Utolsó frissítés: 2023-03-23

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Szakmai cikkek

< >

A tűzgátló nyílászárókkal szemben támasztott általános és alapvető követelmények

Épületfelújítás 2014. 03. 25.

A tűzgátló nyílászárókkal szemben a jogszabályok három követelményt definiálnak:

 • tűzvédelmi osztályba sorolás
 • tűzállósági határérték
 • önzáródás

Tűzvédelmi osztályba sorolás:

A tűzvédelmi osztályba sorolást a gyártás során felhasznált anyagok és azok éghetősége határozza meg. Megkülönböztetünk A1, A2, B, C, D, E, F osztályokat, továbbá egyes osztályoknak alosztályai is vannak.

Tűzállósági határérték:

Tűzállósági határérték szempontjából három alapvető feltételnek kell megfelelni. Az előírt tűzgátlási határértékig:

 • a szerkezetnek be kell tölteni funkcióját, a helyén kell maradnia, nem nyílhat ki, nem eshet ki a falból,
 • a deformációja nem lehet akkora, hogy lángáttörés következzék be,
 • ezen kívül a megfelelő vizsgálati pontokon mért hőmérsékletemelkedésre vannak előírások.

Amennyiben a szerkezet biztosítja a fenti követelményeket, tűzgátlás szempontjából alkalmas lehet a felhasználásra, beépítésre. Azonban ne felejtsük el, hogy eddig a szabályozás, engedély rendelkezett egy használati feltételeket tartalmazó résszel, amely nagyjából a következőket tartalmazta:

 • milyen térben építhetők be (belső, külső) és milyen klimatikus követelmények mellett,
 • fogadó falszerkezet kialakításával, anyagával kapcsolatos követelmények,
 • mely méretkorlátok közt alkalmazhatók (minimális és maximális méretek, ill. maximális felület),
 • üvegezés lehetőségei, méretkorlátai.

Ebben a fejezetben találhattunk előírást a küszöb alkalmazásának feltételeiről. Fontos kiemelni - mivel gyakran felmerül - azt, hogy az általános tűzgátlási követelményeket az ajtók küszöb nélküli kivitelben is teljesítik, normál, néhány mm méretű réssel az ajtólapok alatt.

Önzáródás:

A tűzgátló nyílászáróknak önműködően és akadálytalanul be kell csukódniuk. A csukódás területét, vonalát semmilyen tárgy nem akadályozhatja. Az automatikus záródást biztosíthatja az egyes típusokon alkalmazott rugós pánt szerkezet, vagy amennyiben szabályozott csukási igény merül fel, célszerű hidraulikus ajtócsukó használata.

További fontos elvárások a funkció maradéktalan ellátása érdekében:

Amennyiben állandóan vagy rendszeresen nyitott állapotban kell tartani az ajtót, akkor azt tűzjelző rendszerbe kötött nyitva tartó mágnessel oldhatjuk meg. A tűzjelzés érkezhet kiépített tűzjelző rendszer központjából, de helyi füstérzékelőtől is. Ezen jelre az ajtónak önműködően be kell csukódnia.

Kétszárnyú ajtók esetében az ajtószárnyak fordított sorrendű becsukódását is ki kell zárni. Ezt az úgynevezett csukássorrend szabályozó alkalmazásával oldhatjuk meg.

A megfelelőség tanúsítása

Az új szabályozás szerint a termékek teljesítményének állandóságát kell igazolni. Az alapvető tulajdonságokról pedig Teljesítmény nyilatkozatban kell a gyártóknak nyilatkozniuk. A tervezők feladata, hogy az adott szituációra a megfelelő teljesítmény követelményeket meghatározzák.

A tűzgátló nyílászárókra még nincsen hatályos harmonizált szabvány (viszont előszabvány, prEN már igen!), ezért kötelező érvényűen ez a szabályozás csak a harmonizált szabvány megjelenése után egy évvel lép életbe. Addig az érvényes ÉME-vel és Megfelelőségi tanúsítvánnyal a termék megfelelősége igazolható. Viszont 2013. július 1-től már új ÉME nem adható ki (ÉME kibővítés sem)! A tanúsításra az NMÉ (Nemzeti Műszaki Értékelés) és a Termékteljesítmény Állandósági Tanúsítvány szolgál. Ezeket akkreditált vizsgálóintézet adhatja ki. Ezek (ÉME, NMÉ, Termékteljesítmény Állandósági Tanúsítvány) alapján adhatja ki a gyártó a Teljesítmény nyilatkozatot.

Az új dokumentumok, tanúsítványok nem tartalmazzák a konkrét termék használati feltételeit, felhasználási, beépítési követelményeit. Ennek egyértelmű rendezése még nem megoldott. Pillanatnyilag két dolgot lehet elképzelni:

 • felértékelődhet a TMI (tűzvédelmi Megfelelőségi Igazolás), amely tartalmazza majd ezeket,
 • a gyártók nyilatkoznak a részletekről és hivatkoznak erre a Teljesítmény nyilatkozatukban.
2014. március
< >
OPTIMA FORMA Kft.
http://www.optimaforma.hu
Kapcsolódó katalógus oldal(ak):
Tűzgátló ajtó, kapu
Tűzvédelem

Legújabb cikkek

Tokaj-Hegyalja új élménypontja

Építészet 2022. 10. 24.
A Tokaj-hegyaljai mikroklíma meghatározója a borvidék vulkáni dombjainak lábánál folyó Bodrog, amely a melegebb időszakokban vízitúra lehetőségekkel, ősszel hajós, valamint vízparti programokkal is csábít. A folyót az őszi reggeleken vastag ködfátyol borítja, amely páratlan látványt nyújt az ide érkezőknek. Ebben a látványban lehet része azoknak, akik felkeresik a Szegiben kialakított Ködfátyol teraszt

Hogyan válasszunk bútort, avagy funkció vagy design?

Ha teljesen tanácstalan azt illetően, milyen darabokkal rendezze be lakását, kövesse a mottót: "a szépség az egyszerűségben rejlik". E mondat érvényessége örök, ahogyan az egyszerű dolgok szépsége is, amelyek használati formái sértetlenül túlélik az idő könyörtelen múlását

Mire kell figyelni a tetőtér hőszigetelése során?

Hőszigetelés 2021. 10. 12.

A tetőtér hőszigetelésével rengeteg hőenergiát tarthatunk bent a hideg időben és a nyári hőség idején is élhetőbbé tehetjük a padlásteret, tetőteret. Spórolhatunk a fűtésköltségen és a klímára kiadott rezsiköltségen. Van azonban néhány szempont, amire figyelni kell a hőszigetelés tervezése, kivitelezése során. Többek között el kell dönteni azt is, hogy hagyományos szigetelőanyaggal vagy fújható szigetelőanyaggal dolgozunk

Szakkönyv

A Miskolci Építész Műhely

Építészet 2023. 03. 01.

A könyv a máig egyedülálló élet- és munkaközösség, a Miskolci Építész Műhely (MÉM, 1979-1990) történetét és szellemi hatásait, illetve a MÉM alapját adó Kollektív Ház szerveződését és működését mutatja be

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?