Utolsó frissítés: 2024-02-21

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Szakmai cikkek

< >

A Vízszigetelő habarcs, amely kijavítja önmagát

Épületfelújítás 2014. 04. 08.
1. kép: Hagyományos vízszigetelő habarccsal 2 hét elteltével; 2. kép: CR 90-nel 2 hét elteltével
1. kép: Hagyományos vízszigetelő habarccsal 2 hét elteltével; 2. kép: CR 90-nel 2 hét elteltével

A megbízható és tartós vízszigetelés elkészítése komoly kihívás. A víz nincs tekintettel arra, hogy a legnagyobb igyekezettel látunk hozzá ehhez a munkához. A legkisebb hiba, hajszálrepedés elég ahhoz, hogy bejusson oda, amit szárazon szeretnénk látni. Segítségünkre van ebben a küzdelemben a CR 90 Kristályképző, egykomponensű, vízzáró cementhabarcs, ami egyszerűen felhordható, ellenáll a pozitív és negatív oldali víznyomásnak, és a legérdekesebb tulajdonsága az, hogy a kialakuló hajszálrepedéseket automatikusan megszünteti.

Alkalmas a szilárd, nem deformálódó ásványi felületek (hézagmentesen kifugázott téglafalazat, beton- és vasbeton felületek, cementes vakolat stb.) vízszigetelésére és nedvesség elleni védelmére.

Két fázisban működik: vízzáró réteget képez a felületen, illetve a benne lévő és vízzel oldhatatlan sók a pórusokba hatolva kikristályosodnak. Ezek a kristályok a kapillárisokat teljesen lezárják, így megakadályozva a víz bejutását mindkét oldalról. Ez a kristályosodási képesség kiegészítő védelmet nyújt a sérült felületeken („öngyógyítás”).

A Henkel termékfejlesztői egy hagyományos vízszigetelő habarcsot hasonlítottak össze a CR 90 Kristályképzővel. A kísérlet során beton kútgyűrűk külső palástját vonták be az említett habarcsokkal, majd az így kialakított tartályokat feltöltötték vízzel.

Két hét elteltével világosan látszott a két szigetelőanyag „teljesítményének” különbsége. A CR 90-el bevont betontartály alig mutatott szivárgást, szemben a hagyományos szigetelő anyaggal, ahol a vízszivárgás rövid idő elteltével nagymértékben beindult (ld. fenti kép). Azokat a hajszálrepedéseket, melyeken keresztül a nagyobb víznyomás következtében mégis megjelent a nedvesség, a CR 90 kristályai később „behegesztették”.

A CR 90

A CR 90 „öngyógyító” képessége

A Ceresit CR 90 megvédi az épületszerkezetek talajjal érintkező vízszintes és függőleges felületeit (pl. alap és falazat) a talajpára, szivárgó víz, valamint nyomás nélküli és nyomással rendelkező talajvíz ellen. A vízoszlop nagysága a pozitív oldalon max. 15 m lehet, míg a negatív oldalon elérheti az 5 métert is. Alkalmazható  monolit beton ivó- és esővíz víztartályok víz elleni szigetelésére (max. 15 m vízmélységig) valamint kisméretű, monolit beton úszómedencék védelmére max. 20 m3-ig), továbbá erkély, terasz és fürdőszoba víz elleni szigetelésére a kerámiaburkolat fektetése előtt, vízszintes és függőleges felületen, kombinálva Ceresit sarokerősítő szalaggal, rugalmas szigetelőgallérral, vagy rugalmas sarokelemekkel.

A kivitelezés nagyon egyszerű:

 CR 90 vízszigetelő habarcs - Alapozás és a habarcs felhordása

1. kép: A megfelelően előkészített felületet benedvesítjük, majd az előírásnak megfelelően felhígított habarcsot célszerűen kefével felhordjuk.

2. kép: Mielőtt ez az alapozás teljesen megszáradna, glettvassal elkészítjük a befejező réteget a vízterhelésnek megfelelő rétegvastagságban.

Esettanulmányként álljon itt egy kivitelezés rövid leírása:

Egy rosszul sikerült szivattyú akna belső szigetelését kellett megoldani, mert idővel, különösen tartósan csapadékos időjárást követően, az akna alján víztócsa jelent meg. A CR 90 felhordását úgy kellett időzíteni, hogy a kivitelezés száraz időszakra essen. A munkát elvégző vállalkozó tisztában volt azzal, hogy a habarcsot száraz felületre kell felhordani. (Csak az alapozásként szolgáló nedvesítés megengedett.)

A sikeres kivitelezés érdekében ugyanis figyelembe kell venni, hogy vizes, „gyöngyöző” felületen a termék nem használható, mivel a nyomással rendelkező víz, a még kötésben lévő habarcsrétegen áthaladva, olyan méretű kapillárisokat képez, melyeken később is áthatolhat.

Az aljzat és a függőleges felület találkozásánál a Ceresit CX 5 Gyorskötésű javító- és szerelőhabarcs alkalmazásával 4 cm sugarú ívet alakítottak ki. A felhordott CR 90 Kristályképző vízzáró cementhabarcs a szivattyú aknában a következő csapadékos időszakban teljesen száraz felületet biztosított.

Nemcsak ilyen kisméretű vasbeton műtárgyak esetében érhető el tökéletes vízszigetelés, hanem akár nedvesedő, nyirkos pincék esetében is.

CR 90 vízszigetelő habarcs

A CR 90 bedolgozási tulajdonságai kényelmes kivitelezést tesznek lehetővé. A bekevert habarcs kb. 3 órán át felhordható, egyszerre nagyobb felület szigetelése is megoldható. A bevont felületre kb. 2 nap elteltével rá lehet lépni, szükség esetén kb. 3 nap elteltével burkolható.

Alkalmazását nemcsak gyakorlott szakemberek részére ajánljuk, hanem vállalkozó kedvű magánfelhasználók is sikeresen megoldhatják vízszigetelési problémáikat.

Szükség esetén a 0630-919-2926-os telefonszámon készséggel válaszolunk a kivitelezést érintő kérdéseikre!

Henkel

Henkel Magyarország Kft.

www.henkel.hu  www.ragasztas.hu  www.mindentmegragasztunk.hu

< >

Legújabb cikkek

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Tokaj-Hegyalja új élménypontja

Építészet 2022. 10. 24.
A Tokaj-hegyaljai mikroklíma meghatározója a borvidék vulkáni dombjainak lábánál folyó Bodrog, amely a melegebb időszakokban vízitúra lehetőségekkel, ősszel hajós, valamint vízparti programokkal is csábít. A folyót az őszi reggeleken vastag ködfátyol borítja, amely páratlan látványt nyújt az ide érkezőknek. Ebben a látványban lehet része azoknak, akik felkeresik a Szegiben kialakított Ködfátyol teraszt

Hogyan válasszunk bútort, avagy funkció vagy design?

Ha teljesen tanácstalan azt illetően, milyen darabokkal rendezze be lakását, kövesse a mottót: "a szépség az egyszerűségben rejlik". E mondat érvényessége örök, ahogyan az egyszerű dolgok szépsége is, amelyek használati formái sértetlenül túlélik az idő könyörtelen múlását

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?