Utolsó frissítés: 2024-02-21

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Szakmai cikkek

<

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Kép forrása: Eclisse
Kép forrása: Eclisse

Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsó sorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk.

A legtöbb embernek a beltéri ajtókról a hagyományos nyíló ajtó jut eszébe, nem véletlenül, rengeteg háztartásban találkozunk ezzel a megoldással. Azonban a nyíló ajtóval van egy komoly fenntartása a modern belsőépítészetnek, mégpedig a túlzott helyigény. Gondoljunk bele, hogy mennyi hely szükséges ahhoz, hogy egy nyíló ajtót nyissunk, zárjunk, az ajtó szélességétől függően akár egy négyzetméternyi helyet is elvehet az otthonunkból. Ezt a problémát kiválóan orvosolhatjuk egy modern tolóajtóval.

Milyen tolóajtók vannak?

Tolóajtóból is többféle megoldás áll a rendelkezésünkre. Az egyik a falban futó tolóajtó, ez a nyílászáró nyitott állapotában “eltűnik” a falban. Nyilván ehhez előzetesen komolyabb beavatkozás szükséges, vagyis le kell bontani a falat, majd újra felhúzni és beépíteni a tokrendszert. Fontos, hogy olyan szakember végezze el a tolóajtó beépítését, akinek megvan a megfelelő szakképzettsége, tapasztalata, különben lötyögni fog az ajtó és repedések keletkezhetnek a falfelületen.

A falban futó tolóajtónak több komoly erénye is van: egyrészt a hagyományos nyíló ajtóhoz képest helyet szabadít fel a nyitás-csukás során, másrészt az a falfelület is felszabadul, amely mögött eltűnik a tolóajtó.

Szerencsére arra is van megoldás, ha a kiszemelt falat nem lehet megbontani (pl. statikailag nem bírná el a beavatkozást), ilyenkor jön a falra szerelhető, fal mellett futó tolóajtó. Ebben az esetben ugyan “elveszítjük” azt a falfelületet, amire ráfut az ajtó, ám a térnyerés így is jelentős lesz a hagyományos, nyíló ajtóhoz képest. De vannak további lehetőségek a tolóajtóban, amikor elsősorban nem a lakás kicsi, hanem egy olyan belsőépítészeti problémát kell megoldanunk, amire a legjobb megoldás egy speciálisan kialakított tolóajtó.

Előfordulhat például, hogy az átlagosnál jelentősen nagyobb nyílástávolságot kell áthidalnunk: a teleszkópos tolóajtóval akár 4,7 méter távolságot is gond nélkül, szépen, esztétikusan és gördülékenyen zárhatunk, nyithatunk. A megoldás lényege, hogy az egymással párhuzamos irányban futó ajtószárnyak ugyanabban a vájatban helyezkednek el. Ezzel nappalikat, ebédlőket vagy tárgyalótermeket zárhatunk, nyithatunk. Két tér egymásba nyitása, szűkítése sem okoz gondot, ha teleszkópos tolóajtóban gondolkozunk. Ennél a terméknél az ajtótokba két  40 mm vastag ívelt tolóajtószárny csúszik. Ezt speciális kétkerekes csúszókocsikkal lehet elérni, amelyeket kifejezetten az ívelt sínen való futásra terveztek, s amelyek képesek mozgásukat bármely hajlásszöghöz alkalmazni.

És a belsőépítészeti lehetőségek nem állnak meg a teleszkópos tolóajtónál, hiszen akár ívelt tolóajtó mellett is dönthetünk, ezzel az ajtóval két legyet üthetünk egy csapásra: megoldódik a terek egymásba nyitásának és zárhatóságának problémája, belsőépítészetileg pedig becsempészünk egy gyönyörű  formát, ívet, ami meghatározza a térelrendezést. És arra is van lehetőségünk, hogy épületgépészetet helyezzünk el a tolóajtó falban megbúvó tokrendszerében. Vagyis ugyanabban a falszakaszban, amelybe beépítjük a tokot, egyben fényforrásokat, termosztátokat, kapcsolókat és telefonvezetékeket telepíthetünk.

A tolóajtó, a rejtett ajtó és a technikai ajtó egyaránt megfelelnek a modern belsőépítészeti irányzatok kívánalmainak. Vagyis legyenek dizájnos, tartós és könnyen kezelhető eszközök. De nem mindegy, hogy tolóajtót, rejtett ajtót vagy technikai ajtót szükséges beszerelnünk.

A tolóajtók vásárlása számos előnnyel járhat, amelyek közül néhány a következő:

  1. Több helyet biztosít: a tolóajtók kisebb helyigénnyel rendelkeznek, mint a hagyományos ajtók, mivel az ajtólap a fal mellett tolódik el. Ezért a tolóajtók nagyszerű választásnak bizonyulnak olyan helyiségekben, ahol a hely korlátozott, mint például a fürdőszobákban, WC-kben vagy a gardróbszekrényekben.
  2. Stílusos megjelenés: a tolóajtók modern és elegáns megjelenést kölcsönöznek otthonodnak. A különböző anyagokból, mint például a fa, az üveg, a műanyag vagy a fém, készült tolóajtók széles választékban kaphatók, így biztosan találsz olyat, amely megfelel az otthonod stílusának.
  3. Könnyen használható: a tolóajtók általában könnyen használhatók, mivel csak oldalt kell tolni az ajtólapot, hogy beléphessünk vagy kiléphessünk. Ez különösen hasznos lehet olyan helyzetekben, amikor mindkét kezünk foglalt, nincs mivel kinyitni az ajtót.
  4. Csendesebb működés: a tolóajtók általában csendesebbek, mint a hagyományos ajtók, mivel nincs ajtóforgó, ami nyikorgást vagy kopogást okozhat.

A rejtett ajtók vagy tapétaajtók előnyei:

A tapétaajtó vagy rejtett ajtó szinte észrevétlen marad, belesimul a falba és csak egy egész vékony légrés marad az ajtó és a keret között. Ezek az ajtók tökéletes megoldást nyújthatnak egy esztétikailag igényes, modern otthonban. A letisztult, modern belsőépítészeti stílus előszeretettel nyúlt vissza olyan klasszikus megoldásokhoz, mint a rejtett ajtó, ami úgy kapcsol össze egymás mellett elhelyezkedő helyiségeket, hogy zárt állapotban szinte észrevétlen marad. Több megoldás is rendelkezésünkre áll egy rejtett ajtó kapcsán, az igényes gyártók a megvalósításban a tökéletes technikai kivitelezés mellett komoly hangsúlyt helyeznek arra, hogy esztétikailag is maximálisan a falba simuljon az ajtónk.

A rejtett ajtó kiválasztása során érdemes figyelembe venni, hogy milyen méretű, funkciójú helyiségben szeretnénk elhelyezni. Tisztában kell lenni a nyitásiránnyal, a szükséges ajtó méretével és a szoba stílusával, színvilágával is. Akár lakberendező, belsőépítész segítségét is igénybe vehetjük.

A technikai ajtó segítségével olyan helyiségeket, kis méretű tárolóhelyeket zárhatunk le, ahol épületgépészeti eszközöket, mérőórákat stb. tartunk, amelyek szükségesek az épület működtetéséhez. Ezekre a kis helyiségekre jellemző, hogy nem kell napi szinten hozzáférnünk, viszont időről időre (pl. leolvasás, karbantartás, szerelés) fontos, hogy kényelmesen megközelíthetők legyenek. A technikai ajtó annyiban hasonlít a rejtett ajtóhoz vagy a tapéta ajtóhoz, hogy diszkrét, esztétikailag és geometriailag is belesimul a falba, viszont nem célja, hogy emberek közlekedjenek rajta, vagyis méretében jóval kisebb is lehet, mint egy hagyományos tapétaajtó.

Forrás: www.eclisse.hu/hu


<
Kapcsolódó katalógus oldal(ak):
Nyílászárók
Beltéri ajtók

Legújabb cikkek

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Tokaj-Hegyalja új élménypontja

Építészet 2022. 10. 24.
A Tokaj-hegyaljai mikroklíma meghatározója a borvidék vulkáni dombjainak lábánál folyó Bodrog, amely a melegebb időszakokban vízitúra lehetőségekkel, ősszel hajós, valamint vízparti programokkal is csábít. A folyót az őszi reggeleken vastag ködfátyol borítja, amely páratlan látványt nyújt az ide érkezőknek. Ebben a látványban lehet része azoknak, akik felkeresik a Szegiben kialakított Ködfátyol teraszt

Hogyan válasszunk bútort, avagy funkció vagy design?

Ha teljesen tanácstalan azt illetően, milyen darabokkal rendezze be lakását, kövesse a mottót: "a szépség az egyszerűségben rejlik". E mondat érvényessége örök, ahogyan az egyszerű dolgok szépsége is, amelyek használati formái sértetlenül túlélik az idő könyörtelen múlását

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?