Utolsó frissítés: 2024-04-15

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Szakmai cikkek

< >

Amire a zöldtető tervezésnél figyelni kell

Hasznosítható tetőkert: növényigények és termékismeret  - Forrás: Optigreen
Hasznosítható tetőkert: növényigények és termékismeret - Forrás: Optigreen

Standard ismeretek tájépítészek számára

A sikeres zöldtető tervezéshez a magasépítési tervező, a tájépítési tervező és a kivitelezők kooperatív együttműködése mellett a tetőn lévő különleges helyi tényezőket is figyelembe kell venni. A szaktudást elsősorban a tájépítésztől várják el, amely nemcsak a növények betervezésére, hanem az olyan kapcsolódó szakterületekre is vonatkozik, mint például a tetőszigetelés, az öntözés- és vízelvezetés-technika vagy  a tetőkonstrukció.

Tető-tényezők

A közvetlen talajkapcsolat nélküli - nem-természetes – helyszínek különleges helyi adottságokkal rendelkeznek: szélsőséges hőmérséklet, sugárzások, szélhatás, mesterséges talajréteg, nem természetes vízelvezetési viszonyok.

Tervezési alapvető ismeretek

Az alkalmazható zöldesítés típusa a tetőkonstrukciótól függ. A melegtetők (nem átszellőző tetők) extenzíven és intenzíven egyaránt zöldesíthetők, míg a hidegtetők (átszellőző tetők), hasonlóan a fordított tetőkhöz, rendszerint csak extenzív zöldesítésre alkalmasak.

1. Statika

Az extenzív zöldtetők rétegsúlya vízzel telített állapotban kb. 80-170 kg/m², míg az intenzív zöldtetők felületsúlya kb. 300 kg/m²-nél kezdődik. A hóteher és az esetleges közlekedési súly külön beszámítandó, a fák és felépítmények - pl. szegélyelemek, pergolák - súlya szintén.

2. Gyökér elleni védelem

A tetőszigetelés egyben gyökéráthatolás elleni védőréteg is, vagy a (nem gyökérálló) szigetelésre külön gyökérálló fólia beépítése szükséges. Németországban pl. a fólia gyökérállóságának az FLL*-zöldtető irányelve vizsgálati eljárásának kell megfelelnie. (*Tájépítési, Környezetfejlesztési és Kutatási Társaság, bejegyzett Egyesület) A gyökéráthatolás elleni védőréteget a zöldtető-rétegrend teljes felülete alá be kell építeni, így a kavicssávok és teraszok alá is.

3. Vízelvezetés

Figyelembe kell venni a zöldtetők lefolyási együtthatóját, ami a rétegrend vastagságával illetve a különböző drénfajták és termékek vízelvezetési teljesítményével függ össze.

4. Tetőlejtés

15°-os lejtéstől konstruktív megoldásokat kell alkalmazni a zöldtető-felépítmény lecsúszása ellen. Intenzív zöldtetőknél a víz-visszatartás érdekében a lejtés nélküli tető kívánatos, extenzív zöldtetőknél viszont  - a pangóvíz és az azzal együtt járó lehetséges vegetáció átalakulás miatt - ajánlott a lejtés. Járható és gépjármű közlekedésre alkalmas zöldtető-felépítmények alatt minimum 2-2,5% lejtésről feltétlenül gondoskodni kell.

5. Zöldtető-rétegrend / termékismeret

Mielőtt a rétegrend kiválasztására sor kerülne, meg kell határozni a tető zöldesítés célját és igénybevételét. A vegyes vegetációtelepítésre speciális ültetőközegek állnak rendelkezésre. A tervező feladata, hogy meghatározza az egyes termékek alkalmasságát.

6. Vízellátás, öntözés

Vízcsatlakozási lehetőségre az extenzív zöldtetőkön is szükség van, az intenzív zöldtetőknél pedig, amelyek folytonos vízellátást igényelnek, célszerű automatikus öntöző-berendezés telepítése.

7. Szélszívás / Szélfúvás

Különösen magasabb épületeken a zöldtető-rétegrendet feltétlenül elfúvásbiztosra kell megtervezni. Ez a tető szélein és a sarkokon növénypaplanok és kaviccsal feltöltött gyeprácsok alkalmazásával oldható meg.

8. Biztonság

A balesetmentes munkavégzés feltételeit mindenkor biztosítani kell.

Összefoglalás

A tervezési alapvető ismeretek figyelembevételével, szakszerű kivitelezéssel és fenntartási ápolással tartósan működő zöldtetők hozhatók létre. A tervezők és kivitelezők közötti  koordinált egyeztetés ugyancsak a sikeres zöldtető megvalósítás feltétele.

Dr. Gunter Mann, Dittrich Anka

Optigrün international AG

< >
Kapcsolódó katalógus oldal(ak):
Zöldtető, tetőkert

Legújabb cikkek

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Tokaj-Hegyalja új élménypontja

Építészet 2022. 10. 24.
A Tokaj-hegyaljai mikroklíma meghatározója a borvidék vulkáni dombjainak lábánál folyó Bodrog, amely a melegebb időszakokban vízitúra lehetőségekkel, ősszel hajós, valamint vízparti programokkal is csábít. A folyót az őszi reggeleken vastag ködfátyol borítja, amely páratlan látványt nyújt az ide érkezőknek. Ebben a látványban lehet része azoknak, akik felkeresik a Szegiben kialakított Ködfátyol teraszt

Hogyan válasszunk bútort, avagy funkció vagy design?

Ha teljesen tanácstalan azt illetően, milyen darabokkal rendezze be lakását, kövesse a mottót: "a szépség az egyszerűségben rejlik". E mondat érvényessége örök, ahogyan az egyszerű dolgok szépsége is, amelyek használati formái sértetlenül túlélik az idő könyörtelen múlását

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?