Utolsó frissítés: 2023-03-23

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Szakmai cikkek

< >

ISOPRO és ISOMAXX - Hőhíd nélküli erkélykialakítások

Homlokzat 2013. 10. 22.
ISOPRO a H-BAU-tól
ISOPRO a H-BAU-tól

Az energiatakarékossági igények, a különböző épületfizikai előírások és követelmények betartása fontos az új épületek tervezése és kivitelezése szempontjából. Ennek elérése a megfelelő hőszigetelés kialakításával lehetséges, melynek minőségi, mennyiségi növelésével érhetjük el az energia-csökkentést.

Ennek köszönhetően megnőtt az igény az ezt támogató szerkezeti elemek használatára. A konzolos épületrészeknél (pl.: erkély) erre a problémára nyújtanak megoldást a H-Bau Isopro és Isomaxx termékei.

Ezek az elemek hőtechnikailag elválasztják a külső és belső épületrészeket egymástól és emellett tartószerkezeti funkciót is ellátnak. A H-Bau Isopro és Isomaxx hőszigetelő tartóelemek hatékony megoldást biztosítanak a beton épületelemekhez.

ISOPRO a H-BAU-tól

Az Isopro 80 mm-es, az Isomaxx 120 mm-es hőszigetelés vastagsággal garantálja a konzolos szerkezetek hőtechnikai elválasztását.

A hőhidaknak két csoportja létezik, a geometriai és a szerkezeti hőhíd. A geometria hőhídat úgy kerülhetjük el, hogy nem tervezünk kinyúló épületrészeket, azonban ez nem tűnik jó megoldásnak: a tulajdonos számára fontos az erkély kialakítása, egyrészt a lakótér növelése, másrészt az árnyékoló funkció miatt. Meg tudjuk szüntetni a fűtött és lehűlő felületek arányának különbségét hőtechnikai elválasztással, amikor is az erkély és a fal vonalába hőszigetelő Isopro vagy Isomax teherhordó elemet építünk be, vagyis nincs geometriai hőhíd. Így kevesebb fűtési energia szükséges.

A szerkezeti hőhídak esetében a különböző hővezetésű anyagok kapcsolata miatt lesznek problémák.

Hagyományos megoldás az erkély vonalában kialakuló hőhíd ellen az erkélylemez körbeszigetelése, ez azonban nem nyújt megfelelő védelmet. Hőtechnikai számítások alapján, itt továbbra sem megfelelő ez a technológia, mivel az épület körül lévő hőszigetelő burok leggyengébb része ez a csomópont.

Erre a problémára nyújt megoldást, ha az erkélyt - vagy más kinyúló szerkezeti elemet - elválasztjuk a szerkezettől:

  • Kevesebb fűtési energiára van szükség, mivel ezáltal nem kell fűtenünk az erkély vasbeton lemezét;
  • A lehűlő falfelületek is megszűnnek, így elkerülhető a páralecsapódás és a penészesedés is;
  • Esztétikailag is kedvezőbb kialakítású, vékonyabb erkélylemezek alakíthatók ki, mivel a hőszigetelés láthatatlan marad.

Az Isopro és Isomaxx funkciója kettős: hőszigetel és az erkélylemezt statikailag tartja.

A termék felépítése:

  • 8 és 12 cm vastag Neopor hőszigetelés,
  • nyomólapok, melyek speciális nagyszilárdságú betonkockák,
  • a vasalás az átmenő résznél rozsdamentes, a hővezetés és a korrózió miatt,
  • a vasalás kialakítás az adott igénybevételeknek megfelelően,
  • a NEOPOR hővezetési tényezője: λ = 0,031W/mK.

A hővezetési tényező segítségével számolhatjuk az U értéket, azaz a hőátbocsátási tényezőt (míg a hővezetési tényező adott építőanyagra vonatkozik, a hőátbocsátási tényező egy adott vastagsággal rendelkező, akár több rétegből összetett szerkezetre jellemző. Mértékegysége a W/m²K).

A típusválasztékot tekintve létezik konzolos, alátámasztott, beugró, sarki erkélyhez stb. Egyedi típusokat is lehet használni, például szinteltolásos kialakításoknál. Létezik még attikákhoz, mellvédekhez is.

Beépítéssel és tervezéssel kapcsolatos információk a Pfeifer-Garant Kft. honlapján elérhetők, www.pfeifer-garant.hu. Méretezési program a www.h-bau.de honlapról tölthető le térítésmentesen.

< >
PFEIFER-GARANT Kft.
http://www.pfeifer-garant.hu
Kapcsolódó katalógus oldal(ak):
Építési segédszerkezetek
Speciális statikai termékek

Legújabb cikkek

Tokaj-Hegyalja új élménypontja

Építészet 2022. 10. 24.
A Tokaj-hegyaljai mikroklíma meghatározója a borvidék vulkáni dombjainak lábánál folyó Bodrog, amely a melegebb időszakokban vízitúra lehetőségekkel, ősszel hajós, valamint vízparti programokkal is csábít. A folyót az őszi reggeleken vastag ködfátyol borítja, amely páratlan látványt nyújt az ide érkezőknek. Ebben a látványban lehet része azoknak, akik felkeresik a Szegiben kialakított Ködfátyol teraszt

Hogyan válasszunk bútort, avagy funkció vagy design?

Ha teljesen tanácstalan azt illetően, milyen darabokkal rendezze be lakását, kövesse a mottót: "a szépség az egyszerűségben rejlik". E mondat érvényessége örök, ahogyan az egyszerű dolgok szépsége is, amelyek használati formái sértetlenül túlélik az idő könyörtelen múlását

Mire kell figyelni a tetőtér hőszigetelése során?

Hőszigetelés 2021. 10. 12.

A tetőtér hőszigetelésével rengeteg hőenergiát tarthatunk bent a hideg időben és a nyári hőség idején is élhetőbbé tehetjük a padlásteret, tetőteret. Spórolhatunk a fűtésköltségen és a klímára kiadott rezsiköltségen. Van azonban néhány szempont, amire figyelni kell a hőszigetelés tervezése, kivitelezése során. Többek között el kell dönteni azt is, hogy hagyományos szigetelőanyaggal vagy fújható szigetelőanyaggal dolgozunk

Szakkönyv

A Miskolci Építész Műhely

Építészet 2023. 03. 01.

A könyv a máig egyedülálló élet- és munkaközösség, a Miskolci Építész Műhely (MÉM, 1979-1990) történetét és szellemi hatásait, illetve a MÉM alapját adó Kollektív Ház szerveződését és működését mutatja be

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?