Utolsó frissítés: 2020-05-24

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Zöldtetők

Épinfó - Szakmai cikkek

< >

Ami a burkolat mögött van

Tető, homlokzat 2013. 11. 19.

A Hilti Hungária Kft. a „Négyes metró” építésének kezdetétől kiemelt figyelmet fordított a projekt követésére: a beruházó - tervező - kivitelező háromszög kulcsszereplőinek megismerésére, a Hilti számára releváns termékek bemutatására és a magas színvonalú műszaki megoldások keresésére ezen termékek alkalmazásával.

Az építés során tenderről tenderre haladva egyre több és szebb feladattal találkoztunk, az alagútépítés, a kocsiszín, a pályaépítés, vágányok rögzítése és az állomások építése, belső kialakítása során.

Így kerültünk kapcsolatba a Palatium Stúdióval, ahol már kezdetben felmerült a Szent Gellért tér és a Fővám tér állomásainak tervezett Cor-ten burkolata. A tervező Spora Architects fiatal és elhivatott építészei szinte azonnal el- és befogadták azt a javaslatunkat, hogy a lemezburkolat háttérszerkezete egy sokoldalú, modulárisan felépített rendszerből alkotható meg.  A konzultációk során lépésről lépésre előrehaladva tárultak fel a követelmények:

  • minőségi, számítással méretezhető rögzítőrendszer a beton oldalfalakon és födémeken (dűbelezés);
  • ugyanígy méretezhető, az adott terhelési kívánalmaknak megfelelő és a burkolólemezek síkbeli beállítását egyszerűen és megbízhatóan biztosító háttérszerkezet, amely lehetővé teszi a pontos beállítást, a lemezek rejtett és egyszerű rögzítését és a kívánt helyeken történő bontását;
  • természetesen az anyagminőség és a korrózióállóság kiemelkedő szempontok voltak.

Ezeknek a kívánalmaknak a Hilti MQ szerelősín rendszere és a rendszerhez tartozó kapcsolóelemek alkalmazása szinte maradéktalanul megfelel. Bár elsődlegesen épületgépészeti feladatok megoldására fejlesztették ki, azonban sok más alkalmazása is lehetséges, pl. csarnokokban födémszerű rácsrendszerként, vagy homlokzatburkolatok elkészítésénél másodlagos tartószerkezetként.

A rendszer alapját különböző magasságú egy oldalon nyitott (21, 31, 41, 52, 72 mm), illetve dupla (kettőzött, 21D, 41D, 52-72D, 124 CX) sínek és tartókonzolok képezik. Ezt a sínrendszert kapcsoló- és rögzítőelemek széles választéka egészíti ki. A sínek visszahajló szárai belül fogazottak, így a sínre rögzített különböző elemek a csavar megfelelő nyomatékkal történő meghúzása után nem tudnak elmozdulni. A különböző sínprofilok lehetővé teszik egy adott feladat esetén (terhelés nagysága, eloszlása, fesztáv, lehajlás) történő méretezést és a legoptimálisabb profilkiválasztást.  Az MQ rendszer a kiváló anyagminőség mellett korrózióvédelmi szempontból is több lehetőséget kínál: a sínek mángorolt sendzimírhorganyzással, tűzihorganyzással, illetve A4 rozsda- és savállóanyagból készülnek, a kapcsolóelemek galvanikus horganyzással, tűzihorganyzással, illetve szintén A4 minőségű anyagból.  Erre a feladatra a sendzimírhorganyzású síneket/konzolokat és tűzihorganyzású kapcsolóelemeket választottuk ki.


Mérnöktanácsadóink a burkolat terveinek, a terhek, fesztávok ismeretében méretezték és kiválasztották a szükséges profilokat, figyelembe véve, hogy a metro üzemeltetése következtében rezgések léphetnek föl.

A Hilti oktatótermében elkészített mintafalon tovább modelleztük a részleteket. A kivitelező Alukonstrukt tervezői a Hilti Hungária mérnöktanácsadóival közösen készítették el a részletterveket az MQ rendszer elemeinek, valamint az Alukonstrukt System burkolati rendszerének felhasználásával.

A burkolat háttérszerkezetének építéséhez felhasznált Hilti MQ rendszer legfontosabb elemei: MQ41, MQ41-3 (3 mm falvastagság), MQ 41D sínek, MQP 82 síntalp, MQP-FG és MQP-G állítható billenőelemek, MQW és MQV kapcsoló-, illetve sarokelemek.

A kapcsoló-, rögzítőelemek falhoz, padlóhoz, födémhez való rögzítését Hilti HST M10, illetve M12 rögzítőcsavarokkal oldottuk meg. Ezek ETA bevizsgálással rendelkeznek, amely tartalmazza a 120 perces tűzállósági határértéket, valamint a termék alkalmazhatóságát beton húzott övében és dinamikus terhelésre is. A HST rögzítőcsavarokkal a Szent Gellért téri állomáson kihúzópróbákat is végeztünk.

A Hilti MQ rendszert és a rendszerhez kapcsolódó egyéb termékeket, mint alapvetően ipari felhasználású termékeket, a Hilti a legnagyobb épületgépészeti projekteken is sikerrel forgalmazza. Az MQ Grid (rács) System több autógyárban került beépítésre, míg hazai környezetben a legnagyobb referenciái a Mercedes, Audi, Opel autógyárak, az épülő LEGO gyár, P&G pelenkagyár, Hankook, Bridgestone gumigyárak, stb.

Örömünkre szolgál, és büszkék vagyunk, hogy ezt a kiváló termékcsaládunkat egy egészen más, újszerű alkalmazási területen is sikerrel alkalmaztuk.

 

Hilti Hungária Kft.

Hilti Hungária Kft.

www.hilti.hu

< >
Kapcsolódó katalógus oldal(ak):
Rögzítéstechnika

Legújabb cikkek

Tárolás kis helyiségben - 5 tipp a rendszerezéshez

A kis helyiségekben való tárolás nem csak a helyszűke, de lakhatási és esztétikai szempontból is problémás lehet. Ilyen esetben sokszor újabb és újabb holmikba ütközünk, amiket aztán egyik helyről a másikra pakolunk, s idővel a kialakult káosznak köszönhetően nagyon nehéz lesz megtalálni azt, amit éppen keresünk.  Mindez nem azt jelenti, hogy kis helyiségben nem lehet eredményes tárolási rendszert kialakítani, csupán annyit, hogy kreatívabb megoldásokat kell választani

Zsaluzia vásárlás előtti tudnivalók

Árnyékolástechnika 2018. 09. 10.

Amennyiben egy modern megjelenésű, tartós és hatásos kültéri árnyékolót keresünk nyílászáróinkra, az egyik legjobb alternatívát a zsaluzia jelenti. Nem véletlenül, hiszen a hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvendő termék rengeteg olyan tulajdonsággal kecsegtet, ami minden téren a beltéri árnyékolók elé helyezi a zsaluziát, sőt mi több, bizonyos tekintetben még a redőnyt is képes maga mögé utasítani

Láthatatlan erő - 20 éve Magyarországon

Építőanyagok 2015. 04. 22.

A Kaspar Winkler által 1910-ben alapított, svájci székhelyű Sika AG egy világméretekben aktív, különleges vegyi anyagokat gyártó és forgalmazó cégcsoport. Napjainkra a Sika piacvezető szerepet tölt be azoknak az anyagoknak a gyártásában és forgalmazásában, amelyeket a betontechnológia, a tömítés, a ragasztás, a szigetelés, az ipari padlók és bevonatok, a tűz- és korrózióvédelem, a tető- és vízszigetelés, valamint a teherhordó szerkezetek megerősítése, javítása és védelme területén alkalmaznak

Szakkönyv

Rend a lelke mindennek! - Ötletek, praktikák, titkok a rendezett otthonhoz

Lakberendezés 2020. 02. 29.
A legtöbben felesleges kacatoktól és lomoktól mentes, rendezett környezetre vágyunk, ám a rendrakásnak már a gondolata is feszültséget vált ki. A szerző hasznos tanácsokat és szempontokat kínál, hogy mi alapján dönthetjük el, mi az, amit érdemes megőriznünk, és mi az, ami nélkül prímán megleszünk, legyen szó akár a konyháról, a hálószobáról vagy a gyerekek birodalmáról.

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?