Utolsó frissítés: 2023-11-27

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Szakmai cikkek

< >

Legdrágább kincsünk a víz!

Az esővízgyűjtés legegyszerűbb módja a tetőnkről összefolyó víz elvezetése a megfelelő nagyságú föld alatti tartályokba
Az esővízgyűjtés legegyszerűbb módja a tetőnkről összefolyó víz elvezetése a megfelelő nagyságú föld alatti tartályokba

Esővíz profi kezelése: azaz csapadékvizek elvezetése, gyűjtése, szivárogtatása a kertben.

A mai csapadékeloszlások és volumenek folyamatos és hektikus változása mind a csapadékvizek kezelését teszi szükségessé. A felfogott, gyűjtött esővíz hasznossága mind ökológiai, mind gazdasági szempontból alátámasztott tény. Pont a folyamatos környezeti változások miatt egyre jobban felborulnak az idáig alkalmazott előírások, tervezési szabályok.

Egyszerűsített ökölszabályként alkalmazható, hogy felületenként 20-25m²-re jut kb. 1m³ gyűjtő (tartály) térfogat, azaz 100m²-hez kb. 4-5m³ lenne optimális, ami elegendő egy átlagos családi ház és család részére 50% vízmegtakarításhoz, amennyiben WC öblítésre (esetleg mosásra) is használják. Kertünkben a locsolóvíz igény kiegészítésére is alkalmas – nem beszélve jótékony hatásáról, melyet a lágyvíz a növények tápanyagfelvételénél jelent!

Egy modern háztartásban akár napi 130-150 liter ivóvizet is elhasználunk a költséges vezetékes vízből.  Napi ivóvíz felhasználás (L / fő):

  • Takarítás: 06
  • Mosogatás, főzés: 10
  • Fürdés: 70
  • Kert öntözése: 10
  • Mosás: 20
  • WC öblítés: 45

Az esővízgyűjtés legegyszerűbb módja a tetőnkről összefolyó víz elvezetése a megfelelő nagyságú föld alatti tartályokba. Az így eltárolható vízmennyiség kiszámításához vegyük figyelembe, hogy leegyszerűsítve kb. 20-25m² tetőfelületenként számolunk egy „tartályköbmétert”.

Föld alatti tartályokkal készülnek (esővíz, szennyvíz) a komplett rendszerek.

A kert- vagy házépítéskor egyre inkább bevett gyakorlat, hogy több m³-es  föld alatti esővízgyűjtő tartályt is elrejtünk a kert talajába. Az így raktározott vízzel (előszűrő esetleg vezetékes víz utántöltő beépítésével) egy kézi vagy automata öntöző rendszerrel locsolhatjuk pázsitunkat, mészkerülő vagy akár mészre érzékeny dísznövényeinket (rhododendron) és  WC öblítésre is visszavezethetjük a házba. A RIKUTEC és a GRÁF tartályok ma már a 80cm-es (fagyhatáron túl) földterhelésen felül is teherhordóak - ami akár gépkocsik áthajtását is lehetővé teszi! További előnye a műanyag tartálynak, hogy könnyen, gyorsan, betonozás (zsaluzás, födémezés) nélkül telepíthető, köszönhetően kis súlyának és egyszerű megmunkálhatóságának. A műanyag, öntött vagy fújt tartályok vízzárósága és tartóssága felülmúlhatatlan. Minden tartály esztétikus, elforgatható és gyerekzárral ellátott sötétzöld fedéllel készül.

Amikor föld alá telepítettünk egy Rikutec tartályt, az összegyűjtött esővizet bevisszük a házunkba  és rákötjük a WC-berendezéseket esetleg a mosógépet is – házellátó rendszernek, míg ha csak a kertben öntözünk vele, akkor kertellátó rendszernek hívjuk.

Mindkét rendszernek közös eleme a szűrés. Használhatunk szűrőt a befolyás előtt az ereszben (ereszszűrő – főleg felszíni tartályoknál), belső szűrőt vagy aknaszűrőt (nagy tetőfelületnél >300m² alapterületnél)  A szűrő típusát, méretét a rendszer, a tetőfelület nagysága dönti el. A rendszerünknek további része a túlfolyószifon (patkányvédelemmel ellátva), mely a felszínen esetleg úszó, lebegő szennyeződések hatékony lefölözésére szolgál!

A tartályban lévő vizet ki kell emelni, amit a felhasználás céljának megfelelően méretezett szivattyúval oldhatunk meg. Általában fontos, ha öntözünk, vagy akár a WC-t látjuk el, megfelelő, állandó nyomást kell biztosítani és ehhez jó szivattyú kell! A szivattyút a tartályban ajánljuk elhelyezni, mivel így csendes és nincs felszívási (lelevegősödési) probléma. Mindenhova javasoljuk az  „Úszófejes szívótömlőt”, ami a felszín alatt kb. -10cm-en, a legtisztább vízrétegből engedi szívni a szivattyút.

A Kertellátó rendszerek is kényelmi fokozatok, lépcsőzetesen épülnek fel. Az automatikus vízszolgáltatás (nyomáskapcsoló a szivattyún) már alapvető elvárás egy locsolóvizet szolgáltató rendszernél (Basic kertellátó szett). Bővíthetjük ezt automatikus frissvíz vagy kútvíz betöltéssel, mely automata öntözőrendszer ellátásnál elengedhetetlen és a kényelem itt már maximális.

Rábai Balázs

< >
Kontakt-r Kft.
http://www.esovizgyujtes.hu

Legújabb cikkek

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Tokaj-Hegyalja új élménypontja

Építészet 2022. 10. 24.
A Tokaj-hegyaljai mikroklíma meghatározója a borvidék vulkáni dombjainak lábánál folyó Bodrog, amely a melegebb időszakokban vízitúra lehetőségekkel, ősszel hajós, valamint vízparti programokkal is csábít. A folyót az őszi reggeleken vastag ködfátyol borítja, amely páratlan látványt nyújt az ide érkezőknek. Ebben a látványban lehet része azoknak, akik felkeresik a Szegiben kialakított Ködfátyol teraszt

Hogyan válasszunk bútort, avagy funkció vagy design?

Ha teljesen tanácstalan azt illetően, milyen darabokkal rendezze be lakását, kövesse a mottót: "a szépség az egyszerűségben rejlik". E mondat érvényessége örök, ahogyan az egyszerű dolgok szépsége is, amelyek használati formái sértetlenül túlélik az idő könyörtelen múlását

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?