Utolsó frissítés: 2020-06-02

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kertem, teraszom

Épinfó - Szakmai cikkek

< >

Zsolnay tetők, homlokzatok

Tető, homlokzat 2013. 11. 18.
Pécsi Postapalota
Pécsi Postapalota

A 160 éve fennálló Zsolnay gyár több mint egy évszázada bizonyítja, hogy az időjárásnak kitett termékei valóban fennmaradnak az épületek eredetileg tervezett teljes élettartama alatt. Ez kevés építészeti kerámia termékről mondható el. Zsolnay Vilmos olyan anyagot keresett, amely hosszú távon képes elviselni az időjárás károsító hatásait, ugyanakkor nem tapadnak rá a szennyező anyagok, látványa évtizedek múltával is megmarad. A fejlesztési munka eredménye az azóta is folyamatosan tökéletesített kerámia anyag, a pirogránit.

Az elnevezés első fele (piro-) a rendkívül magas égetési hőmérsékletre utal, a második fele (-gránit) pedig az anyag tartósságát, nemességét jelző szimbolikus névalkotó. Valóban nemes anyag, hiszen a századforduló műemlékekben gazdag építészeti kincsei között ugyancsak bőséges számban vannak jelen a Zsolnay kerámiákkal készült alkotások. A pirogránit savállósága által jól viseli a városi gázokkal szennyezett levegő károsító hatásait is. A szívós pirogránit felületét sokféle módon lehet kialakítani. A legegyszerűbb sómázas hatású kiviteltől kezdve az egyszínű mázas, a stuffolt, a festett, aranyozott dekorációtól a legreprezentatívabb megjelenést biztosító eosin mázig számtalan megoldás létezik. Az eosin technológia a Zsolnay másik különleges, a világon egyedülálló eljárása, ami hozzájárult a márka világhíréhez. Bár az elemek fagyállósága a kerámia magas hőfokú égetéséből adódóan biztosított, a mázbevonatos pirogránit elemek még tartósabbak, dekoratív megjelenésük növeli az építmények értékét, értékállóságát.

Pirogránitból számtalan, szebbnél szebb tető, pártafal és homlokzat készült az elmúlt évszázadban. Ezek közül a leghíresebbek a Mátyás templom tetőcserepe, az Iparművészeti Múzeum látványos tetődíszei, a monumentális lanterna torony, a Földtani Intézet jellegzetes kék, díszes tetőborítása, a Budapesti Műszaki Egyetem épületeinek teteje, de említhetjük a Magyar Államkincstár Hold utcai épületének pártafalát, a Kecskeméti Cifra Palota tető- és homlokzatdíszítő elemeit, valamint a Pécsi Zsolnay negyed nemrég felújított épületeinek tető- és homlokzat díszeit.

A környező országok is büszkélkedhetnek méltán híres Zsolnay díszekkel, mint a Szabadkai Zsinagóga, a Raichle Palota, a Nagyváradi Fekete Sas Palota, a Kassai Dóm, a Marosvásárhelyi Kultúrpalota, és még hosszan sorolhatnánk a páratlan nevezetességet.

A mai építészetben is cél, hogy az épületek kiemelkedjenek a hasonlóan jól sikerült projektek közül. Ezért az épületeken kívül és belül is gyakran megjelennek pirogránit díszítő elemek. Ezek egyedi kialakítású díszburkolatok, ablakkeretezők, tagozatok, erkélykorlátok, feliratok, dísztáblák, címerek, oszlopburkolatok, domborművek lehetnek és még számos megjelenési formája van a pirogránit elemeknek a homlokzatokon.

A pirogránit alkotások elhelyezésére is érvényesek az általános építési szabályok.  Ennek megfelelően nem szükséges itt különleges építéstechnológiai megállapításokat tenni. A pirogránit alkalmas arra, hogy a jól ismert építészeti kerámia termékeken felül, akár szobrászati alkotások is készüljenek belőle. Az ennek megfelelő formagazdagságban megformált termékek esetében alkalmazni kell a kültéri műalkotásokra vonatkozó általános téliesítési megoldásokat.

A Zsolnay vállalja a műemlék-felújításokat és új egyedi finomkerámia alkotások létrehozatalát is. A Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. egyik erőssége, hogy nagy volumenű egyedi igényeket is képes kiszolgálni.

< >
Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt.
http://www.zsolnay.hu

Legújabb cikkek

Tárolás kis helyiségben - 5 tipp a rendszerezéshez

A kis helyiségekben való tárolás nem csak a helyszűke, de lakhatási és esztétikai szempontból is problémás lehet. Ilyen esetben sokszor újabb és újabb holmikba ütközünk, amiket aztán egyik helyről a másikra pakolunk, s idővel a kialakult káosznak köszönhetően nagyon nehéz lesz megtalálni azt, amit éppen keresünk.  Mindez nem azt jelenti, hogy kis helyiségben nem lehet eredményes tárolási rendszert kialakítani, csupán annyit, hogy kreatívabb megoldásokat kell választani

Zsaluzia vásárlás előtti tudnivalók

Árnyékolástechnika 2018. 09. 10.

Amennyiben egy modern megjelenésű, tartós és hatásos kültéri árnyékolót keresünk nyílászáróinkra, az egyik legjobb alternatívát a zsaluzia jelenti. Nem véletlenül, hiszen a hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvendő termék rengeteg olyan tulajdonsággal kecsegtet, ami minden téren a beltéri árnyékolók elé helyezi a zsaluziát, sőt mi több, bizonyos tekintetben még a redőnyt is képes maga mögé utasítani

Láthatatlan erő - 20 éve Magyarországon

Építőanyagok 2015. 04. 22.

A Kaspar Winkler által 1910-ben alapított, svájci székhelyű Sika AG egy világméretekben aktív, különleges vegyi anyagokat gyártó és forgalmazó cégcsoport. Napjainkra a Sika piacvezető szerepet tölt be azoknak az anyagoknak a gyártásában és forgalmazásában, amelyeket a betontechnológia, a tömítés, a ragasztás, a szigetelés, az ipari padlók és bevonatok, a tűz- és korrózióvédelem, a tető- és vízszigetelés, valamint a teherhordó szerkezetek megerősítése, javítása és védelme területén alkalmaznak

Szakkönyv

Rend a lelke mindennek! - Ötletek, praktikák, titkok a rendezett otthonhoz

Lakberendezés 2020. 02. 29.
A legtöbben felesleges kacatoktól és lomoktól mentes, rendezett környezetre vágyunk, ám a rendrakásnak már a gondolata is feszültséget vált ki. A szerző hasznos tanácsokat és szempontokat kínál, hogy mi alapján dönthetjük el, mi az, amit érdemes megőriznünk, és mi az, ami nélkül prímán megleszünk, legyen szó akár a konyháról, a hálószobáról vagy a gyerekek birodalmáról.

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?