Utolsó frissítés: 2023-08-04

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Szakmai cikkek

< >

Fürdőtavak

Kerti fürdőtó - Europond Kft.
Kerti fürdőtó - Europond Kft.

A természet rovására beépített területek miatt egyre kisebb a vízi élővilág tere. Ha a beton fürdőmedencékkel szemben nő a természetes fürdőtavak száma, az egy apró esélyt adhat számukra.

A kerti fürdőtó egy kis külön világ, biotóp, a maga saját életkörforgásával, táplálkozási láncával, élőlényeivel. Különleges élmény a tündérrózsák, vízililiomok között úszni, megfigyelni közelről a „saját magántermészetet”. Külföldön évek óta nő az öntisztuló fürdőtavak száma, nagy a kultúrája, és az emberek több megértéssel fordulnak a természet felé. Ez az egyik ok, amiért cégünk 17 éve propagálja és építi ezeket a tavakat.

Fürdőtavat gyakorlatilag bárhol lehet építeni, ahol legalább 80 m2-es terület rendelkezésre áll, bár a sziklás talaj vagy a futóhomok megnehezíti az építést. Egyedül az állandóan magas talajvizes terület okoz nehézséget, a meder precíz kialakítása miatt - márpedig a beültetett 20-25 fajta növénynek más és más vízmélység szükséges. A kivitelezési idő rövid, egy 80 m2-es tavat 7-8 nap, egy 1000 m2-es tavat pedig 2-3 hét alatt készítünk el. Építését célszerű a ház földmunkáival összekapcsolni, hiszen rengeteg anyagot kell el-, illetve odaszállítani.

Rugalmas, időjárás- és gyökérálló szigetelést kell választani, mert ha ez a réteg megsérül, elöregszik, akkor az egész tavat szét kell bontani. Mi EPDM műgumi szigetelést használunk, amit egy darabban, a terveink alapján méretre gyártanak le. Behelyezése 1 napot sem vesz igénybe, és bátran vállalható akár 10 év garancia is.

Technikailag a fürdőtavak két főrészből állnak: növényi zónából és fürdőrészből. Fontos, hogy a fürdőrészt ne a növényesített részen keresztül érjük el: stég nélkül ne építsünk fürdőtavat. A regenerációs rész a sekély part menti részre és a (lehetőleg 2,0 m-nél) mélyebb zónára osztható, a nyíltvízi (pelágiális) zóna pedig a fürdőrész. Az elválasztást úgy kell kialakítani, hogy a víz szabadon áramolhasson, melyre sokféle technika létezik.

A természetben előforduló tavak biológiai egyensúlya évek, évtizedek alatt jön létre. Ennek feltételeit az épített tavaknál eleve meg kell teremteni, a vízfelülethez képest jelentős százalékban beültetett növények, a kialakuló táplálkozási lánc révén.

A vízben oxigén nélkül nincs élet. A légkörből a víz felületén át csak csekély mértékű oxigén képes beoldódni, ezért az oxigén ellátásról elsősorban a tóban lévő növényi kultúrák gondoskodnak. A növények fotószintézise során produkált oxigénmennyiség áll szemben a vízben lévő szervezetek O2 fogyasztásával.

A fürdőtó vizében rétegenként más és más élővilág található, eltérő fény-, hő- és oxigén igénnyel.  Amikor fürdünk, akkor az ott élő szervezetek egyfajta katasztrófát szenvednek el. A regeneráció elsőszámú előmozdítói a növények. Egyes növénycsoportok más és más funkciót töltenek be. Ökölszabály, hogy a tóba legalább 20-25 fajtájú vízi és mocsári növény kerüljön, és elegendő víz-alatti növény. Ez utóbbiak a legjobb oxigéntermelők.

Célszerű, ha a vizet szivattyú segítségével áramoltatjuk, vagy a növénytelepítésnél kihasználjuk a szél áramlását: a szél felől alacsony, az ellenkező oldalon magas növényeket ültetünk. Az említett keringető szivattyún kívül nincs szükség más gépészet, vegyszer használatára.

Minden tó egy-egy individuum. Egyensúlyának fenntartásához a tulajdonosnak el kell sajátítania néhány alapelvet és kezelési módszert. Ehhez mi részletes használati leírást adunk ügyfeleinknek, és a karbantartásban is közreműködünk. Összehasonlítva a házzal, kerttel, a fürdőtó viszonylag kevés ápolást igényel, ugyanakkor rengeteg örömöt okoz. Dekoratív, májustól szeptember végéig fürdésre, télen korcsolyázásra is használható.

Gyárak, üzemcsarnokok mellett sok helyen hoztunk létre olyan tavakat is, amelyek a tűzivíz-tározó funkciójuk mellett az ipari létesítmények díszei.

A mai rohanó világban, a vízparton, vagy a vízben kipihenni a napi izgalmakat, igazi érték.

< >
Europond Kft.
http://www.europond.hu

Legújabb cikkek

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Tokaj-Hegyalja új élménypontja

Építészet 2022. 10. 24.
A Tokaj-hegyaljai mikroklíma meghatározója a borvidék vulkáni dombjainak lábánál folyó Bodrog, amely a melegebb időszakokban vízitúra lehetőségekkel, ősszel hajós, valamint vízparti programokkal is csábít. A folyót az őszi reggeleken vastag ködfátyol borítja, amely páratlan látványt nyújt az ide érkezőknek. Ebben a látványban lehet része azoknak, akik felkeresik a Szegiben kialakított Ködfátyol teraszt

Hogyan válasszunk bútort, avagy funkció vagy design?

Ha teljesen tanácstalan azt illetően, milyen darabokkal rendezze be lakását, kövesse a mottót: "a szépség az egyszerűségben rejlik". E mondat érvényessége örök, ahogyan az egyszerű dolgok szépsége is, amelyek használati formái sértetlenül túlélik az idő könyörtelen múlását

Szakkönyv

A kertészkedés öröme

Kertépítés 2023. 05. 08.

"Kötelező olvasmány minden lelkes organikuskert-művelő számára" Alan Titchmarsh, A kertész leszek népszerű szerzője

Monty Dont, A kertész kertje című sorozat szenvedélyes kertművelőjét és szemet gyönyörködtető birtokát a magyar tévénézők is jól ismerik. A neves brit kertész hosszú pályafutása során mindvégig arra törekedett, hogy a természettel összhangban, vadon élő állatokkal körülvéve nevelgesse csodálatos növényeit

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?