Utolsó frissítés: 2024-02-21

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Szakmai cikkek

< >

Hogyan válasszunk bútort, avagy funkció vagy design?

Ha teljesen tanácstalan azt illetően, milyen darabokkal rendezze be lakását, kövesse a mottót: "a szépség az egyszerűségben rejlik". E mondat érvényessége örök, ahogyan az egyszerű dolgok szépsége is, amelyek használati formái sértetlenül túlélik az idő könyörtelen múlását.

A termék formájának egyértelműen jeleznie és hűen tükröznie kell a funkcióját. A geometriai alapformák - kocka, gömb vagy henger - által inspirált bútorszettek és szoliterek, világítótestek és kiegészítők nem válnak ódivatúvá, és mindig zökkenőmentesen illeszkednek bármilyen stílusú enteriőrbe.

Ráadásul gyakran egy egyszerű forma írja le a legjobban a funkciót, felesleges extrák nélkül, amelyek gyakran bonyolítják azt. A hibátlan működés követelményének teljesítése a jó tervezés másik előfeltétele.

A funkciót soha nem szabad a megjelenés vagy az esztétikai érték rovására feláldozni. Egy szép és nem funkcionális termék csupán egy drága díszítő szoborrá válik, amelynek nincs további haszna vagy jelentése, mint egy szomorú emlékműve saját meg nem valósult funkciójának. A terméknek egyértelműen sugallania kell a funkcióját, és formája révén hűen tükröznie kell azt. Ha valami másnak "látszik", mint ami valójában, az csak feleslegesen összezavarja a felhasználót. Egy minőségi termék esetében soha nem szabad megkérdőjeleznünk a formájának okait, és még csak nem is szabad elgondolkodnunk a funkcióján. A formának elkerülhetetlenül követnie kell a funkciót - teljesen logikusan és természetesen.

A bútorok olyan részletei, mint a szerelvények, fogantyúk, lábak, görgők, karfák stb. széles teret biztosítanak a tervező kreativitásának.

A minőségi bútorokban, legyen az egy elegáns kanapé vagy egy fotel, ezek a részletek egy adott stílusra, irányzatra vagy korszakra való hivatkozás nélkül megoldottak. Például az időtlen fogantyúk mindig a legegyszerűbb formájúak, a lehető legkevésbé feltűnő megjelenésűek, lehetőleg "nincsenek".

A "design" kifejezés először a 19. században jelent meg az ipari fellendüléssel kapcsolatban. A hagyományos kézművességet, amely a termék eredetijeit létrehozta, ebben az időszakban felváltották az egységes ipari termékek, amelyek bár minimálisan tartották az árat, nem rendelkeztek az eredetiek esztétikai szempontjaival. A fenti tények alapján tehát a design szó jelentését két szempontból kell vizsgálni, egyrészt a "design" szó értelmezhető egy angol szó fordításaként, azaz tervként, vázlatként, formaként, stilizálásként, és néha modellként vagy mintaként is. Másrészt tisztán technikai értelemben a design az ismételt előállításra szánt termékek tervezésével foglalkozik.

A belsőépítészet, mint a belső terek design-ja elsősorban a ház, a lakás és az üzlethelyiségek belső elrendezésére összpontosít gyakorlati és esztétikai szempontból. A belsőépítészetnek kapcsolódnia kell az épület építészetéhez, és meg kell felelnie a felhasználók életstílusának. Az anyagokkal, színekkel, valamint egy adott tér berendezésével dolgozik. Szükség esetén a belső tér elrendezésébe is beavatkozik, de az egész épület statikáját figyelembe véve. Célja, hogy ideális lakókörnyezetet teremtsen a felhasználók számára. A mai belsőépítészek 3D-s vizualizációs és animációs programokkal dolgoznak, segítve az ügyfeleket.

Klasszikus design vagyis az örökzöldek

Valódi művészet egy olyan tárgyat tervezni, amelynek dizájnja elég jó ahhoz, hogy több évtizeden keresztül bizonyítson, széles körben ismertté váljon, és gyakran több kontinens otthonainak szerves részévé váljon. A ma is népszerű és széles körben ismert dizájn termékek gyakran viselik alkotójuk egyértelmű kézírását és filozófiai nézeteit.

A Bauhaus, a Walter Gropius által 1919 óta vezetett funkcionalista tervezőiskola nemcsak a kortárs építészetre, hanem a bútortervezésre is nagy hatással volt.

Ebből az időszakból ismert szoliter például Marcel Breuer Wassily széke, amely a maximális kényelem érdekében csőszerkezetet használ, vagy Eileen Gray 1927-es, gyakran másolt, elegáns csőszerkezetű, kerek üvegasztala.

Marcel Breuer Wassily szék

Híresek L. Mies van der Rohe alkotásai, mint például a Barcelona bőrkárpitú gombokkal és könnyű fémszerkezettel szépen geometrikusan tagolt karosszéke.

L. Mies van der Rohe - Barcelona karosszék

A legismertebb talán Le Corbusier híres LC-4 társalgófotelje, amelyet a Thonet 1929 óta gyárt, és amely az időtlen formatervezés jó példája - a tökéletes funkciót és a rendkívül esztétikus megjelenést ötvözi. Az art deco hivatalosan az 1925-ös párizsi kiállításon vált design irányzattá.

Le Corbusier - LC-4 társalgófotel

Az 1950-es években a skandináv design, amelyet Alvar Aalto hajlított rétegelt lemezből készült bútorai képviseltek, lassan széles körben ismertté vált. Ez a finn építész alapvetően leegyszerűsítette a bútorgyártást azáltal, hogy megszüntette a szerkezeti elemek hajlított elemekkel való szabványos és fáradságos összeillesztését.

A jó design erős hagyománya a mai napig tart a skandináv országokban, és szinte minden otthonban van legalább egy "dizájner klasszikus" darab.

Az elmúlt években exponenciálisan nőtt az úgynevezett "retro stílus" népszerűsége, amely a távoli és közelmúltból merít ihletet, és nem habozik nyíltan elkötelezni magát egy adott korszak mellett.

A "retro" enteriőr lehet egy majdnem tökéletes másolat, amely eredeti, felújított bútorokkal és régiség kereskedésekből származó kiegészítőkkel van berendezve, vagy egyszerűen csak inspirálódhat egy népszerű korszakból, és kiegészítheti azt a választott stílusnak megfelelő új, modern darabokkal.

Retro enteriör

Az 1950-es évek a brüsszeli nemzetközi kiállítás hatására friss szelet hoztak a bútortervezésbe. Az egyszerű és tiszta formájú székek finom fém talapzatot vagy akár egyetlen központi lábat kapnak, az ülés formája pedig biomorf formákat, leggyakrabban kagylót idéz.

A tudomány és a technológia terén elért eredmények a belsőépítészeti berendezések koncepciójában és tervezésében is tükröződtek.


Az 1960-as évek a konvencióktól való felszabadulást jelentette, és nem csak a bútortervezésben. A klasszikus ülőbútorokat felváltották a pihe-puha szőnyegen lévő párnák vagy a szokatlan műanyag és felfújható szoliterek.

Ülőbútor a 60-as években

Napjaink híres nevei közé tartozik Starck, Rashid, Calatrava, Zahid és Alto, jellegzetes terveik az elmúlt évtizedekben nagy népszerűségnek örvendtek.

Modern designer bútorok

Csak az idő fogja megmondani, hogy a ma design darabjai ugyanolyan népszerűek maradnak-e, mint az 1930-as évek örökzöldjei. Ezért a modern designer bútorok kiválasztásakor ragaszkodjunk saját véleményünkhöz, ízlésünkhöz és a jó design egyértelmű kritériumaihoz, amelyek a következők:

  • A jó design innovatív.
  • A jó tervezés növeli a termék hasznosságát.
  • A jó design esztétikus.
  • A jó tervezés tiszteletben tartja a logikát (könnyen érthetővé teszi a terméket).
  • A jó design nem feltűnő.
  • A jó design őszinte (nem tesz úgy, mintha gyémántból lenne).
  • A jó tervezés állandó.
  • A jó tervezés az utolsó részletig alapos (semmit sem bíz a véletlenre).
  • A jó tervezés környezetbarát.
  • A jó design minimalista.

Ha nem vagyunk egészen biztosak abban, hogy képesek vagyunk több évvel előre látni a kortárs alkotásokban az időtállóan magas minőségű design darabokat, fogadjuk meg a szakértők tanácsát, vagy forduljunk az időtálló klasszikusokhoz, és ne habozzunk keverni és kombinálni. Egy kényelmes, klasszikus kanapé mellé állítsunk egy designer asztalkát, vagy egészítsük ki a nappalit egy ikonikus fotellel. A régit az újjal, a klasszikust a modernnel, a design darabokat a tömeggyártással - a kortárs belsőépítészetben semmi sem tabu.

Klasszikus kanapé designer asztalkával

 

Novo Home Bútor



< >
Kapcsolódó katalógus oldal(ak):
Lakberendezés
Bútor

Legújabb cikkek

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Tokaj-Hegyalja új élménypontja

Építészet 2022. 10. 24.
A Tokaj-hegyaljai mikroklíma meghatározója a borvidék vulkáni dombjainak lábánál folyó Bodrog, amely a melegebb időszakokban vízitúra lehetőségekkel, ősszel hajós, valamint vízparti programokkal is csábít. A folyót az őszi reggeleken vastag ködfátyol borítja, amely páratlan látványt nyújt az ide érkezőknek. Ebben a látványban lehet része azoknak, akik felkeresik a Szegiben kialakított Ködfátyol teraszt

Hogyan válasszunk bútort, avagy funkció vagy design?

Ha teljesen tanácstalan azt illetően, milyen darabokkal rendezze be lakását, kövesse a mottót: "a szépség az egyszerűségben rejlik". E mondat érvényessége örök, ahogyan az egyszerű dolgok szépsége is, amelyek használati formái sértetlenül túlélik az idő könyörtelen múlását

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?