire éri meg Magyarországon a napelem?

Magyarország többféle szempontból is kedvező feltételeket biztosít a napenergiának. Egyfelől rendkívül magas az évi napsütéses órák száma, amely még az ország északi részén is több, mint 1700 óra/év. Másfelől Magyarország kormánya az utóbbi években egyre jobban támogatja a zöldenergiát, ami ennek hatására valóban látványos fejlődésen megy keresztül. 2010-ben az országban található napelemfarmok összteljesítménye 2 MW volt, 2020 3. negyedévében pedig már 1920 MW.

A kormány által életre hívott és bőkezűen támogatott lakásfelújítási programot energetikai korszerűsítésre is lehet fordítani, így nem ritka az az eset sem, hogy az állam a napelemes rendszerek telepítési költségeinek teljes egészét vagy jelentős hányadát biztosítja.

Mennyi idő alatt térül meg a napelem?

Fontos tudatosítani, hogy a napelemes rendszerek bizony csak hosszútávon térülnek meg. Egy átlagos 1,5-2 millió forintos napelemes rendszer megtérülési ideje 10 év. Ez persze bekövetkezhet sokkal gyorsabban is, ha például a régebbi nagy háztartási gépeket sokkal kedvezőbb fogyasztásúakra cserélik, valamint akkor is, ha a háztartás teljes egészében átáll elektromos áramra.

Ezt a hosszú távú megtérülést lehet egyfajta olyan befektetésnek is tekinteni, aminek a gyümölcsét a következő generációk tudják majd élvezni, hiszen a gyerekek, és az ő gyerekeik is, egy tisztább és szebb jövőben fognak tudni élni. Ezt figyelembe véve az a pármilliós befektetés és a tízéves megtérülés már nem tűnik olyan nagy árnak.

Jó tanácsok, ha napelemes rendszert telepítene

Mivel a napelemes rendszereknél egy gyakori kérdés a megtérülési idő, így nem árt pár részletre odafigyelni, ha a befektetés gyümölcsét zavartalanul akarja élvezni:

  • Itt is érvényes az „olcsó húsnak híg a leve”: mindig márkás napelemet válasszon, még akkor is, ha azok egy kicsivel drágábbak. Nagyon fontos, hogy egy napelemes rendszer esetén soha se a legolcsóbbat vegye meg, mert sok esetben ez a termék idő előtti meghibásodásához vezethet, vagy kevesebbet termel, ami a megtérülési időt növeli.
  • A márka mellett az is fontos, hogy a gyártó ne csak 1-2 éves múlttal rendelkezzen és a telepítő se egy újdonsült cég legyen. A telepítés minőségén is múlik a napelemes rendszer termelése.
  • Az esetek többségében jobban jár, ha nem egyedül próbálja megoldani a napelem-kérdést, hanem szakértőket bíz meg a feladattal, akik felmérik az igényeit, megtervezik a rendszert, intézik a beszerzést, a kiépítést, sőt, az áramszolgáltatónál a „papírozást” is, így minden gondot levesznek a tulajdonosok válláról és még garanciát is vállalnak.

Magyarország tökéletes terep a napelemes rendszerek számára, hiszen mind a természeti adottságok, mind a jogszabályi környezet lehetővé teszi, hogy a napenergia a jövőben meghatározó szereplője legyen a hazai energiapiacnak. A jövő a napenergiában van, így most kell váltani, míg a piac nem leterhelt!

Sisolar Kft.

Sisolar Kft.


< >

Legújabb cikkek

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Tokaj-Hegyalja új élménypontja

Építészet 2022. 10. 24.
A Tokaj-hegyaljai mikroklíma meghatározója a borvidék vulkáni dombjainak lábánál folyó Bodrog, amely a melegebb időszakokban vízitúra lehetőségekkel, ősszel hajós, valamint vízparti programokkal is csábít. A folyót az őszi reggeleken vastag ködfátyol borítja, amely páratlan látványt nyújt az ide érkezőknek. Ebben a látványban lehet része azoknak, akik felkeresik a Szegiben kialakított Ködfátyol teraszt

Hogyan válasszunk bútort, avagy funkció vagy design?

Ha teljesen tanácstalan azt illetően, milyen darabokkal rendezze be lakását, kövesse a mottót: "a szépség az egyszerűségben rejlik". E mondat érvényessége örök, ahogyan az egyszerű dolgok szépsége is, amelyek használati formái sértetlenül túlélik az idő könyörtelen múlását

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?