Utolsó frissítés: 2023-05-09

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Szakmai cikkek

< >

Ami a burkolat mögött van

Tető, homlokzat 2013. 11. 19.

A Hilti Hungária Kft. a „Négyes metró” építésének kezdetétől kiemelt figyelmet fordított a projekt követésére: a beruházó - tervező - kivitelező háromszög kulcsszereplőinek megismerésére, a Hilti számára releváns termékek bemutatására és a magas színvonalú műszaki megoldások keresésére ezen termékek alkalmazásával.

Az építés során tenderről tenderre haladva egyre több és szebb feladattal találkoztunk, az alagútépítés, a kocsiszín, a pályaépítés, vágányok rögzítése és az állomások építése, belső kialakítása során.

Így kerültünk kapcsolatba a Palatium Stúdióval, ahol már kezdetben felmerült a Szent Gellért tér és a Fővám tér állomásainak tervezett Cor-ten burkolata. A tervező Spora Architects fiatal és elhivatott építészei szinte azonnal el- és befogadták azt a javaslatunkat, hogy a lemezburkolat háttérszerkezete egy sokoldalú, modulárisan felépített rendszerből alkotható meg.  A konzultációk során lépésről lépésre előrehaladva tárultak fel a követelmények:

  • minőségi, számítással méretezhető rögzítőrendszer a beton oldalfalakon és födémeken (dűbelezés);
  • ugyanígy méretezhető, az adott terhelési kívánalmaknak megfelelő és a burkolólemezek síkbeli beállítását egyszerűen és megbízhatóan biztosító háttérszerkezet, amely lehetővé teszi a pontos beállítást, a lemezek rejtett és egyszerű rögzítését és a kívánt helyeken történő bontását;
  • természetesen az anyagminőség és a korrózióállóság kiemelkedő szempontok voltak.

Ezeknek a kívánalmaknak a Hilti MQ szerelősín rendszere és a rendszerhez tartozó kapcsolóelemek alkalmazása szinte maradéktalanul megfelel. Bár elsődlegesen épületgépészeti feladatok megoldására fejlesztették ki, azonban sok más alkalmazása is lehetséges, pl. csarnokokban födémszerű rácsrendszerként, vagy homlokzatburkolatok elkészítésénél másodlagos tartószerkezetként.

A rendszer alapját különböző magasságú egy oldalon nyitott (21, 31, 41, 52, 72 mm), illetve dupla (kettőzött, 21D, 41D, 52-72D, 124 CX) sínek és tartókonzolok képezik. Ezt a sínrendszert kapcsoló- és rögzítőelemek széles választéka egészíti ki. A sínek visszahajló szárai belül fogazottak, így a sínre rögzített különböző elemek a csavar megfelelő nyomatékkal történő meghúzása után nem tudnak elmozdulni. A különböző sínprofilok lehetővé teszik egy adott feladat esetén (terhelés nagysága, eloszlása, fesztáv, lehajlás) történő méretezést és a legoptimálisabb profilkiválasztást.  Az MQ rendszer a kiváló anyagminőség mellett korrózióvédelmi szempontból is több lehetőséget kínál: a sínek mángorolt sendzimírhorganyzással, tűzihorganyzással, illetve A4 rozsda- és savállóanyagból készülnek, a kapcsolóelemek galvanikus horganyzással, tűzihorganyzással, illetve szintén A4 minőségű anyagból.  Erre a feladatra a sendzimírhorganyzású síneket/konzolokat és tűzihorganyzású kapcsolóelemeket választottuk ki.


Mérnöktanácsadóink a burkolat terveinek, a terhek, fesztávok ismeretében méretezték és kiválasztották a szükséges profilokat, figyelembe véve, hogy a metro üzemeltetése következtében rezgések léphetnek föl.

A Hilti oktatótermében elkészített mintafalon tovább modelleztük a részleteket. A kivitelező Alukonstrukt tervezői a Hilti Hungária mérnöktanácsadóival közösen készítették el a részletterveket az MQ rendszer elemeinek, valamint az Alukonstrukt System burkolati rendszerének felhasználásával.

A burkolat háttérszerkezetének építéséhez felhasznált Hilti MQ rendszer legfontosabb elemei: MQ41, MQ41-3 (3 mm falvastagság), MQ 41D sínek, MQP 82 síntalp, MQP-FG és MQP-G állítható billenőelemek, MQW és MQV kapcsoló-, illetve sarokelemek.

A kapcsoló-, rögzítőelemek falhoz, padlóhoz, födémhez való rögzítését Hilti HST M10, illetve M12 rögzítőcsavarokkal oldottuk meg. Ezek ETA bevizsgálással rendelkeznek, amely tartalmazza a 120 perces tűzállósági határértéket, valamint a termék alkalmazhatóságát beton húzott övében és dinamikus terhelésre is. A HST rögzítőcsavarokkal a Szent Gellért téri állomáson kihúzópróbákat is végeztünk.

A Hilti MQ rendszert és a rendszerhez kapcsolódó egyéb termékeket, mint alapvetően ipari felhasználású termékeket, a Hilti a legnagyobb épületgépészeti projekteken is sikerrel forgalmazza. Az MQ Grid (rács) System több autógyárban került beépítésre, míg hazai környezetben a legnagyobb referenciái a Mercedes, Audi, Opel autógyárak, az épülő LEGO gyár, P&G pelenkagyár, Hankook, Bridgestone gumigyárak, stb.

Örömünkre szolgál, és büszkék vagyunk, hogy ezt a kiváló termékcsaládunkat egy egészen más, újszerű alkalmazási területen is sikerrel alkalmaztuk.

 

Hilti Hungária Kft.

Hilti Hungária Kft.

www.hilti.hu

< >
Kapcsolódó katalógus oldal(ak):
Rögzítéstechnika

Legújabb cikkek

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Tokaj-Hegyalja új élménypontja

Építészet 2022. 10. 24.
A Tokaj-hegyaljai mikroklíma meghatározója a borvidék vulkáni dombjainak lábánál folyó Bodrog, amely a melegebb időszakokban vízitúra lehetőségekkel, ősszel hajós, valamint vízparti programokkal is csábít. A folyót az őszi reggeleken vastag ködfátyol borítja, amely páratlan látványt nyújt az ide érkezőknek. Ebben a látványban lehet része azoknak, akik felkeresik a Szegiben kialakított Ködfátyol teraszt

Hogyan válasszunk bútort, avagy funkció vagy design?

Ha teljesen tanácstalan azt illetően, milyen darabokkal rendezze be lakását, kövesse a mottót: "a szépség az egyszerűségben rejlik". E mondat érvényessége örök, ahogyan az egyszerű dolgok szépsége is, amelyek használati formái sértetlenül túlélik az idő könyörtelen múlását

Szakkönyv

A kertészkedés öröme

Kertépítés 2023. 05. 08.

"Kötelező olvasmány minden lelkes organikuskert-művelő számára" Alan Titchmarsh, A kertész leszek népszerű szerzője

Monty Dont, A kertész kertje című sorozat szenvedélyes kertművelőjét és szemet gyönyörködtető birtokát a magyar tévénézők is jól ismerik. A neves brit kertész hosszú pályafutása során mindvégig arra törekedett, hogy a természettel összhangban, vadon élő állatokkal körülvéve nevelgesse csodálatos növényeit

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?