Utolsó frissítés: 2020-05-24

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

SZÍNES OTTHON

Épinfó - Szakmai cikkek

< >

PIRAMISKŐ támfal- és kertépítő rendszer

Lejtős telken az elemekből épített, dísznövényekkel beültetett támfal a homlokzat részévé válik
Lejtős telken az elemekből épített, dísznövényekkel beültetett támfal a homlokzat részévé válik

Az erősen lejtős terep esetenként nagy kihívást, de egyben óriási lehetőséget is jelent az építészek, kertépítészek számára. Az épület elhelyezéséhez át kell alakítani a természetes környezetet, bevágással, feltöltéssel vízszintes felületet kell teremteni alatta és körülötte. Előfordulhat, hogy a garázst be kell süllyeszteni a terepszint alá, valahogy meg kell támasztani a szomszéd telek felől kialakult földfalat, el kell takarni a magas lábazatot, vagy a megépült terasz, kerti fürdőmedence körül csatlakozni kell az eredeti terepszinthez. Erre a célra, az épített környezet és az eredeti terep összehangolására alkalmazható az esztétikus, növényzettel beültetett, ugyanakkor azonban nagy helyigényű rézsű. Kialakítására elsősorban nagyobb telkek esetén van mód, a keskeny, kisméretű telkeken többnyire nincs hely a rézsű számára.

Piramiskő növényhézagos támfal

Ilyen esetben nem csak a vasbeton - vagy más tömör szerkezetű - támfal lehet a megoldás, hanem az elemekből épített fal is, amely „helytakarékosan” megfogja a földet, hézagait pedig dísznövényekkel ültethetjük be (jellegük miatt a kis vízigényű sziklakerti virágok, cserjék évelők telepítése, kiültetése javasolható). Szép és érdekes lehet, ha a statikailag szükséges vasbeton támfalat részben vagy egészben egy másik, növényhézagos támfallal takarjuk el – kialakítva a helyet a virágoknak, a futó-kúszó növényeknek. Az elemekből akár „függőkertet” is építhetünk.

A tereplépcsők növényhézagos fallal történő megépítése tovább növeli a kertfelületet. A támfalba haszonnövények is ültethetők (eper, bab, borsó stb.) de ezek a sziklakerti jelleg miatt több locsolást igényelnek (víztakarékossági szempontból célszerű megfelelő öntözőrendszert használni).

A növényfal építéséhez többféle formájú elem is kapható, azonban a PIRAMISKŐ olyan, amely rendszert alkot.

 Az épület magas lábazatát növényfal takarja

Az épület magas lábazatát növényfal takarja

A PIRAMISKŐ mosott felületű díszbeton elemekből álló rendszer felépítése:

  • A támfal és kertépítő rendszer szárazon összeépíthető növényhézagos és zárt támfalak, díszkertek, lépcsők építésére, földművek, teraszok rézsűvédelmére használható, kerítés mező- és pillérfedlap, járdalap, fűrács és tipegő kiegészítő elemekkel. Három alapelemével 72 fokos, rézsűelemeivel 45 fokos dőlésszögben építhető össze. Lépcsőelemeiből 15/27,5 cm-es lépcső építhető. 
  • Az utcabútor és parképítő rendszer azonos formavilággal tervezett – virágvályú, poller, sorolható pihenő pad, pihenő szék, szemétgyűjtő, virágkorlát, kerékpár támasz- elemekből áll.

Piramiskő elemek

L4, L9 lépcsőlapok, R2, R3 rézsűelemek, S3 jelű fal- vagy lépcsőelem, T1 sorzáró elem, T2 falelem, T3 falelem

A rendszert számtalan összeépítési lehetőség, lépcsős- és függőleges véglezárás jellemzi. Az elemek felülete lehet natúr betonszürke, illetve mosott kavics vagy mészkő. A kivitelezés gyorsan, gazdaságosan bonyolítható le.

Egységes felülettel építhetők meg a támfalak, a kerti lépcsők, a járdák.

Egységes felülettel építhetők meg a támfalak, a kerti lépcsők vagy a ház körüli és a kerti járda – szegéllyel együtt. 4. kép: A statikailag szükséges helyeken zárt összeépítéssel, betonba rakva, vasalva súlytámfalként is megépíthető

Az elemek a TERC adatbázisában megtalálhatóak, de cégünk elemszükséglet számítást is vállal.

Építőipari műszaki engedély száma: A-71/1997.

 


GL-Design Bt.

 

< >

Legújabb cikkek

Tárolás kis helyiségben - 5 tipp a rendszerezéshez

A kis helyiségekben való tárolás nem csak a helyszűke, de lakhatási és esztétikai szempontból is problémás lehet. Ilyen esetben sokszor újabb és újabb holmikba ütközünk, amiket aztán egyik helyről a másikra pakolunk, s idővel a kialakult káosznak köszönhetően nagyon nehéz lesz megtalálni azt, amit éppen keresünk.  Mindez nem azt jelenti, hogy kis helyiségben nem lehet eredményes tárolási rendszert kialakítani, csupán annyit, hogy kreatívabb megoldásokat kell választani

Zsaluzia vásárlás előtti tudnivalók

Árnyékolástechnika 2018. 09. 10.

Amennyiben egy modern megjelenésű, tartós és hatásos kültéri árnyékolót keresünk nyílászáróinkra, az egyik legjobb alternatívát a zsaluzia jelenti. Nem véletlenül, hiszen a hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvendő termék rengeteg olyan tulajdonsággal kecsegtet, ami minden téren a beltéri árnyékolók elé helyezi a zsaluziát, sőt mi több, bizonyos tekintetben még a redőnyt is képes maga mögé utasítani

Láthatatlan erő - 20 éve Magyarországon

Építőanyagok 2015. 04. 22.

A Kaspar Winkler által 1910-ben alapított, svájci székhelyű Sika AG egy világméretekben aktív, különleges vegyi anyagokat gyártó és forgalmazó cégcsoport. Napjainkra a Sika piacvezető szerepet tölt be azoknak az anyagoknak a gyártásában és forgalmazásában, amelyeket a betontechnológia, a tömítés, a ragasztás, a szigetelés, az ipari padlók és bevonatok, a tűz- és korrózióvédelem, a tető- és vízszigetelés, valamint a teherhordó szerkezetek megerősítése, javítása és védelme területén alkalmaznak

Szakkönyv

Rend a lelke mindennek! - Ötletek, praktikák, titkok a rendezett otthonhoz

Lakberendezés 2020. 02. 29.
A legtöbben felesleges kacatoktól és lomoktól mentes, rendezett környezetre vágyunk, ám a rendrakásnak már a gondolata is feszültséget vált ki. A szerző hasznos tanácsokat és szempontokat kínál, hogy mi alapján dönthetjük el, mi az, amit érdemes megőriznünk, és mi az, ami nélkül prímán megleszünk, legyen szó akár a konyháról, a hálószobáról vagy a gyerekek birodalmáról.

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?