Utolsó frissítés: 2024-04-15

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Szakmai cikkek

< >

MOFÉM panel fűtés korszerűsítés

Épületgépészet 2011. 11. 22.
MOFÉM IDEÁL radiátor szelep felújítása felsőrész cserével
MOFÉM IDEÁL radiátor szelep felújítása felsőrész cserével

A fűtési szezon végével folytatódhat a panel felújítási program. Hazánkban a hetvenes években több mint 140 000 lakás fűtését ún. függőleges átfolyós egycsöves melegvízfűtéssel oldották meg. Ez a fűtési megoldás az előregyártott panel rendszerű építési mód miatt terjedt el, lényegében a szerelőipar munkáját könnyítette meg. Ezzel a megoldással a fűtés szabályozása gyakorlatilag lehetetlenné vált. A hetvenes évek végén az átkötőszakaszos megoldás terjedt el. Az ilyen építésű lakások száma hazánkban kb. 200 000. Ennél a szerelési módnál külön erre a célra kifejlesztett IDEÁL típusú kézi működésű fűtőtest szelep került beépítésre.

A korszerű fűtőberendezésnek két fő követelménye van, a megfelelő közérzet biztosítása és a gazdaságosság. Helyiségenkénti, automatikus fűtésszabályozás nélkül ezek a követelmények nem biztosíthatók. Ezeket a követelményeket elégítik ki a termosztatikus radiátor szelepek. A helyi automatikus szabályozás hiányában továbbra is pazarló a fűtés.

Az átfolyós egycsöves fűtési rendszereknél a korszerűsítés során átkötő szakaszos rendszert kell kialakítani, az eleve átkötő szakaszosnak szerelt megoldás esetén a radiátor szelep cserét kell elvégezni. Mind a két esetben termosztatikus radiátor szelep beépítése szükséges. A termosztatikus szelepek hidraulikai ellenállása lényegesen nagyobb mint a kézi működtetésű szelepek nyitott állapotban.

A termosztatikus szelepeket szabályozás technikai okok miatt 2K arányossági sávra kell méretezni. Az ellenállás tényező arány akár tízszeres is lehet. Ezért a fűtőtestbe jutó fűtővíz térfogatárama lényegesen lecsökken. A megoldás, hogy kis ellenállású szelepet alkalmazunk. Gyakorlatilag a piacon nincs olyan szelep amelyiknek a kV2 értéke megközelítené a cikkben említett IDEÁL típusú szelepét. Tehát az automatikus, minden tervezést nélkülöző szelepcserére nincs lehetőség. Bonyolítja a tervezést nélkülöző szerelést az a tény is, hogy a lakók az évtizedek alatt nem ellenőrzött módon radiátor cseréket is hajtottak végre.

MOFÉM átkötő szett

MOFÉM átkötő szett

Az Új Magyarország Lakás Felújítási Program 2008-tól  előírja, hogy a szigetelés és nyílászáró-csere feltétele a fűtés szabályozás megléte. Az egész fűtési rendszer újbóli tervezése azért is indokolt, mert a szigetelés és nyílászáró-csere miatt a lakások hőigénye megváltozik. A tervezéshez a beépítendő szerelvényekről és szelepekről pontos adatok szükségesek. Az átkötő szakasz kiépítésénél nemcsak a szelepekről, hanem minden beépítendő elemről pontos hidraulikai ellenállás adat szükséges. A beépítendő elemek sokasága és ezek variációs lehetősége komoly feladat elé állítja a tervezőket.

Ezt a lehetőséget ismerte fel a MOFÉM ZRt. az általa kifejlesztett „Átkötő szett”-ek kifejlesztésével. Egy egységként hozza forgalomba az átkötő szakaszos rendszer kiépítéséhez szükséges minden elemet (T-idom, szelep, visszatérő, összekötő cső stb.). A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem  Dr. Csoknyai István egyetemi docens irányításával kimérte és meghatározta a komplett átkötő szettek (1/2”, ¾”, 1”) beömlési tényezőjét és ellenállás tényezőjét. A tervezés az itt megállapított értékekkel elvégezhető, és a szettek a „Kutatási jelentés”-ben leírt körülmények és feltételek esetén nagy biztonsággal beépíthetők. A jelentés is kiemeli, hogy az egész fűtési rendszert érintő precíz tervezés nélkül és méretezés nélkül a fűtés korszerűsítés nem éri el célját.

< >
MOFÉM Zrt.
http://www.mofem.hu

Legújabb cikkek

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Tokaj-Hegyalja új élménypontja

Építészet 2022. 10. 24.
A Tokaj-hegyaljai mikroklíma meghatározója a borvidék vulkáni dombjainak lábánál folyó Bodrog, amely a melegebb időszakokban vízitúra lehetőségekkel, ősszel hajós, valamint vízparti programokkal is csábít. A folyót az őszi reggeleken vastag ködfátyol borítja, amely páratlan látványt nyújt az ide érkezőknek. Ebben a látványban lehet része azoknak, akik felkeresik a Szegiben kialakított Ködfátyol teraszt

Hogyan válasszunk bútort, avagy funkció vagy design?

Ha teljesen tanácstalan azt illetően, milyen darabokkal rendezze be lakását, kövesse a mottót: "a szépség az egyszerűségben rejlik". E mondat érvényessége örök, ahogyan az egyszerű dolgok szépsége is, amelyek használati formái sértetlenül túlélik az idő könyörtelen múlását

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?