Utolsó frissítés: 2024-02-21

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Szakmai cikkek

< >

Miért válasszon korszerű műanyag ablakokat otthonába?

Nyílászárók 2021. 08. 16.

Ha egyszerűen szeretnénk válaszolni a kérdésre, azért, mert a korszerű műanyag ablakkal hosszú távon kiváló nyílászáróra tehet szert. De nézzük, hogy milyen érvek szólnak a minőségi műanyag ablakok mellett!

Energiatakarékosság

Bizony, ma már nemcsak a pénztárcánk, hanem a károsanyag kibocsátás minimalizálása miatt is fontos, hogy energiatakarékosan üzemeljen az otthonunk. A korszerű műanyag ablakoknál a megfelelő hőszigetelés az egyik leglényegesebb szempont. Egy átlagos családi ház esetében a legnagyobb hőveszteség (kb. 30-35%) a nyílászárókon keresztül távozik, ezért felújítás esetén a hőszigetelés javítását is itt érdemes kezdeni, ezen a ponton érhetünk el legnagyobb eredményt.

Nyílászárók esetében a hőátbocsátási tényező - az úgynevezett U érték - jellemzi a hőszigetelési képességet. Minél kisebb ez az érték, annál jobb hőszigetelő az ablak. Háromféle U érték létezik:

  • Ug (glass=üvegezés): jelenleg az alap üvegezés 2 rétegű, 24 mm-es vastagsággal, Argon töltéssel általában 1,0 W/(m2K) értékkel rendelkezik. 3 rétegű, 48 mm-es üvegezéssel 0,5-ös értéket is el lehet érni. Az üvegrétegek közötti távtartó anyaga alumínium vagy műanyag lehet. Hőtechnikai szempontból az utóbbi sokkal kedvezőbb, így elkerülhetőek az ablak pereménél jelentkező páracsíkok is.
  • Uf (frame=keret): az ablaktok és szárny profiljának a hőátbocsátási értékét adja meg. Műanyag nyílászárók esetében 1,4 és 0,7 W/(m2K) közötti értékek a jellemzőek, ami kiemelkedően jónak számít. De ami még fontosabb, hogy ezt az értékét hosszú időn keresztül meg is tartja, mert nem vetemedik sem a környezeti hatások, sem az évszakok változása miatt.
  • Uw (window=ablak): a teljes szerkezet hőátbocsátási jellemzője egy szabvány méretű (1230x1480 mm) ablakra kiszámítva. A mai műanyag nyílászárók jellemzőek 1,2 és 0,6 W/(m2K) közötti tartományban mozognak.

A műanyag ablak biztonságos!

A betörésvédelem szempontjából sem mindegy, hogy milyen nyílászárót, ablakot választunk. Miután a nyílászárók egy elemekből összeépülő rendszert alkotnak, biztonság szempontjából ezeket az elemeket és az elemek egymáshoz kapcsolódását érdemes vizsgálni.

Üvegezés tekintetében minden rendszernél alkalmazhatóak ugyanazon kiválasztott szerkezetek, ezért ez az elem nem befolyásolja a végeredményt. Először nézzük a tok és a szárny szerkezetét: a műanyag szerkezetek esetében a tok és a szárny profilban elhelyezett, általában 0,8 – 3 mm vastagságú acélmerevítésekkel fokozzák a gyártók a szilárdságot, amivel messze a legerősebb szerkezet hozható létre. Beépítéskor is az acélmerevítésen keresztül kerül falba rögzítésre a tok, így teljesítve a legmagasabb biztonsági elvárásokat.

Nagyban függ a vasalat minőségétől az ablakunk megfelelő működése és a biztonság. A szárnyon körbefutó, valamint a tokon elhelyezett vasalati elemeket csavarozással rögzítik a profilokban elhelyezkedő acélmerevítéshez. Zárt állapotban ezek a vasalati elemek egymáshoz kapcsolódnak, így egy erős szerkezeti egységet képeznek a nyílászárón belül. Fokozhatjuk a vasalat védelmi szintjét a kapcsolódási pontok kialakításával (pl. gombafejes, kampós), valamint a számuk növelésével. Sőt,  tovább fokozhatjuk a biztonságunkat azzal,  ha a vasalatot kiegészítjük sarokváltóba rejtett elektronikus nyitásérzékelővel is.

A műanyag ablak sokáig tart!

A megfelelő karbantartás mellett mindhárom nyílászáró típus hosszú évtizedekig szolgálhat minket. Figyelembe kell ugyanakkor venni, hogy a fa egy élő anyag, ami több ponton is gondot okozhat. Nem tudhatjuk, hogy a fa életében miket élt át, és mivel nem láthatunk az anyag belsejébe, így az esetleges hibákat sem tudjuk benne felfedezni, nem tudhatjuk, hogy belülről nem korhad-e. Nem ismerjük, hogy a fa a feldolgozás előtt mennyi ideig és milyen körülmények között pihent, száradt. A nem elég gondos és szakszerű előkészítés a későbbiekben vetemedéshez vezethet, ami károsan befolyásolja a nyílászáró hő- és hangszigetelését. A fa felületek rendszeres kezelésének elmaradása egyértelműen az élettartam rövidüléséhez vezet. A modern műanyag ablakok élettartama napjainkban akár 30 év, vagy még több is lehet. Jó, ha az ablak minden egyedi komponense – mint pl. tömítése – is ugyanennyi ideig működik, hiszen jelentős mértékben hozzájárul a szerkezet színvonalának megőrzéséhez.

Alig kell a karbantartással törődni!

Minden nyílászárótípusnál van néhány karbantartási folyamat, amit időnként (célszerű évente) el kell végezni ahhoz, hogy jól működjön. Olajozni kell a vasalat mozgó alkatrészeit, tisztítani kell a gumitömítéseket, szilikonnal vagy glicerinnel kell ápolni a tömítést. A tok és szárny karbantartásában azonban már jelentős különbség mutatkozik. Míg az alumínium és műanyag nyílászárók ezen részeit csak időnként tisztítani kell, addig a fa nyílászárókat rendszeresen felületkezelni szükséges, hogy a vetemedést, gombásodást és egyéb elváltozásokat megelőzhessük.

Költséghatékonyak

Árban pedig tényleg verhetetlenek a minőségi műanyag ablakok. Biztonságban, tartósságban, karbantartásban egyértelműen a műanyag ablakok a legjobbak, mindezt úgy, hogy a versenytárs rendszerekhez képest igen jelentős árelőnyt is biztosítanak. Komoly árkülönbségekről van szó!

Láthatjuk, hogy a leglényegesebb szempontokat egybevetve napjaink legjobb választása a műanyag ablak. Kevés olyan termék van, ami úgy tartja magát a csúcson minőségi, biztonsági és tartóssági szempontból, hogy közben olcsóbb a versenytársaknál.

 

ABLAXÁRNY-RENDSZER Kft.

Ablaxarny-logo


 

< >
Kapcsolódó katalógus oldal(ak):
Nyílászárók
Műanyag ablakok, erkélyajtók

Legújabb cikkek

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Tokaj-Hegyalja új élménypontja

Építészet 2022. 10. 24.
A Tokaj-hegyaljai mikroklíma meghatározója a borvidék vulkáni dombjainak lábánál folyó Bodrog, amely a melegebb időszakokban vízitúra lehetőségekkel, ősszel hajós, valamint vízparti programokkal is csábít. A folyót az őszi reggeleken vastag ködfátyol borítja, amely páratlan látványt nyújt az ide érkezőknek. Ebben a látványban lehet része azoknak, akik felkeresik a Szegiben kialakított Ködfátyol teraszt

Hogyan válasszunk bútort, avagy funkció vagy design?

Ha teljesen tanácstalan azt illetően, milyen darabokkal rendezze be lakását, kövesse a mottót: "a szépség az egyszerűségben rejlik". E mondat érvényessége örök, ahogyan az egyszerű dolgok szépsége is, amelyek használati formái sértetlenül túlélik az idő könyörtelen múlását

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?