Utolsó frissítés: 2023-03-23

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Szakmai cikkek

< >

Sikával az alapoktól a tetőig

Tető, homlokzat 2013. 10. 31.

Víz elleni szigetelések, homlokzati tömítések

A Sika® Csoport egy világméretekben aktív, különleges vegyi anyagokat gyártó és forgalmazó vállalkozás. Termékeit mind a magas- és mélyépítésben, mind a járműiparban használják. Az építőipar a tömítés, a ragasztás, a szigetelés, a teherhordó szerkezetek javítása, megerősítése és védelme, a betontechnológia, az acélszerkezetek tűz- és korrózió elleni védelme, az ipari padlók és bevonatok, valamint a tető- és vízszigetelő rendszerek anyagait alkalmazza.

Vízzáró beton- és vasbeton szerkezetek

A homlokzat síkja az alapoknál kezdődik. A mélyépítési vízzáró szerkezeteket a tervezési követelmények és előírások szempontjából négy csoportba sorolhatjuk:

  • Az I. fokozat az alapkövetelmény (BASIC), amikor nedves felületek, foltok és átszivárgások elvétve megengedhetők (min. 150 mm falvastagság).
  • A II. fokozat a közepes követelményt (MEDIUM) jelenti, és ekkor már vízbehatolás, átszivárgás nem engedhető meg, de nyirkosabb és magasabb páratartalmú környezet még kialakulhat (min. 200 mm).
  • A III. fokozat esetén magas követelményről beszélünk (HIGH), és ez jelenti az élhető, száraz környezetet, ahol a terek szellőztetettek (min. 300 mm).
  • A IV. fokozat különleges követelményt (SPECIAL) takar, és ebbe a körbe csak a teljesen száraz szerkezetek és páramentes helyiségek tartoznak (min. 300 mm).

A vízzáró beton normál körülmények között egy tömör beton. A beton tömörségét a cementkő pórustérfogata határozza meg, amelyet a víz-cement tényező, a tömörítés mértéke és a hidratáció foka befolyásol. A Sika® ViscoCrete® technológia segítségével a beton vízigényét csökkenteni, bedolgozhatóságát pedig javítani tudjuk. A Sika® Antisol® termékcsalád alkalmazása jelenti a korszerű utókezelést, amellyel meg tudjuk akadályozni a hidratációhoz szükséges nedvesség kipárolgását.

A vízzáró vasbeton szerkezetek hézagtömítéseit három különböző elv szerint, és különféle hézagtömítési anyagokkal tudjuk biztosítani:

  1. Alapesetben a szerkezeten kívül, felületi elhelyezéssel akadályozható meg a víz bejutása. Erre a célra alkalmazhatók a Sika® Fugaszalagok egyik családja és a Sikadur®-Combiflex® SG rendszer.
  2. A második lehetőség az, hogy a víz bejutását a szerkezeten belül gátoljuk meg. Erre a célra alkalmazhatók a Sika® Fugaszalagok egy másik családja, a SikaSwell® víz hatására duzzadó profilcsalád és kinyomó pisztolyból bedolgozható S-2 anyag, valamint a SikaFuko® víz hatására duzzadó és injektálható tömlő.
  3. A harmadik lehetőségre akkor van szükség, ha meglévő szerkezethez kell kapcsolódni, vagy utólag kell a víz bejutását megakadályozni. Ezt a feladatot a Sikadur®-Combiflex® SG rendszer tudja megoldani.

Homlokzati tömítések és ragasztások

A homlokzatoknál igen fontos a különféle burkolatok és nyílászárók között kialakuló hézagok szakszerű, tartós, időjárásálló (hőmérséklet-, csapadék-, szél- és UV) lezárása. Az egységes megjelenést lehetővé teszi a Sika® i-Cure technológia, amely egyesíti az egykomponensű poliuretánok jól ismert, kiváló mechanikai tulajdonságait a szilikonok időjárás-állóságával és bedolgozhatóságával. Tökéletesen tapadnak porózus és tömör felületeken is. A Sika® i-Cure technológia legújabb eredménye a SikaHyflex® tömítőanyag család.


A hőszigetelő üvegezések elsődleges és másodlagos tömítései mechanikai rögzítést és időjárással szembeni tömítést is biztosítanak. A Sikasil® IG szilikon tömítőanyagokat speciálisan a hőszigetelő üvegezés követelményeinek megfelelően fejlesztették ki.

A strukturális üvegezésben a csomópontok tervezésénél össze kell kapcsolni a formát a funkcionalitással. Az egy- és kétkomponensű ragasztók közötti választást a felhordási és felhasználási követelmények alapján lehet eldönteni. A Sikasil® SG 550 magas modulusú strukturális ragasztóanyag ezen fejlesztési irány része.

Lemezes és kenhető tetőszigetelések

Az épület „lelke” a tető, ezért nagyon fontos, hogy óvjuk és rendeltetésszerűen használjuk. Lemezes szigeteléseket főként lapostetőkön alkalmaznak, ahol ellen kell állniuk a téli és nyári hőmérsékletnek, a csapadéknak és az UV sugárzásnak. A minősített szigetelési szakvállalkozók által elkészített Sika Sarnafil® tetőszigetelési rendszerre akár 25 év garancia is lehetséges.


Az innovatív, kenhető SikaRoof® MTC tetőszigetelési rendszerekkel a különféle lejtős és bonyolult geometriájú tetők is szigetelhetők. Kivitelezésük egyszerű és gyors csomóponti kialakítást tesz lehetővé. Alkalmasak komplett felújításokhoz, fém tetőkhöz, zöldtetőkhöz, bádogos szerkezetekhez, vápák szigetelésére, akár műemléki környezetben is.

Sika Hungária Kft.

A cégcsoport honlapja: www.sika.com

< >
Kapcsolódó katalógus oldal(ak):
Szigetelések
Vízszigetelés
Tömítések
Lapostető

Legújabb cikkek

Tokaj-Hegyalja új élménypontja

Építészet 2022. 10. 24.
A Tokaj-hegyaljai mikroklíma meghatározója a borvidék vulkáni dombjainak lábánál folyó Bodrog, amely a melegebb időszakokban vízitúra lehetőségekkel, ősszel hajós, valamint vízparti programokkal is csábít. A folyót az őszi reggeleken vastag ködfátyol borítja, amely páratlan látványt nyújt az ide érkezőknek. Ebben a látványban lehet része azoknak, akik felkeresik a Szegiben kialakított Ködfátyol teraszt

Hogyan válasszunk bútort, avagy funkció vagy design?

Ha teljesen tanácstalan azt illetően, milyen darabokkal rendezze be lakását, kövesse a mottót: "a szépség az egyszerűségben rejlik". E mondat érvényessége örök, ahogyan az egyszerű dolgok szépsége is, amelyek használati formái sértetlenül túlélik az idő könyörtelen múlását

Mire kell figyelni a tetőtér hőszigetelése során?

Hőszigetelés 2021. 10. 12.

A tetőtér hőszigetelésével rengeteg hőenergiát tarthatunk bent a hideg időben és a nyári hőség idején is élhetőbbé tehetjük a padlásteret, tetőteret. Spórolhatunk a fűtésköltségen és a klímára kiadott rezsiköltségen. Van azonban néhány szempont, amire figyelni kell a hőszigetelés tervezése, kivitelezése során. Többek között el kell dönteni azt is, hogy hagyományos szigetelőanyaggal vagy fújható szigetelőanyaggal dolgozunk

Szakkönyv

A Miskolci Építész Műhely

Építészet 2023. 03. 01.

A könyv a máig egyedülálló élet- és munkaközösség, a Miskolci Építész Műhely (MÉM, 1979-1990) történetét és szellemi hatásait, illetve a MÉM alapját adó Kollektív Ház szerveződését és működését mutatja be

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?