Utolsó frissítés: 2022-01-17

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Szakmai cikkek

< >

Mennyire éri meg napelemes rendszerbe fektetni Magyarországon?

Megéri-e napelemes rendszert tervezni egy családi házra, vagy ez inkább a nagyobb épületek, irodák, raktárak számára térül meg? Cikkünkben utánajártunk, mennyi idő alatt hozza be az árát – lakossági felhasználás esetén.

Manapság már egyáltalán nem sci-fi filmbe illő jelenet, ha valaki azt mondja, hogy napenergiával termel áramot vagy fűti az otthonát. Az elmúlt két évtizedben gombamód szaporodtak a napelemes rendszerek, hiszen az emberek rájöttek arra, hogy mennyire káros a fosszilis tüzelőanyagok elégetése miatt keletkező üvegházhatású gázok hatása, illetve milyen költségekkel jár ennek a fenntartása. Az elektromos autók térnyerésén is látszik, hogy ez a jövő, az emberiségnek el kell hagynia a nem megújuló energiaforrások használatát, hiszen csak így lassítható a klímakatasztrófa.

Mi a napenergia?

A napenergia a Napból érkező elektromágneses sugárzás, amely hő és fény formájában éri el a földfelszínt. Ezt az emberiség már évezredek óta hasznosítja tartósításra, fűtésre, sőt, akár a hadászatban is. A Földre érkező elektromágneses sugárzás egyharmada visszaverődik az űrbe, míg a maradékot a felhők, az óceánok és a földfelszín nyeli el. Az emberiség számára hasznosítható napenergia 3,85 x 1024 Joule évente. Ez elképzelhetetlen mennyiség, valójában pár órányi napsugárzás képes lenne fedezni az emberiség teljes egy éves energiaszükségletét, ha 100%-ban ki tudnánk aknázni. Erre egyelőre nincs lehetőség, de ha csak a töredékét használjuk fel, azzal is rengeteg károsanyag kibocsátását előzhetjük meg.

A napenergiát számos módon fel lehet használni:

  • Léteznek passzív megoldások is, amelyek az épületek tájolásában és szigetelésében merülnek ki.
  • Az aktív felhasználás napkollektorokkal, naperőművekkel, napelemekkel történik.
  • A mezőgazdasági felhasználás a fotoszintézist jelenti.

Hogyan épülnek fel a napelemes rendszerek?

Először is minden napelemes rendszer alapja a napelem maga. Az, hogy pontosan hány darab, az attól függ, hogy mekkora lesz a háztartás energiafogyasztása, illetve annak tájolása is nagyban befolyásolja. Egy átlagos 4 fős magyar háztartás esetén a szükséges napelem-terület 15-20 m² között van, amely persze nagyban függ az épület már meglévő egyedi adottságaitól is.

A következő, és talán a napelemek után legfontosabb része a napelemes rendszereknek az inventer, amelyről csak kevesen tudnak, viszont kulcsfontosságú szerepet tölt be. Ez a kisebb bőrönd méretű szerkezet alakítja át a napelemek által termelt egyenáramot a háztartás által hasznosítható váltakozó árammá. Nem is csoda, hogy sokan még nem is hallottak erről, hiszen a legtöbbször ez a ház legeldugottabb részén kap helyet.

Ezen kívül kellenek tartókonzolok, és természetesen kábelek, egyéb alkatrészek is ahhoz, hogy a napelemes rendszer megfelelően tudjon működni.

Miért éri meg a napelem?

Leginkább azért választják egyre többen, mert a háztartás energiaszükségletét teljesen ki lehet vele váltani. Ez számszerűsítve egy átlagos 4 fős magyar háztartás esetén évi 100 000-150 000 forintot jelent, sőt, ha főzni és fűteni is elektromos árammal fognak, akkor ez az összeg még nagyobb is lehet. Ha teljes mértékben napenergiát használ az otthon, a környezetet éves szinten több tonnányi károsanyagtól lehet megkímélni, így a megtérülés nem csupán anyagiakban mérhető.

A rezsiköltségek csökkentése után nem elhanyagolható szempont az sem, hogy a napelemes házak sokkal kelendőbbek, mint hagyományos társaik. Sokan kifejezetten napelemes ingatlanokat keresnek, de ha nem is prioritás a napelemek megléte, mindenféleképpen vonzóbbá teszi a házat a potenciális vevők szemében. A napelemes rendszerek értéknövelő befektetésnek számítanak, mivel a feltelepítést követően az ingatlan értéke a bekerülési költség többszörösével is tud növekedni.

Kinek éri meg napelemet telepíteni?

Egyszerűen fogalmazva mindenkinek megéri napelemre váltani, de az alábbi csoportokba tartozó embereknek különösen érdemes elgondolkodni a napelemes otthonokban:

  • Átlagosnál nagyobb energiafogyasztással rendelkezők: minél nagyobb a napelemes rendszer, fajlagosan annál olcsóbb és annál rövidebb a megtérülési ideje. Nem beszélve arról, hogy a megtérülés után, ha befektetésként tekintünk rá, az átlagnál nagyobb hozamot hoz.
  • Házépítés előtt állók: ez a legideálisabb állapot, hiszen a ház alapvető kialakítása, tájolása és szerkezete, a közös tervezés lehetővé teszi, hogy a napelemes rendszer a legnagyobb hatásfokkal működjön.
  • Akik aktívan szeretnének tenni a környezetért: a napelemekkel egyénileg is lehet tenni a klímakatasztrófa megfékezéséért, hiszen jelentősen lehet csökkenteni a háztartás ökolábnyomát.

Mennyire éri meg Magyarországon a napelem?

Magyarország többféle szempontból is kedvező feltételeket biztosít a napenergiának. Egyfelől rendkívül magas az évi napsütéses órák száma, amely még az ország északi részén is több, mint 1700 óra/év. Másfelől Magyarország kormánya az utóbbi években egyre jobban támogatja a zöldenergiát, ami ennek hatására valóban látványos fejlődésen megy keresztül. 2010-ben az országban található napelemfarmok összteljesítménye 2 MW volt, 2020 3. negyedévében pedig már 1920 MW.

A kormány által életre hívott és bőkezűen támogatott lakásfelújítási programot energetikai korszerűsítésre is lehet fordítani, így nem ritka az az eset sem, hogy az állam a napelemes rendszerek telepítési költségeinek teljes egészét vagy jelentős hányadát biztosítja.

Mennyi idő alatt térül meg a napelem?

Fontos tudatosítani, hogy a napelemes rendszerek bizony csak hosszútávon térülnek meg. Egy átlagos 1,5-2 millió forintos napelemes rendszer megtérülési ideje 10 év. Ez persze bekövetkezhet sokkal gyorsabban is, ha például a régebbi nagy háztartási gépeket sokkal kedvezőbb fogyasztásúakra cserélik, valamint akkor is, ha a háztartás teljes egészében átáll elektromos áramra.

Ezt a hosszú távú megtérülést lehet egyfajta olyan befektetésnek is tekinteni, aminek a gyümölcsét a következő generációk tudják majd élvezni, hiszen a gyerekek, és az ő gyerekeik is, egy tisztább és szebb jövőben fognak tudni élni. Ezt figyelembe véve az a pármilliós befektetés és a tízéves megtérülés már nem tűnik olyan nagy árnak.

Jó tanácsok, ha napelemes rendszert telepítene

Mivel a napelemes rendszereknél egy gyakori kérdés a megtérülési idő, így nem árt pár részletre odafigyelni, ha a befektetés gyümölcsét zavartalanul akarja élvezni:

  • Itt is érvényes az „olcsó húsnak híg a leve”: mindig márkás napelemet válasszon, még akkor is, ha azok egy kicsivel drágábbak. Nagyon fontos, hogy egy napelemes rendszer esetén soha se a legolcsóbbat vegye meg, mert sok esetben ez a termék idő előtti meghibásodásához vezethet, vagy kevesebbet termel, ami a megtérülési időt növeli.
  • A márka mellett az is fontos, hogy a gyártó ne csak 1-2 éves múlttal rendelkezzen és a telepítő se egy újdonsült cég legyen. A telepítés minőségén is múlik a napelemes rendszer termelése.
  • Az esetek többségében jobban jár, ha nem egyedül próbálja megoldani a napelem-kérdést, hanem szakértőket bíz meg a feladattal, akik felmérik az igényeit, megtervezik a rendszert, intézik a beszerzést, a kiépítést, sőt, az áramszolgáltatónál a „papírozást” is, így minden gondot levesznek a tulajdonosok válláról és még garanciát is vállalnak.

Magyarország tökéletes terep a napelemes rendszerek számára, hiszen mind a természeti adottságok, mind a jogszabályi környezet lehetővé teszi, hogy a napenergia a jövőben meghatározó szereplője legyen a hazai energiapiacnak. A jövő a napenergiában van, így most kell váltani, míg a piac nem leterhelt!

Sisolar Kft.

Sisolar Kft.


< >

Legújabb cikkek

Hogyan válasszunk bútort, avagy funkció vagy design?

Ha teljesen tanácstalan azt illetően, milyen darabokkal rendezze be lakását, kövesse a mottót: "a szépség az egyszerűségben rejlik". E mondat érvényessége örök, ahogyan az egyszerű dolgok szépsége is, amelyek használati formái sértetlenül túlélik az idő könyörtelen múlását

Mire kell figyelni a tetőtér hőszigetelése során?

Hőszigetelés 2021. 10. 12.

A tetőtér hőszigetelésével rengeteg hőenergiát tarthatunk bent a hideg időben és a nyári hőség idején is élhetőbbé tehetjük a padlásteret, tetőteret. Spórolhatunk a fűtésköltségen és a klímára kiadott rezsiköltségen. Van azonban néhány szempont, amire figyelni kell a hőszigetelés tervezése, kivitelezése során. Többek között el kell dönteni azt is, hogy hagyományos szigetelőanyaggal vagy fújható szigetelőanyaggal dolgozunk

Mennyire éri meg napelemes rendszerbe fektetni Magyarországon?

Megéri-e napelemes rendszert tervezni egy családi házra, vagy ez inkább a nagyobb épületek, irodák, raktárak számára térül meg? Cikkünkben utánajártunk, mennyi idő alatt hozza be az árát – lakossági felhasználás esetén

Szakkönyv

Érezd magad otthon - Lakberendezés A-tól Z-ig

Lakberendezés 2021. 11. 24.
Hogyan hozzak létre egy otthont, amely az ízlésemnek, a rendelkezésemre álló térnek és az életformámnak egyaránt megfelel? Mi mutat jól és miért? Hogyan rendezzek be egy lakást, hogy abban valóban otthon érezzem magam? Napjaink egyik legnevesebb svéd lakberendezője, Frida Ramstedt világos stílusban, gyakorlati példákkal illusztrálva vezet be bennünket az otthonteremtés alapvető szabályaiba

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?