Utolsó frissítés: 2021-10-12

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Szakmai cikkek

< >

PFEIFER kötél- és rúdrendszerek

Szerkezeti rendszerek 2013. 10. 22.
AWD Arena Hannover
AWD Arena Hannover

Kötél- és rúdszerkezeteket a mai modern épületek építéséhez éppúgy használnak, mint a régi épületek felújításához vagy a már meglévő tartószerkezet megerősítéséhez.

A PFEIFER sok éve erre a területre is specializálódott, széleskörű termékpalettája minden alkalmazási területhez és terhelési tartományhoz esztétikus, gazdaságos megoldást kínál. Minden PFEIFER feszítőszerkezet megfelel a legmagasabb és jelen pillanatban érvényes műszaki követelményeknek, illetve Európában ennek megfelelő minősítéssel rendelkezik. A termékrendszer teljesíti a jó minőségű, gazdaságos építkezés követelményeit. Felhasználási területe sokrétű: sportlétesítmények, homlokzatok, tetőszerkezetek, hidak, állattani és botanikus kertek.

A rendszer elemei:

 • ZSS Rúdrendszer
 • PE Spirálkötél – rozsdamentes
 • PG Spirálkötél – horganyzott
 • PV Zárt huzalos kötél – horganyzott


Rúdrendszerek

A PFEIFER 860-as feszítőrúd-rendszere feszítőrúdból, villásfejből és ezek komponenseiből áll. A feszítőrúd anyaga S460N nagyszilárdságú acél (folyáshatára min. 460 N/mm², 30%-kal magasabb, mint a szokásos S355-ös anyagé). Így azonos terhekhez kisebb átmérőket lehet használni - a vékony feszítőrúd gazdaságosabb.

A csomóponti kialakítások anyaga S355. Ezek geometriai méretei biztosítják a teljes teherbírást a táblázatokban lévő határ húzóerők (NR,d) vonatkozásában. Ha a csomó- és kapcsolódási pontok S235-ös anyagból készülnek, akkor a méretezésnél a lecsökkentett határ húzóerőt (NR,d,red) kell megadni.

A feszítőrúd rendszer leggyengébb része a rúd. Mivel ezek a leggyengébb részek, így a villásfej, a csapok és a karmantyúk nagyobb terhelésre vannak kalibrálva, azért, hogy ezek a komponensek ne károsodjanak.

Korrózióvédelem

A Pfeifer rúdrendszer 860-as minden eleme tűzi horganyzott kivitelben készül (DIN EN ISO 1461) vagy szórt horganyozással (DIN EN 22063).

Erzbahn-Schwinge, Bochum, Németország

Erzbahn-Schwinge, Bochum, Németország

Kötélszerkezetek

A PFEIFER a 16. század óta foglalkozik kötelekkel, melyeket a hajózásban, halászatban, az élet különböző területein használtak. A PFEIFER, folytatva hagyományait, korábbi tevékenységét kibővítve ma már építészeti kötélszerkezetekkel is foglalkozik.

Pfeifer kötélszerkezet alkalmazása

A Pfeifer kötelek nagyszilárdságú feszítőként vannak besorolva, nagyszilárdságú acél felhasználásával készülnek.

Az építőiparban a legelterjedtebb a spirálkötél és a zárt szerkezetű kötél, egyedi esetekre a pászmás kötél.

Spirálkötelek alkalmazása:

 • antennák merevítéséhez,
 • tartókötél könnyű szerkezetekhez,
 • függesztőkötél hidaknál, aláfeszítőkötél fa- és acéltartóknál,
 • korlátkötél lépcső-, erkély-, hídkorlátoknál.

Zárt szerkezetű kötelek alkalmazása: merevítő kötél, tartókötél. Előnyök:

 • nagyobb rugalmassági modulus,
 • körbe zárt felület, így jobb a korrózió védelem,
 • megakadályozza, hogy idegen anyagok bekerüljenek a kötél belsejébe.

A kötélszerkezeteknél az egyes elemeknél lévő építési tolerancia és méret eltérések állítására általában nincs lehetőség. Minden kötelet - kivéve, ha más megállapodás nem történt - a kötélnyúlás mértékének Ek=0,35‰-kel rövidebbre gyártanak, mivel a kötélnyúlás adott idő és terhelés alatt megjelenik. Így szereléskor a kötél beépítéséhez egy nagyobb erő szükséges, mivel ebben az időszakban a kötélnyúlás még nem zárul le.

Korrózióvédelem

 • építésnél szerkezeti eljárások,
 • sodronyok korrózió védelme,
 • kötélbelsők védelme, pl. kiöntéssel,
 • kötél külső felületének lezárása.

Tűzvédelem

A legtöbb esetben megfelelő építési eljárásokkal lehet az acélköteleket és azok kiegészítőit tűzvédelmi szempontból helyesen beépíteni, mivel a kötél maga nem növeli a tűzterhelést, és azt szabályosan távol kell tartani a tűzfészektől. Kérdéses eseteknél tűzvédelmi szakvélemény dönt ennek szükségéről.

A rendszer ETA minősítéssel rendelkezik.

< >
PFEIFER-GARANT Kft.
http://www.pfeifer-garant.hu
Kapcsolódó katalógus oldal(ak):
Kötélszerkezetek, rúdszerkezetek
Építési rendszerek

Legújabb cikkek

Mire kell figyelni a tetőtér hőszigetelése során?

Hőszigetelés 2021. 10. 12.

A tetőtér hőszigetelésével rengeteg hőenergiát tarthatunk bent a hideg időben és a nyári hőség idején is élhetőbbé tehetjük a padlásteret, tetőteret. Spórolhatunk a fűtésköltségen és a klímára kiadott rezsiköltségen. Van azonban néhány szempont, amire figyelni kell a hőszigetelés tervezése, kivitelezése során. Többek között el kell dönteni azt is, hogy hagyományos szigetelőanyaggal vagy fújható szigetelőanyaggal dolgozunk

Mennyire éri meg napelemes rendszerbe fektetni Magyarországon?

Megéri-e napelemes rendszert tervezni egy családi házra, vagy ez inkább a nagyobb épületek, irodák, raktárak számára térül meg? Cikkünkben utánajártunk, mennyi idő alatt hozza be az árát – lakossági felhasználás esetén

Miért válasszon korszerű műanyag ablakokat otthonába?

Nyílászárók 2021. 08. 16.
Ha egyszerűen szeretnénk válaszolni a kérdésre, azért, mert a korszerű műanyag ablakkal hosszú távon kiváló nyílászáróra tehet szert. De nézzük, hogy milyen érvek szólnak a minőségi műanyag ablakok mellett!

Szakkönyv

Unokáink is látni fogják - Portrék három évtized televíziós műsoraiból

Építészet 2021. 10. 13.

Osskó Judit 1973-tól 2007-ig volt a Magyar Televízió építészeti műsorainak szerkesztője, műsorvezetője. Az Unokáink is látni fogják c. sorozat a televízió leghosszabb életű műsorfolyama volt. 2007-ben jelent meg ezzel a címmel egy riportkötet tíz építészről, azokról a kiváló mesterekről, akik nagy hatást gyakoroltak a következő nemzedékekre. Az Unokáink is látni fogják. Portrék három évtized televíziós műsoraiból c. új kötet ennek a portrésorozatnak a folytatása, a hazai kortárs építészet kiválóságaival készített filmek nyomtatásban való megjelenítése 


Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?