Utolsó frissítés: 2021-04-14

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Szakmai cikkek

< >

PFEIFER kötél- és rúdrendszerek

Szerkezeti rendszerek 2013. 10. 22.
AWD Arena Hannover
AWD Arena Hannover

Kötél- és rúdszerkezeteket a mai modern épületek építéséhez éppúgy használnak, mint a régi épületek felújításához vagy a már meglévő tartószerkezet megerősítéséhez.

A PFEIFER sok éve erre a területre is specializálódott, széleskörű termékpalettája minden alkalmazási területhez és terhelési tartományhoz esztétikus, gazdaságos megoldást kínál. Minden PFEIFER feszítőszerkezet megfelel a legmagasabb és jelen pillanatban érvényes műszaki követelményeknek, illetve Európában ennek megfelelő minősítéssel rendelkezik. A termékrendszer teljesíti a jó minőségű, gazdaságos építkezés követelményeit. Felhasználási területe sokrétű: sportlétesítmények, homlokzatok, tetőszerkezetek, hidak, állattani és botanikus kertek.

A rendszer elemei:

 • ZSS Rúdrendszer
 • PE Spirálkötél – rozsdamentes
 • PG Spirálkötél – horganyzott
 • PV Zárt huzalos kötél – horganyzott


Rúdrendszerek

A PFEIFER 860-as feszítőrúd-rendszere feszítőrúdból, villásfejből és ezek komponenseiből áll. A feszítőrúd anyaga S460N nagyszilárdságú acél (folyáshatára min. 460 N/mm², 30%-kal magasabb, mint a szokásos S355-ös anyagé). Így azonos terhekhez kisebb átmérőket lehet használni - a vékony feszítőrúd gazdaságosabb.

A csomóponti kialakítások anyaga S355. Ezek geometriai méretei biztosítják a teljes teherbírást a táblázatokban lévő határ húzóerők (NR,d) vonatkozásában. Ha a csomó- és kapcsolódási pontok S235-ös anyagból készülnek, akkor a méretezésnél a lecsökkentett határ húzóerőt (NR,d,red) kell megadni.

A feszítőrúd rendszer leggyengébb része a rúd. Mivel ezek a leggyengébb részek, így a villásfej, a csapok és a karmantyúk nagyobb terhelésre vannak kalibrálva, azért, hogy ezek a komponensek ne károsodjanak.

Korrózióvédelem

A Pfeifer rúdrendszer 860-as minden eleme tűzi horganyzott kivitelben készül (DIN EN ISO 1461) vagy szórt horganyozással (DIN EN 22063).

Erzbahn-Schwinge, Bochum, Németország

Erzbahn-Schwinge, Bochum, Németország

Kötélszerkezetek

A PFEIFER a 16. század óta foglalkozik kötelekkel, melyeket a hajózásban, halászatban, az élet különböző területein használtak. A PFEIFER, folytatva hagyományait, korábbi tevékenységét kibővítve ma már építészeti kötélszerkezetekkel is foglalkozik.

Pfeifer kötélszerkezet alkalmazása

A Pfeifer kötelek nagyszilárdságú feszítőként vannak besorolva, nagyszilárdságú acél felhasználásával készülnek.

Az építőiparban a legelterjedtebb a spirálkötél és a zárt szerkezetű kötél, egyedi esetekre a pászmás kötél.

Spirálkötelek alkalmazása:

 • antennák merevítéséhez,
 • tartókötél könnyű szerkezetekhez,
 • függesztőkötél hidaknál, aláfeszítőkötél fa- és acéltartóknál,
 • korlátkötél lépcső-, erkély-, hídkorlátoknál.

Zárt szerkezetű kötelek alkalmazása: merevítő kötél, tartókötél. Előnyök:

 • nagyobb rugalmassági modulus,
 • körbe zárt felület, így jobb a korrózió védelem,
 • megakadályozza, hogy idegen anyagok bekerüljenek a kötél belsejébe.

A kötélszerkezeteknél az egyes elemeknél lévő építési tolerancia és méret eltérések állítására általában nincs lehetőség. Minden kötelet - kivéve, ha más megállapodás nem történt - a kötélnyúlás mértékének Ek=0,35‰-kel rövidebbre gyártanak, mivel a kötélnyúlás adott idő és terhelés alatt megjelenik. Így szereléskor a kötél beépítéséhez egy nagyobb erő szükséges, mivel ebben az időszakban a kötélnyúlás még nem zárul le.

Korrózióvédelem

 • építésnél szerkezeti eljárások,
 • sodronyok korrózió védelme,
 • kötélbelsők védelme, pl. kiöntéssel,
 • kötél külső felületének lezárása.

Tűzvédelem

A legtöbb esetben megfelelő építési eljárásokkal lehet az acélköteleket és azok kiegészítőit tűzvédelmi szempontból helyesen beépíteni, mivel a kötél maga nem növeli a tűzterhelést, és azt szabályosan távol kell tartani a tűzfészektől. Kérdéses eseteknél tűzvédelmi szakvélemény dönt ennek szükségéről.

A rendszer ETA minősítéssel rendelkezik.

< >
PFEIFER-GARANT Kft.
http://www.pfeifer-garant.hu
Kapcsolódó katalógus oldal(ak):
Kötélszerkezetek, rúdszerkezetek
Építési rendszerek

Legújabb cikkek

Szilárd alapra lehet nagy dolgokat építeni

Építőanyagok 2020. 07. 29.
30 évvel ezelőtt alapították a Lasselsberger Kft-t, amely egy gyors névmódosítást követően Lasselsberger-Knauf néven hamar a hazai építőanyaggyártás egyik meghatározó szereplője lett. Az elmúlt három évtizedben termékei és innovációi révén a cég nem csak Magyarországon vált ismertté és jó pár termékkategória tekintetében piacvezetővé, de a régióban is komoly hídfőállásokat épített ki. Egy országokon túlívelő sikertörténet, ami Veszprémből indult

Tárolás kis helyiségben - 5 tipp a rendszerezéshez

A kis helyiségekben való tárolás nem csak a helyszűke, de lakhatási és esztétikai szempontból is problémás lehet. Ilyen esetben sokszor újabb és újabb holmikba ütközünk, amiket aztán egyik helyről a másikra pakolunk, s idővel a kialakult káosznak köszönhetően nagyon nehéz lesz megtalálni azt, amit éppen keresünk.  Mindez nem azt jelenti, hogy kis helyiségben nem lehet eredményes tárolási rendszert kialakítani, csupán annyit, hogy kreatívabb megoldásokat kell választani

Zsaluzia vásárlás előtti tudnivalók

Árnyékolástechnika 2018. 09. 10.

Amennyiben egy modern megjelenésű, tartós és hatásos kültéri árnyékolót keresünk nyílászáróinkra, az egyik legjobb alternatívát a zsaluzia jelenti. Nem véletlenül, hiszen a hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvendő termék rengeteg olyan tulajdonsággal kecsegtet, ami minden téren a beltéri árnyékolók elé helyezi a zsaluziát, sőt mi több, bizonyos tekintetben még a redőnyt is képes maga mögé utasítani

Szakkönyv

Több mint festék - Riportkönyv

Ez a kötet a "Több mint tüzép" című könyv folytatása. A festéknagykereskedők és az iparág néhány további képviselőjének a szakmai életét mutatja be, azt, hogy milyen gazdasági viszonyok között jött létre a festékesek számára is a rendszerváltozás

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?