Utolsó frissítés: 2021-12-01

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Szakmai cikkek

< >

Vízsugaras vágás, kőmegmunkálás, kőmarás

Technológiák 2014. 04. 10.
Vízsugaras vágás - kőmarás kombinálásával kialakított burkolat
Vízsugaras vágás - kőmarás kombinálásával kialakított burkolat

Kőintarziák korszerű technológiával

A kő díszítőelemként való használata, nemes megjelenése révén, évezredek óta művészeket ihlet alkotásra - annak ellenére, hogy megmunkálása nehéz és fáradságos feladat. Míg régen a megmunkált kő a gazdagság egyfajta szimbóluma volt, mára mindennapi életterünk részévé vált. Sokszor azonban csak praktikus felhasználhatósága miatt alkalmazzuk, és kevésbé fontos számunkra díszítő szerepe. Pedig mind a vízsugaras vágás, mind pedig a CNC kőmarás ma már lehetővé teszi, hogy egyedi formákkal, mintákkal díszítsük azokat a színtereket, ahol mindennapjainkat töltjük.

Az építészeti megoldások sok esetben kívánnak különleges, nagy pontosságú megmunkálást. A vízsugaras vágással és a kőmarással olyan időtálló, kemény anyagokból, mint például a gránit vagy a márvány, kül- és beltérben olyan rozettákat, intarziákat, precíz méretillesztésű egyedi megoldásokat készíthetünk, amelyek a múltban, kézi munkával csak irreálisan nagy ráfordítással valósulhattak volna meg.

A vízsugaras vágás nemcsak a kő és a fém esetében használható technológia, hanem különféle egyéb területeken is. Üvegből, műanyagokból, bizonyos korlátokkal akár fából is lehet vele formákat kivágni, és azokat díszítésre vagy más funkcióra felhasználni.  Nemcsak újdonságokat valósíthatunk meg,  de helyreállíthatunk, újraértelmezhetünk régi művészeti alkotásokat is.

A vízsugár erejének hasznosítása

A természetben a víz romboló ereje az erózió kapcsán már évmilliók óta ismert tény. Azok a vízmosások, folyóvölgyek, melyek ma látványukkal gyönyörködtetnek, tulajdonképpen a víz pusztító erejének a termékei.  A vízsugár előbb említett tulajdonságának vágási, darabolási eljárásokban történő hasznosítása több évtizedre nyúlik vissza. A múlt század 30-as éveitől kezdődően a technológia folyamatosan fejlődött. A korábbi vágási eljárásokat túlhaladva a vízsugaras vágás lehetővé tette olyan  műszaki tulajdonságokkal rendelkező anyagok megmunkálását, amelyek különösen érzékenyen reagálnak a magas hőmérsékletű, illetve a nagy mechanikai igénybevételű beavatkozásokra.

A vízsugaras vágás előnyei más eljárásokkal szemben

A vízsugaras vágás legnagyobb előnye más technológiákkal szemben az, hogy hidegvágási eljárás, így gyakorlatilag minden anyag vágására alkalmas. Olyan esetekben is jó megoldást jelent, ahol más eljárások, bár használhatóak, de gyenge eredményt produkálnak. A hőbeviteli eljárások a vágási felület mentén megégést, beolvadást okoznak. A lézer- és plazmavágás során előfordul, hogy az anyagban túl nagy a feszültség, hajszálrepedés jöhet létre, vagy ötvözeteknél sérülhet az anyagkapcsolat. Mérgező gázok is keletkezhetnek, melyeket hatástalanítani kell.

Ezzel szemben a vízsugaras vágásnál a felület nem edződik, nem púposodik fel, nem képződik salakanyag, nincs beolvadás, és nem keletkezik semmiféle gáz. Egyes anyagok vágására szinte ez az egyetlen alkalmazható módszer.

Elvárások a vágási eljárásokkal szemben

Az ipari vágással kapcsolatos igények egyre inkább a jobb termelékenység és a nagyobb vágási sebesség irányába mutatnak, de ugyanígy elvárás a bonyolult formák pontos, jó minőségű vágott felületet eredményező vágása is. A nagy méretpontosságú vízsugaras vágással ilyen, további megmunkálást már nem igénylő felületet lehet létrehozni, jelentősen lerövidítve ezzel az adott munkadarab elkészítési idejét is. Bonyolult alakzatok vágására a vízsugaras vágás különösen hatékony, hiszen így minden alakzat kivágható. Rugalmasan kezelhetőek az apró méretváltozások, illetve az egyedi minták is. Az a lehetőség, hogy egy vágást az anyagban bárhol el lehet kezdeni, valamint a minimális vágórés lehetőséget ad a minél tökéletesebb anyagkihasználásra, kevés tehát a hulladék.

A vízsugaras vágási technológia alapja, hogy egy nagynyomású pumpa 3600 bar víznyomást produkál, majd a vízsugár egy speciális (zafír) tűn halad át nagy sebességgel. Az így keletkező energia alkalmas szinte minden anyag nagy pontosságú, gazdaságos és gyors vágására. Inputként alapvetően .dxf fájlt használunk, de bármilyen más PC formátumú fájlt tudunk kezelni, amely lemezen vagy interneten érkezik. Műszaki rajz alapján vállaljuk a számítógépes tervezési munkát is.

Vízsugaras vágógépeink technikai paraméterei:

  • Teljesítmény: 2x30 kW, 1x30 kW
  • Vágóasztal mérete: 2000x6000 mm, 2000x4000 mm
  • Vágási pontosság: ±0,05 mm
  • Pozícionálási pontosság: ±0,01 mm

Vízsugaras vágás - kőmarás kombinálásával kialakított munkadarab

Vízsugaras vágás - kőmarás kombinálásával kialakított munkadarab

Az általunk kínált technológiai háttérrel a tervezők számtalan lehetőséget kapnak fantáziájuk kiteljesítésére, az épületek díszítésére, különleges kül- és beltéri padlóburkolatok, intarziák, rozetták, feliratok, dekorációk, logók, különböző minták előállítására.

< >
Woldem Ipari Szolgáltató és Kereskedelmi Kft.
http://www.woldem.hu

Legújabb cikkek

Mire kell figyelni a tetőtér hőszigetelése során?

Hőszigetelés 2021. 10. 12.

A tetőtér hőszigetelésével rengeteg hőenergiát tarthatunk bent a hideg időben és a nyári hőség idején is élhetőbbé tehetjük a padlásteret, tetőteret. Spórolhatunk a fűtésköltségen és a klímára kiadott rezsiköltségen. Van azonban néhány szempont, amire figyelni kell a hőszigetelés tervezése, kivitelezése során. Többek között el kell dönteni azt is, hogy hagyományos szigetelőanyaggal vagy fújható szigetelőanyaggal dolgozunk

Mennyire éri meg napelemes rendszerbe fektetni Magyarországon?

Megéri-e napelemes rendszert tervezni egy családi házra, vagy ez inkább a nagyobb épületek, irodák, raktárak számára térül meg? Cikkünkben utánajártunk, mennyi idő alatt hozza be az árát – lakossági felhasználás esetén

Miért válasszon korszerű műanyag ablakokat otthonába?

Nyílászárók 2021. 08. 16.
Ha egyszerűen szeretnénk válaszolni a kérdésre, azért, mert a korszerű műanyag ablakkal hosszú távon kiváló nyílászáróra tehet szert. De nézzük, hogy milyen érvek szólnak a minőségi műanyag ablakok mellett!

Szakkönyv

Érezd magad otthon - Lakberendezés A-tól Z-ig

Lakberendezés 2021. 11. 24.
Hogyan hozzak létre egy otthont, amely az ízlésemnek, a rendelkezésemre álló térnek és az életformámnak egyaránt megfelel? Mi mutat jól és miért? Hogyan rendezzek be egy lakást, hogy abban valóban otthon érezzem magam? Napjaink egyik legnevesebb svéd lakberendezője, Frida Ramstedt világos stílusban, gyakorlati példákkal illusztrálva vezet be bennünket az otthonteremtés alapvető szabályaiba

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?