Utolsó frissítés: 2021-12-01

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Szakmai cikkek

<

Mire kell figyelni a tetőtér hőszigetelése során?

Hőszigetelés 2021. 10. 12.
Kép forrása: https://unsplash.com/@umityildirim
Kép forrása: https://unsplash.com/@umityildirim

A tetőtér hőszigetelésével rengeteg hőenergiát tarthatunk bent a hideg időben és a nyári hőség idején is élhetőbbé tehetjük a padlásteret, tetőteret. Spórolhatunk a fűtésköltségen és a klímára kiadott rezsiköltségen. Van azonban néhány szempont, amire figyelni kell a hőszigetelés tervezése, kivitelezése során. Többek között el kell dönteni azt is, hogy hagyományos szigetelőanyaggal vagy fújható szigetelőanyaggal dolgozunk.

Először nézzük a tetőtér hőszigetelését!  

A tetőtér lakhatósága, élhetősége szempontjából az egyik legfontosabb lépés a tetőtér hőszigetelése. Dönthetünk fújható vagy hagyományos szigetelőanyag között, lássuk, mikor melyik mellett érdemes letennünk a garast!

Fújható hőszigetelés

A fújható szigetelés óriási előnye a hagyományos szigetelésekhez képest, hogy

 • résmentes szigetelést biztosít;
 • nehezen elérhető helyekre tökéletesen alkalmazható, mint például tetőzugok;
 • tiszta, nem marad utána vágási hulladék, maradék;
 • akár 1 nap alatt elkészül a szigetelés;
 • kötőanyagot és egészségre káros összetevőket nem tartalmaz, természetes alapanyagokból készült;
 • környezetbarát, csökkenti a CO2-kibocsátást;
 • nem tartalmaz rágcsálóirtó vegyszereket, sem gombamentesítőt, sem égéskésleltetőt;
 • nem jöhet létre penészedés, a párát átereszti, a nedvesség nem áll meg a tetőtér szigetelésben;
 • víztaszító, hidrofóbizált, víztaszító anyaggal kezelt, nem szívja magába a nedvességet, párát, nagy páraáteresztő képességgel rendelkezik.

Mikor használjunk fújható szigetelést?

Abban az esetben, ha sok beugró, flikk-flakk, kémény helyezkedik el a padlásfödémen, és ezek miatt nem, vagy csak nehezen használható a hagyományos szigetelőanyag. Ha például gépészeti szigeteléssel ellátott födémmel van dolgunk, nem lehet szakszerűen alkalmazni a hagyományos táblás vagy tekercses szigetelőanyagot. Kiválóan alkalmazható a fújható szigetelés akkor, ha nehezen elérhető vagy nem terhelhető padlásfödémeket kell szigetelnünk (pl. a borított fafödémek vagy a könnyűszerkezetes házak esetén). Bátran alkalmazzuk akkor is, ha szeglemezes tetővel van dolgunk. A fújható szigeteléssel a tetőtérben is hézagmentesen dolgozhatunk, a legkisebb résbe is bejut és használatával elkerülhető a bontás, ha már meglévő szerkezetbe kell fújni. És ami mindegyik esetben lényeges: ha fontos, hogy gyorsan, tisztán, hulladék nélkül dolgozzunk, vágjunk bele a fújható szigetelésbe! A fújható szigetelések esetén választhatunk az üveggyapot, kőzetgyapot, polisztirol gyöngy, cellulóz, purhab, kender, farost anyagok közül.

Hagyományos szigetelés

Hagyományos tekercses vagy táblás szigetelés használata javasolt abban az esetben, ha egyszerűbb, sima a födém, nincsenek benne egyenetlenségek, elzárások. Ezt akár mi is megoldhatjuk házilag, főleg, ha tekercses anyagokat alkalmazunk. Kigörgetjük, és akár több rétegben elérhetjük a kívánt vastagságot. Párazáró fóliát mindenképpen tegyünk a födémre a szigetelőanyag alá, és figyeljünk arra, hogy az esetleges járófelület vagy szervizjárat építésekor ne zárjuk le a teljes felületet. Amennyiben hagyományos anyaggal, házilag oldjuk meg magunknak a szigetelést, akkor figyeljünk a kellő vastagságra, a szigetelőanyag minőségére (ne csak az ár alapján döntsünk) és mindenképpen tekercses anyagot javaslunk, mivel azzal könnyebb dolgozni.

Milyen anyagokból választhatunk hagyományos szigetelések esetén?

A legelterjedtebb szigetelőanyagok padlásfödém esetén: üveggyapot, kőzetgyapot, polisztirol vagy hungarocell. A hagyományos szigetelésről néhány fontosabb tudnivaló:

 • akár mi magunk is el tudjuk készíteni házilag a tetőszigetelést,
 • a tekercses anyaggal egyszerűbb dolgozni mint a táblással,
 • költséghatékony megoldás.

Beépítetlen padlásfödém szigetelésekor mérlegelnünk kell, hogy akarunk-e bármiféle járófelületet vagy szerviz járatot. Ha például kémény vagy antenna van a padláson, akkor mindenképpen építtessünk legalább szervizjáratot, hogy az esetleges munkák esetén ne tapossák össze más szakiparosok a szigetelésünket. Ha tárolni is szeretnénk a padláson, akkor érdemes tárolófelületet kialakítani.

Ne maradjon ki az átszellőző réteg!

Gyakran előfordul, hogy első ránézésre rendben van a tetőtér szigetelése, pontos és szakszerű, viszont kihagytak belőle egy lényeges összetevőt: az átszellőző réteget. Ha rosszul vagy hiányosan van megoldva az átszellőző réteg, akkor a tetőtérben küzdenünk kell majd a páralecsapódással, penészedéssel. A páravédelem amúgy is nagyon lényeges, hiszen a páralecsapódás nemcsak a szigetelést, hanem a fát és a falakat is károsíthatja, de az egészségünkre szintén rossz hatást gyakorol.

Ne hagyjuk el a tetőfóliát sem!

Nem létezik olyan tetőszerkezet, amelyen nagyobb esők esetén ne szivárogna keresztül legalább néhány csepp víz, vagy hóviharban némi porhó. Annak érdekében, hogy ez ne jusson el a szigetelésig, esetleg a belső falszerkezetig, vagy még tovább, mindig alkalmazzunk tetőfóliát. Ennek hiányában nincs megfelelő minőségű tető.

Dolgozni csak pontosan, szépen!  

Bármilyen szigetelőanyaggal is dolgozunk, rendkívül lényeges, hogy az illesztéseknél ne maradjanak kisebb hézagok sem. Különösen problémásak ebből a szempontból a tetőtéri ablakok, a kémények, a találkozási pontok, így a szelemenek és a szarufák is. Noha a szigetelésben nem játszik kimagasló szerepet, azonban egy tetőtér kialakításában a fóliák pontos illesztése is nagyon fontos. Nem elég a megfelelő fólia kiválasztása, de nagyon oda kell figyelni az illesztésekre is. Minden hőszigetelő anyag rögzítése lényeges a precíz munkához, hiszen a tetőnek jelentős dőlésszöge lehet, aminek részeként ezek az anyagok egymásba csúszhatnak és tömörödhetnek, mely szintén hőhíd kialakulásához vezethet.

Ne spóroljunk azzal, hogy vékony szigetelőanyaggal dolgozunk!

Gyakori probléma lehet tetőtér szigetelésekor az is, hogy nem megfelelő vastagságú anyag kerül beépítésre. Itt az ideje elfelejteni az 5-10 centiméteres vastagságú szigetelőanyagokat, a tetők esetén a 20-25 centiméter minden esetben az alapszint!

Ne hagyjunk hőhidakat a szarufák közének szigetelése során!

Nem elég a szarufák közét kitölteni szigetelőanyaggal, mert úgy a fa hőhídként funkcionálhat. Érdemes a szarufák közti réteget egy, a szarufákra ráfekvő extra burkolattal megtámogatni ahhoz, hogy hatékonyabb legyen a szigetelés.

 

Kontaktbauszig Kft.

Kontaktbau


 

<

Legújabb cikkek

Mire kell figyelni a tetőtér hőszigetelése során?

Hőszigetelés 2021. 10. 12.

A tetőtér hőszigetelésével rengeteg hőenergiát tarthatunk bent a hideg időben és a nyári hőség idején is élhetőbbé tehetjük a padlásteret, tetőteret. Spórolhatunk a fűtésköltségen és a klímára kiadott rezsiköltségen. Van azonban néhány szempont, amire figyelni kell a hőszigetelés tervezése, kivitelezése során. Többek között el kell dönteni azt is, hogy hagyományos szigetelőanyaggal vagy fújható szigetelőanyaggal dolgozunk

Mennyire éri meg napelemes rendszerbe fektetni Magyarországon?

Megéri-e napelemes rendszert tervezni egy családi házra, vagy ez inkább a nagyobb épületek, irodák, raktárak számára térül meg? Cikkünkben utánajártunk, mennyi idő alatt hozza be az árát – lakossági felhasználás esetén

Miért válasszon korszerű műanyag ablakokat otthonába?

Nyílászárók 2021. 08. 16.
Ha egyszerűen szeretnénk válaszolni a kérdésre, azért, mert a korszerű műanyag ablakkal hosszú távon kiváló nyílászáróra tehet szert. De nézzük, hogy milyen érvek szólnak a minőségi műanyag ablakok mellett!

Szakkönyv

Érezd magad otthon - Lakberendezés A-tól Z-ig

Lakberendezés 2021. 11. 24.
Hogyan hozzak létre egy otthont, amely az ízlésemnek, a rendelkezésemre álló térnek és az életformámnak egyaránt megfelel? Mi mutat jól és miért? Hogyan rendezzek be egy lakást, hogy abban valóban otthon érezzem magam? Napjaink egyik legnevesebb svéd lakberendezője, Frida Ramstedt világos stílusban, gyakorlati példákkal illusztrálva vezet be bennünket az otthonteremtés alapvető szabályaiba

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?