Utolsó frissítés: 2024-02-21

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Szakmai cikkek

< >

MOFÉM csaptelepek felépítése, működése

Épületgépészet 2011. 11. 22.

A csaptelepek műszaki fejlődése  során néhány alapvető műszaki, technikai megoldás fejlődött ki a termékek működtetésére vonatkozóan. Napjainkban ezek a megoldások egymás mellett találhatóak meg a választékban. Azt nem lehet egyértelműen leszögezni, hogy egyik vagy másik csak a jó megoldás.

A csaptelepek anyaga  alapvetően  sárgaréz, emellett tartalmaznak műanyag és gumi alkatrészeket. Leegyszerűsítve a dolgot, hogy ne vesszünk el a Mengyelejev-féle periódusos rendszer részleteiben: miért éppen a sárgaréz? A sárgaréz jól megmunkálható anyag, mely a használat során a nagyobb hőmérsékletváltozások esetén sem szenved alakváltozást, ellenáll a víz  hatásainak és nem oldódik ki egészségre ártalmas mérgező anyag belőle.

Egyfogantyús csaptelep kialakításnál egy központi vezérlőegység (kerámia egység vagy kartus) segítségével történik a mennyiségi- és  a hőmérséklet  beállítás. A  megoldás előnye, hogy gyorsan beállítható a kívánt mennyiségű és hőmérsékletű víz. A vízmegtakarítás  egy hagyományos kétfogantyús csaptelephez képest akár 20% is lehet. Vásárláskor érdemes az ún. „ECO” vagy „SUPER ECO” rendszerű vezérlőegységgel ellátott megoldásokat  keresni, mert ezek  további  víz- és  energiatakarékos megoldást  tartalmaznak.  Az „ECO” vezérlőegységen beállítható a víz hőmérséklete (például maximálható a hőmérséklet, így  forrázás védelem érhető el ) és a vízmennyiség. A „SUPER ECO” vezérlő egységnél középállásban még hideg a víz hőmérséklete, ezért nem indul el a meleg víz termelő berendezés, ami energia megtakarítást eredményez.

A kifolyócső végen található a perlátor, más néven vízgyöngyöző. Több feladata is van ennek az egyszerű, de nagyszerű megoldású alkatrésznek. Egyrészt megakadályozza, hogy szennyeződés kerüljön ki a csaptelepből, kialakítja a víz sugarát úgy, hogy levegőt kever a vízhez, szabályozza a vízmennyiséget. Krómozott gyűrűbe van ágyazva, amivel rögzíteni lehet a csaptesthez. Régen rozsdamentes acélháló formálta a vízsugarat, ma már ez is speciális vízkőmentes műanyagból készül, ami egy egységet képez a perlátor házzal, így vandálbiztos is. Mosdócsaptelepeinkbe egy olyan perlátor kerül beépítésre, aminek az átfolyás értéke akár 50%-kal (7,5-9l/min 3bar)  kevesebb, mint a más csaptelepekbe szerelt perlátoroké.

Kétfogantyús csaptelepeink vezérlő eleme az un. felsőrész. Két típus található meg a csaptelepeinkben: a normál gumitömítéses és a kerámiás típus. Kerámiás felsőrészeknél 180° fordítással lehet nyitni-zárni a csaptelepet.

Az álló csaptelep - a sarokszelephez - flexibilis bekötőcsővel, a fali csaptelepek Z-idommal csatlakoznak a vízhálózathoz. A flexibilis bekötőcső egy rozsdamentes acél fonat köpenyű EPDM gumicső, ami rugalmas bekötést biztosít és tartja a hálózati nyomást. A Z-idom egy réz excentrikus 1/2” -3/4” csatlakozó elem, amihez könnyedén csatlakoztatható a csaptelep úgy, hogy állítható a pozíciója. Egyes típusoknál a zajcsökkentő elem is tartozéka a Z-idomnak, ami megvédi a csaptelepet  a vízütéstől.

A mosdó csaptelepek lánctartó szemmel vagy leeresztő szeleppel szereltek. A fém leeresztő szelepet a csaptelep hátsó részén elhelyezkedő pálcával lehet nyitni-zárni.

A kádtöltő csaptelepek zuhanyváltóval szereltek. Alaphelyzetben a kádtöltő kifolyócsövén folyik a víz. A zuhanyváltó nyitásakor a víz a zuhanycsatlakozó felé terelődik és a víznyomás tartja ebben a pozícióban a zuhanyváltót mindaddig amíg a vizet el nem zárjuk és visszakapcsol alaphelyzetbe.

< >
MOFÉM Zrt.
http://www.mofem.hu

Legújabb cikkek

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Tokaj-Hegyalja új élménypontja

Építészet 2022. 10. 24.
A Tokaj-hegyaljai mikroklíma meghatározója a borvidék vulkáni dombjainak lábánál folyó Bodrog, amely a melegebb időszakokban vízitúra lehetőségekkel, ősszel hajós, valamint vízparti programokkal is csábít. A folyót az őszi reggeleken vastag ködfátyol borítja, amely páratlan látványt nyújt az ide érkezőknek. Ebben a látványban lehet része azoknak, akik felkeresik a Szegiben kialakított Ködfátyol teraszt

Hogyan válasszunk bútort, avagy funkció vagy design?

Ha teljesen tanácstalan azt illetően, milyen darabokkal rendezze be lakását, kövesse a mottót: "a szépség az egyszerűségben rejlik". E mondat érvényessége örök, ahogyan az egyszerű dolgok szépsége is, amelyek használati formái sértetlenül túlélik az idő könyörtelen múlását

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?