Utolsó frissítés: 2023-03-23

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Szakmai cikkek

< >

Egyedi biológiai szennyvíztisztítás és újrahasznosítás A.B.Clear biológiai szennyvíztisztító berendezésekkel

A gyors technikai fejlődésnek köszönhetően az élet minden területén újabb és újabb módszerek és megoldások jelennek meg, és nincs ez másként a szennyvíztisztítás esetében sem. A már mindenki által ismert központi szennyvíztisztítás és emésztőgödrös szennyvízgyűjtés mellett az elmúlt években az egyedi szennyvíztisztítás is egyre nagyobb teret nyer. Ez az eljárás megoldást jelenthet a csatornahálózattól távol eső, abba mind környezeti, mind gazdasági szempontból nehezen beköthető ingatlanok számára, továbbá ideális alternatívája és kiváltója lehet a költségesen fenntartható és környezetvédelmi szempontból is egyre kevésbé megtűrt emésztőgödrös szennyvízgyűjtésnek.

A felhasználási terület nagyon kiterjedt, a családi házaktól kezdve a tanyákon, vidéki vendéglátó-ipari létesítményeken, üzemeken keresztül a közintézményekig.

Az A.B.Clear egyedi biológiai szennyvíztisztító berendezések az aktuális igényeknek megfelelően többféle méretben kaphatók, ezen kívül kombinálhatók esővízgyűjtő-, és újrahasznosító-rendszerekkel. Működési elve a teljes-oxidációs biológiai szennyvíztisztítás, mely során a kommunális szennyvíz először mechanikai, majd biológiai úton tisztul meg. A berendezések beömlőnyílásánál található egy kosárszűrő, mely a szilárd hulladékokat kiszűri a szennyvízből, a vízkeverésnek köszönhetően viszont e szilárd hulladékok vízben oldódó része szétmállik, feloldódik, így bekerül a tisztítási folyamatba. Ezt követően a szennyvíz anaerob és anoxikus kamrák rendszerén jut keresztül, ahol fermentációs és denitrifikációs folyamatok mennek végbe, mely során a nehezen lebomló szennyeződések mennyisége csökken, a nitrátok pedig gáz halmazállapotú nitrogénné bomlanak, majd távoznak a berendezésből. Ezt követően a szennyvíz az aerob kamrába kerül, ahol a mikrobuborékos levegőztetésnek köszönhetően oxidálódnak a szerves alkotóelemek és a nitrogéntartalmú vegyületek, az eleveniszap pedig stabilizálódik. A szennyvíz innen egy utóülepítő-kamrába folyik át, ahol elkülönül a tisztított víz az iszaptól, ez utóbbit pedig egy mamutszivattyú visszakeringeti a folyamat elejére.

A tisztítási folyamat során keletkező tiszta víz és a stabilizált iszap egyaránt szagtalanok, és a berendezés környezetében sem kell számítani kellemetlen szaghatásokkal. A kezelt víz állandó vízfolyásba, élővízbe engedhető, elszivárogtatható, ez utóbbi esetben leginkább a kavicságyas-dréncsöves szikkasztóárkok terjedtek el.

A berendezések fenntartása és karbantartása nem igényel szakértelmet, vagy speciális felszerelést, a megfelelő működtetéshez pedig nem szükséges vegyszerek adagolása, mivel a tisztítási folyamat során a berendezésben lévő baktériumflóra folyamatosan megújul, így nem szükséges annak időnkénti megújítása.

A jelenleg hatályos jogszabályok értelmében az 500 m³/év alatti kibocsátású berendezések esetében – ha a megrendelő magánszemély – elegendő a helyi önkormányzat jegyzőjének hozzájárulása, amennyiben ezt meghaladó szennyvízmennyiséggel kell számolni, és/vagy nem magánszemély engedélyezteti a szennyvíztisztítót, akkor viszont a területileg illetékes Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőségtől kell vízjogi engedélyt kérni a telepítéshez.

A nemzetközi jogi szabályozás is sok esetben előnyben részesíti az egyedi biológiai szennyvíztisztító berendezéseket a központi szennyvíztisztítással és a szennyvíz gyűjtésével és elszállíttatásával szemben. Az Európai Unió 91/271/EGK irányelve alapján például az egyedi megoldás preferálandó a 2000 fő alatti települések esetében, ahol a centralizált szennyvíztisztítás nem kifizetődő.

Az egyedi szennyvíztisztítást a pályázati rendszer is támogatja, ugyanis kiírásra kerültek pályázati lehetőségek a 2000 fő alatti kistelepülések számára egyedi berendezések beszerzésére és telepítésére. A megvalósítás így úgy is elképzelhető, hogy teljesen egyedi rendszer épüljön ki az adott településen, így szükségtelenné téve a költséges csatornahálózat kiépítését és üzemeltetését.

< >
ÖkoTech-Home Kft.
http://www.okotechhome.hu

Legújabb cikkek

Tokaj-Hegyalja új élménypontja

Építészet 2022. 10. 24.
A Tokaj-hegyaljai mikroklíma meghatározója a borvidék vulkáni dombjainak lábánál folyó Bodrog, amely a melegebb időszakokban vízitúra lehetőségekkel, ősszel hajós, valamint vízparti programokkal is csábít. A folyót az őszi reggeleken vastag ködfátyol borítja, amely páratlan látványt nyújt az ide érkezőknek. Ebben a látványban lehet része azoknak, akik felkeresik a Szegiben kialakított Ködfátyol teraszt

Hogyan válasszunk bútort, avagy funkció vagy design?

Ha teljesen tanácstalan azt illetően, milyen darabokkal rendezze be lakását, kövesse a mottót: "a szépség az egyszerűségben rejlik". E mondat érvényessége örök, ahogyan az egyszerű dolgok szépsége is, amelyek használati formái sértetlenül túlélik az idő könyörtelen múlását

Mire kell figyelni a tetőtér hőszigetelése során?

Hőszigetelés 2021. 10. 12.

A tetőtér hőszigetelésével rengeteg hőenergiát tarthatunk bent a hideg időben és a nyári hőség idején is élhetőbbé tehetjük a padlásteret, tetőteret. Spórolhatunk a fűtésköltségen és a klímára kiadott rezsiköltségen. Van azonban néhány szempont, amire figyelni kell a hőszigetelés tervezése, kivitelezése során. Többek között el kell dönteni azt is, hogy hagyományos szigetelőanyaggal vagy fújható szigetelőanyaggal dolgozunk

Szakkönyv

A Miskolci Építész Műhely

Építészet 2023. 03. 01.

A könyv a máig egyedülálló élet- és munkaközösség, a Miskolci Építész Műhely (MÉM, 1979-1990) történetét és szellemi hatásait, illetve a MÉM alapját adó Kollektív Ház szerveződését és működését mutatja be

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?