Utolsó frissítés: 2022-01-17

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Szakmai cikkek

< >

PFEIFER kötél- és rúdrendszerek

Szerkezeti rendszerek 2013. 10. 22.
AWD Arena Hannover
AWD Arena Hannover

Kötél- és rúdszerkezeteket a mai modern épületek építéséhez éppúgy használnak, mint a régi épületek felújításához vagy a már meglévő tartószerkezet megerősítéséhez.

A PFEIFER sok éve erre a területre is specializálódott, széleskörű termékpalettája minden alkalmazási területhez és terhelési tartományhoz esztétikus, gazdaságos megoldást kínál. Minden PFEIFER feszítőszerkezet megfelel a legmagasabb és jelen pillanatban érvényes műszaki követelményeknek, illetve Európában ennek megfelelő minősítéssel rendelkezik. A termékrendszer teljesíti a jó minőségű, gazdaságos építkezés követelményeit. Felhasználási területe sokrétű: sportlétesítmények, homlokzatok, tetőszerkezetek, hidak, állattani és botanikus kertek.

A rendszer elemei:

 • ZSS Rúdrendszer
 • PE Spirálkötél – rozsdamentes
 • PG Spirálkötél – horganyzott
 • PV Zárt huzalos kötél – horganyzott


Rúdrendszerek

A PFEIFER 860-as feszítőrúd-rendszere feszítőrúdból, villásfejből és ezek komponenseiből áll. A feszítőrúd anyaga S460N nagyszilárdságú acél (folyáshatára min. 460 N/mm², 30%-kal magasabb, mint a szokásos S355-ös anyagé). Így azonos terhekhez kisebb átmérőket lehet használni - a vékony feszítőrúd gazdaságosabb.

A csomóponti kialakítások anyaga S355. Ezek geometriai méretei biztosítják a teljes teherbírást a táblázatokban lévő határ húzóerők (NR,d) vonatkozásában. Ha a csomó- és kapcsolódási pontok S235-ös anyagból készülnek, akkor a méretezésnél a lecsökkentett határ húzóerőt (NR,d,red) kell megadni.

A feszítőrúd rendszer leggyengébb része a rúd. Mivel ezek a leggyengébb részek, így a villásfej, a csapok és a karmantyúk nagyobb terhelésre vannak kalibrálva, azért, hogy ezek a komponensek ne károsodjanak.

Korrózióvédelem

A Pfeifer rúdrendszer 860-as minden eleme tűzi horganyzott kivitelben készül (DIN EN ISO 1461) vagy szórt horganyozással (DIN EN 22063).

Erzbahn-Schwinge, Bochum, Németország

Erzbahn-Schwinge, Bochum, Németország

Kötélszerkezetek

A PFEIFER a 16. század óta foglalkozik kötelekkel, melyeket a hajózásban, halászatban, az élet különböző területein használtak. A PFEIFER, folytatva hagyományait, korábbi tevékenységét kibővítve ma már építészeti kötélszerkezetekkel is foglalkozik.

Pfeifer kötélszerkezet alkalmazása

A Pfeifer kötelek nagyszilárdságú feszítőként vannak besorolva, nagyszilárdságú acél felhasználásával készülnek.

Az építőiparban a legelterjedtebb a spirálkötél és a zárt szerkezetű kötél, egyedi esetekre a pászmás kötél.

Spirálkötelek alkalmazása:

 • antennák merevítéséhez,
 • tartókötél könnyű szerkezetekhez,
 • függesztőkötél hidaknál, aláfeszítőkötél fa- és acéltartóknál,
 • korlátkötél lépcső-, erkély-, hídkorlátoknál.

Zárt szerkezetű kötelek alkalmazása: merevítő kötél, tartókötél. Előnyök:

 • nagyobb rugalmassági modulus,
 • körbe zárt felület, így jobb a korrózió védelem,
 • megakadályozza, hogy idegen anyagok bekerüljenek a kötél belsejébe.

A kötélszerkezeteknél az egyes elemeknél lévő építési tolerancia és méret eltérések állítására általában nincs lehetőség. Minden kötelet - kivéve, ha más megállapodás nem történt - a kötélnyúlás mértékének Ek=0,35‰-kel rövidebbre gyártanak, mivel a kötélnyúlás adott idő és terhelés alatt megjelenik. Így szereléskor a kötél beépítéséhez egy nagyobb erő szükséges, mivel ebben az időszakban a kötélnyúlás még nem zárul le.

Korrózióvédelem

 • építésnél szerkezeti eljárások,
 • sodronyok korrózió védelme,
 • kötélbelsők védelme, pl. kiöntéssel,
 • kötél külső felületének lezárása.

Tűzvédelem

A legtöbb esetben megfelelő építési eljárásokkal lehet az acélköteleket és azok kiegészítőit tűzvédelmi szempontból helyesen beépíteni, mivel a kötél maga nem növeli a tűzterhelést, és azt szabályosan távol kell tartani a tűzfészektől. Kérdéses eseteknél tűzvédelmi szakvélemény dönt ennek szükségéről.

A rendszer ETA minősítéssel rendelkezik.

< >
PFEIFER-GARANT Kft.
http://www.pfeifer-garant.hu
Kapcsolódó katalógus oldal(ak):
Kötélszerkezetek, rúdszerkezetek
Építési rendszerek

Legújabb cikkek

Hogyan válasszunk bútort, avagy funkció vagy design?

Ha teljesen tanácstalan azt illetően, milyen darabokkal rendezze be lakását, kövesse a mottót: "a szépség az egyszerűségben rejlik". E mondat érvényessége örök, ahogyan az egyszerű dolgok szépsége is, amelyek használati formái sértetlenül túlélik az idő könyörtelen múlását

Mire kell figyelni a tetőtér hőszigetelése során?

Hőszigetelés 2021. 10. 12.

A tetőtér hőszigetelésével rengeteg hőenergiát tarthatunk bent a hideg időben és a nyári hőség idején is élhetőbbé tehetjük a padlásteret, tetőteret. Spórolhatunk a fűtésköltségen és a klímára kiadott rezsiköltségen. Van azonban néhány szempont, amire figyelni kell a hőszigetelés tervezése, kivitelezése során. Többek között el kell dönteni azt is, hogy hagyományos szigetelőanyaggal vagy fújható szigetelőanyaggal dolgozunk

Mennyire éri meg napelemes rendszerbe fektetni Magyarországon?

Megéri-e napelemes rendszert tervezni egy családi házra, vagy ez inkább a nagyobb épületek, irodák, raktárak számára térül meg? Cikkünkben utánajártunk, mennyi idő alatt hozza be az árát – lakossági felhasználás esetén

Szakkönyv

Érezd magad otthon - Lakberendezés A-tól Z-ig

Lakberendezés 2021. 11. 24.
Hogyan hozzak létre egy otthont, amely az ízlésemnek, a rendelkezésemre álló térnek és az életformámnak egyaránt megfelel? Mi mutat jól és miért? Hogyan rendezzek be egy lakást, hogy abban valóban otthon érezzem magam? Napjaink egyik legnevesebb svéd lakberendezője, Frida Ramstedt világos stílusban, gyakorlati példákkal illusztrálva vezet be bennünket az otthonteremtés alapvető szabályaiba

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?