Utolsó frissítés: 2021-04-14

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Szakmai cikkek

< >

Homlokzati hőszigetelések új generációja

Hőszigetelés 2014. 03. 31.
Multipor Homlokzati Hőszigetelő Rendszer felépítése
Multipor Homlokzati Hőszigetelő Rendszer felépítése

A homlokzati hőszigetelést célszerű minden esetben - illetve bizonyos épület típusok esetén kötelező – tanúsítvánnyal rendelkező „hőszigetelő rendszerként” elkészíteni. A Multipor Homlokzati Hőszigetelő Rendszer több szempontból is ideális választás lehet. Kiemelten előnyös tulajdonsága a tűzvédelmi osztályba és alosztályba sorolása: A2-s1, d0, amely által egy esetleges tűz esetén a homlokzati hőszigetelés nem kapcsolódik be az égési folyamatba, ezáltal nem „olvad” le a homlokzatról, nem fejleszt mérgező gázokat, vagy füstöt. Ez a fajta biztonság, élet- és értékvédelem nagyon fontos, különösen középmagas, vagy magas épületek esetén, de családi ház esetén is szem előtt kell tartani.

A hőszigetelő lapok „Környezetbarát” tanúsítvánnyal rendelkeznek, tehát az elkészített hőszigetelés az épület energiafogyasztásának és a káros anyag (CO2) kibocsátásának csökkentésen túlmenően is hozzájárul a környezetünk védelméhez.

További előny, hogy a tömör ásványi hőszigetelő lapok egyszerű, gyors, pontos munkavégzést biztosítanak, az üvegszövet erősítésű ágyazó réteg anyagtakarékosan, felületi egyenetlenség nélkül kialakítható.

Rendszerösszetevők

 • Multipor ásványi hőszigetelő lap
 • Multifix ragasztó- és ágyazóhabarcs
 • Üvegszövet háló: Tolnatext 40-044, 145 g/m2
 • Vakolatalapozó: Lb-Knauf – Putzgrund
 • Dörzsölt vakolat: Lb-Knauf – Edelputz Extra
 • Dübelek: beütő vagy becsavaró szeges tárcsás dübelek
 • Lábazati indítóprofil, hálós élvédők, sarok és egyéb fém profilok

Hőszigetelő rendszer felépítése

 1. Homlokzati fal
 2. Multifix ragasztóhabarcs
 3. Multipor hőszigetelő lap
 4. Beütő vagy becsavaró szeges tárcsás dübel
 5. Multifix ragasztóhabarcs ágyazó réteg
 6. Üvegszövet háló
 7. Multifix ragasztóhabarcs fedőréteg
 8. Homlokzati ásványi vakolat (alapozó réteggel)
 9. Hálós élvédő profil
 10. Lábazati indító profil
 11. Vízorr profil
 12. Ablakpárkány
 13. Multipor kávaelem
 14. Légzárást biztosító profil
 15. Nyílászáró

A rendszerösszetevők alkalmazásával garantált, hogy a hőszigetelő rendszer megfelelő minőségben készülhessen el, és teljesítmény értékei – különösen a tűzvédelmi osztályba sorolása – a vizsgálati jegyzőkönyvekben leírtaknak megfelelő legyen. A Multipor homlokzati hőszigetelő rendszer független tanúsító szervezet (ÉMI) által bevizsgálásra került, a kiállított tanúsítvány igazolja a rendszer megfelelőségét. (ÉME szám: A-38/2012)

Alkalmazástechnikai útmutató

1. Felület előkészítése

Az alapfelület legyen kellő szilárdságú, laza részektől és portól mentes. A felületi síkeltérés maximum 5 mm lehet. Amennyiben szükséges, a felületre kiegyenlítő vakolatot kell felhordani. Az első sor hőszigetelést indító profilról kell indítani.

2. Habarcs keverése

A Multifix habarcsot fúrógépbe fogott keverőszárral, az előírt vízmennyiség hozzáadásával csomómentesre és egyenletes sűrűségűre kell keverni.

3. Habarcs használat

A habarcsot a hőszigetelő lapok teljes felületére 10 mm fogazatú glettvassal hordjuk fel. Ügyeljünk, hogy a lapok csatlakozó éleire ne kerüljön habarcs.

4. A Multipor lap elhelyezése

A hőszigetelő lapot a felülethez történő nyomással és oldalirányban történő kb. 2 cm eltolással kell a végleges pozícióba csúsztatni, mely lehetővé teszi a habarcsbordák elterülését, teljes felületű tapadást.

5. A Multipor lap rögzítése

A teljes felület elkészítése után, illetve a habarcsréteg megszilárdulását követően a felületet szélszívástól függően, de minimum táblánként 1 db, táblaközépen elhelyezett dübellel meg kell erősíteni. 

6. Felületképzés: Habarcs felhordása

Az esetleges egyenetlenségek kézi csiszolólappal korrigálhatóak, majd a Multipor hőszigetelésre fogazott glettvassal kb. 6-8mm vastagságú Multifix ragasztóhabarcsot kell felhordani, amelybe üvegszövet hálót kell besimítani. 

7. Felületképzés: Háló elhelyezése, beglettelés

A háló elhelyezése után újabb, kb. 3mm Multifix habarcs fedőréteget kell felhordani, amit műanyag simítóval el kell simítani. Így biztosítható, hogy a háló a habarcsrétegben a megfelelő helyre kerüljön. 

8. Felületképzés: Színezés

Az alapozó réteg felhordása után a fedővakolatot az egyéb hőszigetelő rendszerekkel megegyező módon, a gyártói útmutatások szerint kell elvégezni.

< >
Xella Magyarország Kft.
http://www.xella.hu

Legújabb cikkek

Szilárd alapra lehet nagy dolgokat építeni

Építőanyagok 2020. 07. 29.
30 évvel ezelőtt alapították a Lasselsberger Kft-t, amely egy gyors névmódosítást követően Lasselsberger-Knauf néven hamar a hazai építőanyaggyártás egyik meghatározó szereplője lett. Az elmúlt három évtizedben termékei és innovációi révén a cég nem csak Magyarországon vált ismertté és jó pár termékkategória tekintetében piacvezetővé, de a régióban is komoly hídfőállásokat épített ki. Egy országokon túlívelő sikertörténet, ami Veszprémből indult

Tárolás kis helyiségben - 5 tipp a rendszerezéshez

A kis helyiségekben való tárolás nem csak a helyszűke, de lakhatási és esztétikai szempontból is problémás lehet. Ilyen esetben sokszor újabb és újabb holmikba ütközünk, amiket aztán egyik helyről a másikra pakolunk, s idővel a kialakult káosznak köszönhetően nagyon nehéz lesz megtalálni azt, amit éppen keresünk.  Mindez nem azt jelenti, hogy kis helyiségben nem lehet eredményes tárolási rendszert kialakítani, csupán annyit, hogy kreatívabb megoldásokat kell választani

Zsaluzia vásárlás előtti tudnivalók

Árnyékolástechnika 2018. 09. 10.

Amennyiben egy modern megjelenésű, tartós és hatásos kültéri árnyékolót keresünk nyílászáróinkra, az egyik legjobb alternatívát a zsaluzia jelenti. Nem véletlenül, hiszen a hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvendő termék rengeteg olyan tulajdonsággal kecsegtet, ami minden téren a beltéri árnyékolók elé helyezi a zsaluziát, sőt mi több, bizonyos tekintetben még a redőnyt is képes maga mögé utasítani

Szakkönyv

Több mint festék - Riportkönyv

Ez a kötet a "Több mint tüzép" című könyv folytatása. A festéknagykereskedők és az iparág néhány további képviselőjének a szakmai életét mutatja be, azt, hogy milyen gazdasági viszonyok között jött létre a festékesek számára is a rendszerváltozás

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?