Utolsó frissítés: 2024-04-15

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Szakmai cikkek

< >

PIR hab töltésű szendvicspanelek Magyarországon

Homlokzat 2010. 06. 16.
A ThyssenKrupp Építőelemek Kft. 2007-ben épült felsőlajosi gyára
A ThyssenKrupp Építőelemek Kft. 2007-ben épült felsőlajosi gyára

A ThyssenKrupp Építőelemek Kft. 15 éve kezdte meg tevékenységét a magyar piacon. Könnyűszerkezetes homlokzati burkolatokat gyárt és forgalmaz mind egyhéjú (trapézlemez), mind kéthéjú (szendvicspanel) formában. A 2007-ben épült felsőlajosi gyárunkban PIR, illetve PUR habtöltésű szendvicspaneleket gyártunk kétoldali profilozott acél fegyverzettel.

Egyhéjú termékeink, HP (Hoesch) ill. T (Thyssen) profilként, isorock kőzetgyapotos, valamint PUR/PIR szendvicspaneljeink már régóta ismertek a magyar piacon, alkalmazásuk széles körben elterjedt.

Az egyhéjú burkolati elemek esetében a különleges profilok, mint az ívek/dongák, a lemezek becsípésével kialakított poligonívek, és a sávos homlokzatok témaköre, valamint annak tervezői, alkalmazástechnikai műszaki megoldásai, csomóponti kialakítások lehetőségei egy későbbi továbbképzés témáját képzik.

Jelen anyagunk új termékünkre, a Magyarországon gyártott PIR habos szendvicspanelre vonatkozik. Felsőlajosi gyárunkban látszó és rejtett rögzítésű homlokzati elemek, speciálisan hűtőházi felhasználásra kialakított panelek, valamint tetőpanelek készülnek. Minden más termékünkhöz hasonlóan megfelelően minősített panelről beszélünk. Paneljeink az MSZ EN 14509 harmonizált európai szabvány szerinti műszaki specifikációknak megfelelnek, CE minősítéssel rendelkeznek. Az ehhez szükséges vizsgálatokat akkreditált minősítő intézetek végezték.

A tűzvédelmi követelményeket az európai szabvánnyal összhangban az új OTSZ szabályozza. Ez a szabályzat 2008. 05. 22-én lépett hatályba, 5 sz. melléklete tartalmazza az építmények tűzvédelmét és annak követelményeit.

Az európai szabvány szerinti termékként 2010.10.01-től csak az ennek megfelelő CE minősítéssel rendelkező termékek forgalmazhatók.

A minősítés két részből áll:

  • CE adatlapból, ami tartalmazza a jegyzőkönyvekkel igazolható specifikációkat, köztük pl. a hőátbocsátási tényezőt, szilárdságra vonatkozó mérési értékeket, tűzvédelmi osztályba sorolást, tűzállóságot.
  • A második része egy szállítói megfelelőségi nyilatkozat - benne a gyártó és/vagy forgalmazó neve, a gyártás helyszíne, a termék pontos megnevezése, a típusvizsgálatot végző akkreditált intézet, laboratórium megnevezése - valamint a jegyzőkönyvek.

Paneljeink esetében a már említett új OTSZ szempontjából fontos követelmény a tűzvédelmi megfelelőség.

Az új szabályzat előírásai szerint a tervdokumentáció részét képező Tűzvédelmi Műszaki Leírást kizárólag megfelelően képzett tűzvédelmi szakértő készítheti. A tervező kollégák, a velük történő konzultáció alapján az előírt követelményeknek megfelelő terméket választják ki, csatolva hozzá a megfelelő és hatályos minősítéseket. A beépítésre kerülő termék elfogadása a szakértő feladata.

  • Első lépés a termék tűzvédelmi osztályba sorolása: ez PIR hab esetén „B” nehezen éghető. Itt hívnánk fel a figyelmet a betűjelek megtévesztő értelmezésére. A tűzvédelmi osztályba sorolás (A1, A2, B, C, D, E) - kizárólag a termékre vonatkozik; a tűzveszélyességi osztályba sorolás (A, B, C, D, E) - az épületre vonatkozik, a benne folytatott tevékenység, és az elhatárolható tűzszakaszok alapján. 
  • Második lépés a tűzállóság: tetőpanel esetén: REI 15, falnál E 15, EI 15.(R - teherhordó képesség, E - állékonyság, I - hőszigetelés).
  • Harmadik lépés a füstképződés vizsgálata: ez PIR esetén s2, a csöpögve égés eredménye d0.

Mindezek értelmében a ThyssenKrupp Építőelemek Kft. PIR paneljeinek minősítései megfelelnek az előírt követelményeknek, vagyis Thermodach (tetőpanel) B REI 15, EMS PIR (falpanel) külső fal esetén B EI 15, belső falként B EI 20. Felmerül a fesztávok kérdése: erre igazolt  9.347 mm, 3 méterenkénti panelcsatlakozásba történő csavarozással 11.964 mm.

Tűzálló tömítés fugába történő elhelyezése a falelemeknél szükséges.

Összegezve a fent leírtakat, a ThyssenKrupp Építőelemek Kft. minősített panel termékekkel van jelen a magyar piacon, amelyek minősítései folyamatosan fejlődnek és bővülnek az előírásoknak és aktuális igényeknek megfelelően. Termékeink az előírt követelményeknek megfelelve tervezhetők, alkalmazhatók és beépíthetők.

< >

Legújabb cikkek

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Tokaj-Hegyalja új élménypontja

Építészet 2022. 10. 24.
A Tokaj-hegyaljai mikroklíma meghatározója a borvidék vulkáni dombjainak lábánál folyó Bodrog, amely a melegebb időszakokban vízitúra lehetőségekkel, ősszel hajós, valamint vízparti programokkal is csábít. A folyót az őszi reggeleken vastag ködfátyol borítja, amely páratlan látványt nyújt az ide érkezőknek. Ebben a látványban lehet része azoknak, akik felkeresik a Szegiben kialakított Ködfátyol teraszt

Hogyan válasszunk bútort, avagy funkció vagy design?

Ha teljesen tanácstalan azt illetően, milyen darabokkal rendezze be lakását, kövesse a mottót: "a szépség az egyszerűségben rejlik". E mondat érvényessége örök, ahogyan az egyszerű dolgok szépsége is, amelyek használati formái sértetlenül túlélik az idő könyörtelen múlását

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?