Utolsó frissítés: 2024-02-21

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Szakmai cikkek

< >

Lindab Seamline (PLX) – a minőségi és esztétikus tetőfedés

Tető, homlokzat 2010. 06. 24.
Lindab PLX síklemezfedés - Debrecen
Lindab PLX síklemezfedés - Debrecen

Hazánkban is egyre gyakrabban választják a svédacél alapanyagú, esztétikus és nagyon látványos PLX korcolt tetőfedő lemezeket. Korábban főleg középületeken találkozhattunk korcolt fedésekkel, de ma már egyre több lakóház és társasház tetőzetén, sőt homlokzatán tűnik  fel korcolt fémfedés, burkolás.

Az acél síklemez fedés nagy hagyományokkal rendelkezik a tetőfedés területén. Ez a technológia a XIX. századból származik. Mára azonban szinte csak a horganyzott alapanyagú lemezek elfogadottak, melyeken a tűzihorganyzás évtizedeken keresztül kimagasló korrózió elleni védelmet biztosít. Mivel az épületek különböző funkciója miatt a színek terén is egyre szélesebb választékra van igény, a svédacélból készült lemezeket különböző árnyalatú speciális műanyagréteggel vonják be. A hosszú élettartamnak és a széles színválasztéknak köszönhetően igen népszerű az olyan megrendelők körében, akik előre felmérik a befektetés hosszú távú gazdasági és praktikus előnyeit.

Korcolt lemezfedésre a svéd Lindab PLX, valamint Alucink PLX acéllemezek a legalkalmasabbak. A terméket bádogos mesterek gyakorlati tapasztalataira és a mérnökök kutatási eredményeire alapozva fejlesztették ki. Olyan különleges minőségű fedőanyagot állítottak elő, amely a kézi és gépi megmunkálásra egyaránt alkalmas, mivel ezek az anyagok kellő lágysággal, rugalmassággal bírnak.

A kemény lemezek nem alkalmasak korcolt fedésekhez, mert a fokozott meghajlítási igénybevételeket nem bírják. A PLX lemez szerkezeti acél magjának folyási határa azonban 180 N/mm². Ez az érték azt mutatja, hogy a lemez kellőképpen lágy és könnyen alakítható lesz. A korrózióállóságát a natúr tűzi horganyzott lemezeknél 350g/m², a műanyag bevonatos lemezeknél 275g/m² mennyiségű cinkbevonat biztosítja. A külső oldali 50µm vastag TopCoat műanyag bevonat adja a lemez színét és esztétikus megjelenését, amely rendkívül ellenálló az időjárási és mechanikai hatásokkal szemben. A bevonatban lévő acril szemcsék jelentősen növelik az anyag UV ellenálló képességét és élettartamát.

Attól függően, hogy milyen hatást kívánunk elérni, a Seamline síklemez közel 20 színt tartalmazó színskálájából lehet kiválasztani a legmegfelelőbbet.

Az anyag előkészítését gyorsítják a Lindab által kínált megmunkáló gépek, amelyek természetesen szintén megvásárolhatóak. Előkorcoláshoz használatos az előprofilozó gép, míg a korcok zárása a korczáró gép (vonat) segítségével történik. Speciális íves tetők esetében célszerű igénybe venni ívesítő gépünket, ami a kívánt ívben hajlítja meg az előprofilozott lemezeket.

A tervezők és a kivitelezők számára alkalmazás-technikai kézikönyvet, CAD csomóponti gyűjteményt biztosítunk. Ennek segítségével kialakíthatóak az épületszerkezeti és épületfizikai szempontból is megfelelően működő szerkezetek.

A Lindab Kft. a Seamline termékeire natúr horganyzott felületvédelemmel 15 év, 50μm Topcoat színes bevonattal 30 év átrozsdásodás elleni garanciát vállal, ezáltal az ön épülete is hosszú ideig eredeti szépségében fog állni.

< >
Lindab Kft.
http://www.lindab.hu

Legújabb cikkek

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Tokaj-Hegyalja új élménypontja

Építészet 2022. 10. 24.
A Tokaj-hegyaljai mikroklíma meghatározója a borvidék vulkáni dombjainak lábánál folyó Bodrog, amely a melegebb időszakokban vízitúra lehetőségekkel, ősszel hajós, valamint vízparti programokkal is csábít. A folyót az őszi reggeleken vastag ködfátyol borítja, amely páratlan látványt nyújt az ide érkezőknek. Ebben a látványban lehet része azoknak, akik felkeresik a Szegiben kialakított Ködfátyol teraszt

Hogyan válasszunk bútort, avagy funkció vagy design?

Ha teljesen tanácstalan azt illetően, milyen darabokkal rendezze be lakását, kövesse a mottót: "a szépség az egyszerűségben rejlik". E mondat érvényessége örök, ahogyan az egyszerű dolgok szépsége is, amelyek használati formái sértetlenül túlélik az idő könyörtelen múlását

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?