Utolsó frissítés: 2024-04-15

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Szakmai cikkek

< >

Új Austrotherm termékek: GRAFIT® REFLEX és ZENIT®

Hőszigetelés 2010. 06. 11.
Austrotherm Zenit beépítése fordított rétegrendű tetőbe
Austrotherm Zenit beépítése fordított rétegrendű tetőbe

Az építőipar nehéz helyzete nem könnyíti meg az anyaggyártók életét sem. A fokozódó versenyhelyzet és a szűkülő kereslet csapdájából a fejlesztés jelenti a kiutat. Ezt követi az Austrotherm Kft. is, amely két új terméket is bemutatott az idei Construmán.

Austrotherm GRAFIT® REFLEX

A mind fontosabb energiatakarékosság egyre vastagabb és jobb szigetelőanyagokat igényel. Ennek felel meg az új Austrotherm GRAFIT® REFLEX homlokzati hőszigetelő lemez.

A termék jellegzetes szürke színét az ultrafinom szemcséjű grafit adalékolásnak köszönheti, ami a sugárzásos hőátszármaztatást csökkenti le a polisztirol cellákban. A GRAFIT® REFLEX közölt hővezetési tényezője 0,031 W/mK, szemben a megszokott fehér színű homlokzatszigetelő lapok (AT-H80) 0,040 W/mK értékével. A majdnem 30 %-al jobb hővezetési tényező azonos szigetelőanyag vastagság mellett hasonló mértékű többlet energiamegtakarítást jelent. A termék minden más fizikai tulajdonságaiban azonos a korábbról ismert AUSTROTHERM lemezekkel, így alkalmazása nem igényel új technológiát.

A GRAFIT® REFLEX alkalmazása különösen előnyös olyan helyeken, ahol vastag hőszigetelő anyagot kell a falszerkezetre rögzíteni (vasbeton épületek), illetve felújítások során, mikor a rendelkezésre álló rétegvastagságban minél kedvezőbb hőszigetelési értéket szeretnénk elérni. Utóbbi esetben az is lényeges, hogy az ajtók, ablakok környékén a beforduló hőszigetelés a lehető legjobb minőségű legyen, hiszen itt gyakran fizikailag nincs annyi hely, amennyi szükséges lenne. Ilyenkor lényeges lehet az a 2-3 cm is, amit a Grafit alkalmazásával meg tudunk takarítani.

További előnye a terméknek, hogy alkalmazásával a homlokzati hőszigetelések járulékos költségei csökkenthetők. A rövidebb dübel, keskenyebb lábazati sín vagy párkány nem csak esztétikusabbá teheti a házat, hanem költségmegtakarítást is jelent, továbbá a nagy vastagsághoz tartozó kiegészítő elemek nem is mindig beszerezhetők.

A GRAFIT® REFLEX jellegzetes megjelenésű termék, az egyik oldalon világos színűre van festve. A lapokat a festetlen felületükkel kell a homlokzatra ragasztani. A festés révén az új hőszigetelő lemez nem tud káros mértékben felmelegedni, a fényvisszaverő felület így  biztonságosabbá teszi a kivitelezést.

Austrotherm ZENIT®

Lapostetők hőszigetelésére kétféle módszer ismert: az egyenes és a fordított rétegrend. Előbbinél a vízszigeteléssel védjük a hőszigetelést a nedvesség káros hatásától, míg utóbbi esetén a nedvességálló hőszigetelés alatt van a vízszigetelés. Ennek a rétegrendnek az az előnye, hogy   

  • a vízszigetelés védett a mechanikai hatásoktól mind a kivitelezés, mind a használat fázisában. Megvédi továbbá a vízszigetelést az ultraibolya sugárzástól, ami gyorsítja a vékony lemezek öregedését;
  • kisebb lesz a vízszigetelés napi és éves hőingadozása, amivel kitolódik annak élettartama;
  • a szerkezet páratechnikailag nyitott, a vízszigetelés egyben a meleg oldali párazárásról is gondoskodik.

A fordított rétegrend számos előnyét csak szigorú feltételek mellett lehet élvezni. A beépített hőszigetelésnek tartósan meg kell őriznie jó tulajdonságait. Eddig erre csak az extrudált polisztirolhab lemezek voltak alkalmasak. Az Austrotherm új formahabosított expandált polisztirolhab hőszigetelő anyaga, az Austrotherm ZENIT® ezen a területen jelent új, gazdaságos megoldást.

A termék engedélyezését hosszas vizsgálatok előzték meg. A ZENIT-et először 2008 őszén építették be fordított rétegrendű lapostetőbe. Az egy évvel később kivett minták hővezetési tényezője megfelelt a közölt értéknek, víztartalma pedig a megengedett 1% helyett csak, 0,003% volt. Ezek alapján adta ki az ÉMI Kht. az A 220/2008 szám alatti ÉME engedélyt, mely szerint az Austrotherm ZENIT® formahabosított expandált polisztirolhab alkalmas egyhéjú, fordított rétegrendű melegtetők (nem járható tetők, járható tetők, zöldtetők) hőszigetelésére, illetve meglévő tetők utólagos hőszigetelésére (plusztető).

Az új hőszigetelő termék elősegítheti a fordított rétegrendű tetők elterjedését, mivel a korábban erre a célra alkalmazott extrudált polisztirol habokhoz képest kedvezőbb áron szerezhető be. 

< >
Austrotherm Kft.
http://www.austrotherm.hu

Legújabb cikkek

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Tokaj-Hegyalja új élménypontja

Építészet 2022. 10. 24.
A Tokaj-hegyaljai mikroklíma meghatározója a borvidék vulkáni dombjainak lábánál folyó Bodrog, amely a melegebb időszakokban vízitúra lehetőségekkel, ősszel hajós, valamint vízparti programokkal is csábít. A folyót az őszi reggeleken vastag ködfátyol borítja, amely páratlan látványt nyújt az ide érkezőknek. Ebben a látványban lehet része azoknak, akik felkeresik a Szegiben kialakított Ködfátyol teraszt

Hogyan válasszunk bútort, avagy funkció vagy design?

Ha teljesen tanácstalan azt illetően, milyen darabokkal rendezze be lakását, kövesse a mottót: "a szépség az egyszerűségben rejlik". E mondat érvényessége örök, ahogyan az egyszerű dolgok szépsége is, amelyek használati formái sértetlenül túlélik az idő könyörtelen múlását

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?