Utolsó frissítés: 2023-03-23

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Szakmai cikkek

< >

Köztéri varázslat. Víz-, hang-, fényjátékok, és az interaktivitás szerepe tereinken, parkjainkban

Szökőkút a sárvári Városháza előtt - Szabados és Társai Kft.
Szökőkút a sárvári Városháza előtt - Szabados és Társai Kft.

Az építészet mindig kiemelt figyelmet szentelt a települések közhasználatú tereinek, hiszen azok a hasznossági funkcióik mellett meghatározó helyszínei az emberek találkozásának, úgymond a szociális élet színterei is. Minden korban megtaláljuk azt a törekvést, hogy e tereket egy-egy város vagy község művészi igényességgel alakítsa ki, javítva az ott élők életminőségét.

A víz már az ókortól jelentős szerepet tölt be a kommunális tereken, és nem csak a fogyasztásban, hanem a díszítésben, szórakoztatásban, felfrissülésben betöltött szerepe miatt is.

A szökőkutak divatja átalakulóban van. A nagy vízfelületek, medencearchitektúrák helyett egyre gyakrabban a víz játéka dominál, ahol a vízképek dinamikus változása az állandó megújulás köti le – akár hosszabb időre is - a nézőközönséget.

A talajszintből lövellő vízsugarak szükségtelenné teszik a terület nagy részét elfoglaló medencéket, így ezek a terek télen is közösségi célokat szolgálhatnak.

A szekvenciális szökőkutak továbbfejlesztett változata a zenére megkomponált, látványos vízképet produkáló, és világítással kiegészülő zenélő szökőkút. Ezek a nap nagy részében normál szökőkútként működnek, és este a beprogramozott időpontokban tekinthető meg a víz-, hang- és fényjáték. A nagy hatásfokú RGB- LED-es technika lehetőség a három alapszín kikeverésével a teljes színskála megjelenítésére, lassú színátmenetek és diszkrét színváltások létrehozására.

Újabb technológia alkalmazásával kisebb, de teljes értékű szökőkutakat lehet telepíteni akár már egy-két nap alatt egy előre elkészített vasbeton alapra, úgy, hogy vízgépészeti akna sem szükségeltetik, így a megvalósítás költsége lényegesen gazdaságosabb. Az általunk is kifejlesztett mozgó, lengő, forgó fúvókák, illetve azok kombinációja segítségével pedig igazi vízi balettet, különleges és látványos vízi mozgásformákat lehet létrehozni. Ezzel a technikával a már meglévő kutakat is újra lehet „éleszteni” és még színesebb koreográfiával bővíteni a látványvilágot.

A zenét köztéri szereplővé tenni hálás feladat – erre példa az automatikus üzemmód mellett koncertlehetőséget is biztosító harangjáték, mely köré ünnepi programok szervezhetők, így szerezve hírnevet az adott településnek, mely a turizmus fejlődésében is visszaköszön.

A másik fontos irányzat, mellyel modernizálhatjuk ezeket az installációkat, az, hogy adjuk meg az embereknek a lehetőséget a működtetés interaktív befolyásolására, hogy ne csak passzív szemlélői, hanem maguk is részesei legyenek a játéknak. Izgalmas tervezői lehetőség olyan koncepciók létrehozása, mely a végső formáját a „használat” közben, az aktív közönséggel kiegészülve nyeri el.

Ilyen köztéri interaktív játékokkal folyamatosan bővítjük portfóliónkat, legyen az „vizes” vagy „száraz” játék, gyereknek vagy felnőtteknek. Ezeket közterekre, parkokba, játszóterekre, de közösségi épületekbe is lehet telepíteni; mindig rendkívül népszerűek, a hely látogatottságát növelik.

A kreatív ötletek mellett különös gondot kell fordítani az időjárásállóságra, a balesetveszély elhárítására, a működési biztonságra és a vandalizmus elleni védelemre. Ezeket átgondolt koncepciókkal, minőségi, tartós anyagok használatával és jól szervezett szervizeléssel lehet biztosítani.

A homo ludens (játékos ember)  szereti az idejét aktívan eltölteni, és valószínűleg jobban óvja, védi környezetét példát mutatva másoknak is.

Szabados György, Horváth Ádám

< >

Legújabb cikkek

Tokaj-Hegyalja új élménypontja

Építészet 2022. 10. 24.
A Tokaj-hegyaljai mikroklíma meghatározója a borvidék vulkáni dombjainak lábánál folyó Bodrog, amely a melegebb időszakokban vízitúra lehetőségekkel, ősszel hajós, valamint vízparti programokkal is csábít. A folyót az őszi reggeleken vastag ködfátyol borítja, amely páratlan látványt nyújt az ide érkezőknek. Ebben a látványban lehet része azoknak, akik felkeresik a Szegiben kialakított Ködfátyol teraszt

Hogyan válasszunk bútort, avagy funkció vagy design?

Ha teljesen tanácstalan azt illetően, milyen darabokkal rendezze be lakását, kövesse a mottót: "a szépség az egyszerűségben rejlik". E mondat érvényessége örök, ahogyan az egyszerű dolgok szépsége is, amelyek használati formái sértetlenül túlélik az idő könyörtelen múlását

Mire kell figyelni a tetőtér hőszigetelése során?

Hőszigetelés 2021. 10. 12.

A tetőtér hőszigetelésével rengeteg hőenergiát tarthatunk bent a hideg időben és a nyári hőség idején is élhetőbbé tehetjük a padlásteret, tetőteret. Spórolhatunk a fűtésköltségen és a klímára kiadott rezsiköltségen. Van azonban néhány szempont, amire figyelni kell a hőszigetelés tervezése, kivitelezése során. Többek között el kell dönteni azt is, hogy hagyományos szigetelőanyaggal vagy fújható szigetelőanyaggal dolgozunk

Szakkönyv

A Miskolci Építész Műhely

Építészet 2023. 03. 01.

A könyv a máig egyedülálló élet- és munkaközösség, a Miskolci Építész Műhely (MÉM, 1979-1990) történetét és szellemi hatásait, illetve a MÉM alapját adó Kollektív Ház szerveződését és működését mutatja be

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?