Utolsó frissítés: 2024-04-15

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Szakmai cikkek

< >

Környezettudatos faanyagvédelem

Fenyő fűrészáru gépi áztatása Lignotol QB-vel
Fenyő fűrészáru gépi áztatása Lignotol QB-vel

A fa, köszönhetően számtalan jó tulajdonságának, az emberiség életében és építészetében ősidők óta jelen van. Mai, gyorsan fejlődő világunkban, ahol állandó kihívást jelent környezetünk tudatos védelme, szerepe még inkább felértékelődik. Ezért nemcsak a természetben, de hasznosításakor is óvni, védeni kell. 

A faanyag élettartamának növelése, védelem a biológiai és egyéb károsítóktól, az építészetben elengedhetetlenül fontos. Ehhez kínál megoldást a magyar fejlesztésű Lignotol faanyagvédőszer család, mely gomba-rovar elleni megelőző és megszüntető, valamint égéskésleltető szerekből áll. A védőszer család minden tagja vizes bázisú, a legújabb Európai Uniós szabályozásnak megfelel. Termékeink ÉME engedéllyel rendelkeznek, utóellenőrzésük rendszeres és folyamatos.

Lignotol

Megelőző faanyagvédelem? – Lignotol QB és QBH

Megelőző favédelemről egészséges faanyag esetén beszélünk. Kivitelezés szempontjából egyszerűbb és hatékonyabb a beépítés előtt elvégezni a védőkezelést, de utólagosan is megoldható. 

A kültéren álló, időjárási viszontagságoknak kitett oszlopok, mezőgazdasági és kerti termékek, a szabadban felállított faszerkezetek, kerítés elemek kedvelt célpontjai különböző farontó gombáknak, rovaroknak, ezért a megelőző favédelem és a gondos ápolás, rendszeres karbantartás elengedhetetlenül fontos.

A csapadék közvetlen hatásaitól védett, de a gomba és rovarkárosítók által erősen veszélyeztetett faanyagok (fából készült épületek, tetőszerkezetek, párnafák, fa ajtó-ablak szerkezetek, kapuk, fa födémek, stb.) megelőző kezelése szintén fontos kérdés, hiszen e szerkezetek utólag gyakran nehezen megközelíthetőek, és az esetleges fertőzések megszüntetése rendkívül bonyolult és költséges művelet lehet.

A probléma megoldására kifejezetten alkalmas a Lignotol QB, mely jól látható zöld színre festi a faanyagot, illetve látszó felületekhez a Lignotol QBH, mely színtelen, utólag bármely lazúrral bevonható. Mindkét védőszer gyorsan fixálódik, csapadék hatására sem mosódik ki a fából.

Megszűntető védelem? – Lignotol QBM

Főleg régi épületekben találkozhatunk olyan beépített faanyaggal, amely farontó gomba vagy rovartámadás áldozatává vált. Ekkor a szakszerű felújítás gondos odafigyelést és speciális védőszereket, megszűntető favédelmet igényel.

Ilyen esetben alkalmazható a gyorsan fixálódó Lignotol QBM, ami a beépített faanyagok megfelelő előkészítése után kitűnő beszívódó képessége miatt alkalmas a gombák és rovarok elleni megszüntető védelemre. Nagy méretű gerendák fúrt lyukas és injektálásos kezelésére, illetve faanyagok felületi megszüntető védelmére egyaránt alkalmazható. Ezen túlmenően alkalmas könnyező házigomba fonalakkal átszőtt falazatok mentesítésére is.

Égéskésleltetés? – Lignotol Komplex

Sok esetben a fából készült szerkezeti elemeket olyan bevonattal kell ellátni, mely azok éghetőségét gátolja, lassítja.

E problémára kínál az országban egyedülálló megoldást a Lignotol Komplex. Szakszerű használatával a faanyagok „B-s1, d0” éghetőségi osztályának elérésére van mód, s erről ÉME engedély tanúskodik.

A védőszer beltérben használható, a csapadék közvetlen hatásaitól védett tetőszerkezetek, rácsos tartók, tárolószínek, faházak vázszerkezete és egyéb, a tűz által veszélyeztetett építési faanyagok megelőző védelmére alkalmas. Hő hatására víz, a lángot fojtó gáz és szigetelőhab keletkezik, amely megvédi a faanyagot a sugárzó hőtől és a tűz továbbterjedésétől. A kezelt felület szagtalan, opálosan áttetsző, vagy anyagában a kívánt színre színezhető.

< >

Legújabb cikkek

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Tokaj-Hegyalja új élménypontja

Építészet 2022. 10. 24.
A Tokaj-hegyaljai mikroklíma meghatározója a borvidék vulkáni dombjainak lábánál folyó Bodrog, amely a melegebb időszakokban vízitúra lehetőségekkel, ősszel hajós, valamint vízparti programokkal is csábít. A folyót az őszi reggeleken vastag ködfátyol borítja, amely páratlan látványt nyújt az ide érkezőknek. Ebben a látványban lehet része azoknak, akik felkeresik a Szegiben kialakított Ködfátyol teraszt

Hogyan válasszunk bútort, avagy funkció vagy design?

Ha teljesen tanácstalan azt illetően, milyen darabokkal rendezze be lakását, kövesse a mottót: "a szépség az egyszerűségben rejlik". E mondat érvényessége örök, ahogyan az egyszerű dolgok szépsége is, amelyek használati formái sértetlenül túlélik az idő könyörtelen múlását

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?