Utolsó frissítés: 2023-11-27

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Szakmai cikkek

< >

Zsolnay tetők, homlokzatok

Tető, homlokzat 2013. 11. 18.
Pécsi Postapalota
Pécsi Postapalota

A 160 éve fennálló Zsolnay gyár több mint egy évszázada bizonyítja, hogy az időjárásnak kitett termékei valóban fennmaradnak az épületek eredetileg tervezett teljes élettartama alatt. Ez kevés építészeti kerámia termékről mondható el. Zsolnay Vilmos olyan anyagot keresett, amely hosszú távon képes elviselni az időjárás károsító hatásait, ugyanakkor nem tapadnak rá a szennyező anyagok, látványa évtizedek múltával is megmarad. A fejlesztési munka eredménye az azóta is folyamatosan tökéletesített kerámia anyag, a pirogránit.

Az elnevezés első fele (piro-) a rendkívül magas égetési hőmérsékletre utal, a második fele (-gránit) pedig az anyag tartósságát, nemességét jelző szimbolikus névalkotó. Valóban nemes anyag, hiszen a századforduló műemlékekben gazdag építészeti kincsei között ugyancsak bőséges számban vannak jelen a Zsolnay kerámiákkal készült alkotások. A pirogránit savállósága által jól viseli a városi gázokkal szennyezett levegő károsító hatásait is. A szívós pirogránit felületét sokféle módon lehet kialakítani. A legegyszerűbb sómázas hatású kiviteltől kezdve az egyszínű mázas, a stuffolt, a festett, aranyozott dekorációtól a legreprezentatívabb megjelenést biztosító eosin mázig számtalan megoldás létezik. Az eosin technológia a Zsolnay másik különleges, a világon egyedülálló eljárása, ami hozzájárult a márka világhíréhez. Bár az elemek fagyállósága a kerámia magas hőfokú égetéséből adódóan biztosított, a mázbevonatos pirogránit elemek még tartósabbak, dekoratív megjelenésük növeli az építmények értékét, értékállóságát.

Pirogránitból számtalan, szebbnél szebb tető, pártafal és homlokzat készült az elmúlt évszázadban. Ezek közül a leghíresebbek a Mátyás templom tetőcserepe, az Iparművészeti Múzeum látványos tetődíszei, a monumentális lanterna torony, a Földtani Intézet jellegzetes kék, díszes tetőborítása, a Budapesti Műszaki Egyetem épületeinek teteje, de említhetjük a Magyar Államkincstár Hold utcai épületének pártafalát, a Kecskeméti Cifra Palota tető- és homlokzatdíszítő elemeit, valamint a Pécsi Zsolnay negyed nemrég felújított épületeinek tető- és homlokzat díszeit.

A környező országok is büszkélkedhetnek méltán híres Zsolnay díszekkel, mint a Szabadkai Zsinagóga, a Raichle Palota, a Nagyváradi Fekete Sas Palota, a Kassai Dóm, a Marosvásárhelyi Kultúrpalota, és még hosszan sorolhatnánk a páratlan nevezetességet.

A mai építészetben is cél, hogy az épületek kiemelkedjenek a hasonlóan jól sikerült projektek közül. Ezért az épületeken kívül és belül is gyakran megjelennek pirogránit díszítő elemek. Ezek egyedi kialakítású díszburkolatok, ablakkeretezők, tagozatok, erkélykorlátok, feliratok, dísztáblák, címerek, oszlopburkolatok, domborművek lehetnek és még számos megjelenési formája van a pirogránit elemeknek a homlokzatokon.

A pirogránit alkotások elhelyezésére is érvényesek az általános építési szabályok.  Ennek megfelelően nem szükséges itt különleges építéstechnológiai megállapításokat tenni. A pirogránit alkalmas arra, hogy a jól ismert építészeti kerámia termékeken felül, akár szobrászati alkotások is készüljenek belőle. Az ennek megfelelő formagazdagságban megformált termékek esetében alkalmazni kell a kültéri műalkotásokra vonatkozó általános téliesítési megoldásokat.

A Zsolnay vállalja a műemlék-felújításokat és új egyedi finomkerámia alkotások létrehozatalát is. A Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. egyik erőssége, hogy nagy volumenű egyedi igényeket is képes kiszolgálni.

< >
Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt.
http://www.zsolnay.hu

Legújabb cikkek

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Tokaj-Hegyalja új élménypontja

Építészet 2022. 10. 24.
A Tokaj-hegyaljai mikroklíma meghatározója a borvidék vulkáni dombjainak lábánál folyó Bodrog, amely a melegebb időszakokban vízitúra lehetőségekkel, ősszel hajós, valamint vízparti programokkal is csábít. A folyót az őszi reggeleken vastag ködfátyol borítja, amely páratlan látványt nyújt az ide érkezőknek. Ebben a látványban lehet része azoknak, akik felkeresik a Szegiben kialakított Ködfátyol teraszt

Hogyan válasszunk bútort, avagy funkció vagy design?

Ha teljesen tanácstalan azt illetően, milyen darabokkal rendezze be lakását, kövesse a mottót: "a szépség az egyszerűségben rejlik". E mondat érvényessége örök, ahogyan az egyszerű dolgok szépsége is, amelyek használati formái sértetlenül túlélik az idő könyörtelen múlását

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?