Utolsó frissítés: 2020-05-24

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Magaságyások

Épinfó - Szakmai cikkek

< >

Viharbiztonsági megoldások

Tető, homlokzat 2013. 10. 14.
Mediterrán Danubia cserép viharálló rögzítése eresz-, valamint viharkapoccsal
Mediterrán Danubia cserép viharálló rögzítése eresz-, valamint viharkapoccsal

A globális felmelegedés a köztudatban általánosan elterjedt jelenség. Függetlenül attól, hogy ez átmeneti jellegű-e illetve az emberi tevékenység eredménye-e, megállapítható, hogy a légkör felmelegedésével párhuzamosan egyre nagyobb energiájú viharok kialakulására kell számítanunk. Az elmúlt években a híradások is számos szélsőséges időjárási eseményről számoltak be. A szélsőségek gyakoribbá válása következtében azok a műszaki megoldások, amelyek a múltban még megfelelőek voltak, a következő évtizedekben már elégtelennek bizonyulhatnak, és a korábbiaknál nagyságrenddel nagyobb épületkárokat okozhatnak. Annak érdekében, hogy az épület tulajdonosait, de a tervezőket és kivitelezőket is megóvjuk a károktól, illetve a kártérítési kötelezettségtől, a viharbiztonsági intézkedéseket célszerű már a tervezés során meghozni, majd terv szerint kivitelezni.

A nagyobb szélviharok elsősorban azokat a könnyű tetőfedőanyagokat veszélyeztetik, amelyek rögzítése nincs a mértékadó szélterhelés emelő erejére méretezve. A szél ezeket a tetőfedő anyagokat gyakran egyben bontja le a tetőről. A közepes tömegű kiselemes fedőanyagok (ilyen pl. az egyrétegű betoncserép fedés a maga jellemzően 40-45 kg/m² tömegével) az emelőszéllel szemben jelentős ellenállást tudnak kifejteni. Az ilyen tetőfedő anyaggal fedett tetőkön csak a peremzónákban fordulhat elő, hogy a szél lesodorja a cserepeket, ez is csak akkor, ha a tetőfedés szakszerűtlenül készült el. A peremzónák által övezett belső zónákban a cserép tömegéből eredő leterhelő erő elegendő a biztonságos rögzítéshez a 45 fokot meg nem haladó tetőhajlásszögek esetében.

A hazai gyakorlatban elterjedten alkalmazzák a gerinc menti kúpcserepek rögzítésére a kúprögzítő elemet, szintén bevett gyakorlat az oromszegélyek mentén alkalmazott szegélycserepek csavarozással történő rögzítése. Igaz, kizárólag a szélső sor elemeit szokás rögzíteni, a kifogástalan megoldáshoz azonban több sor szélességben kell gondoskodni minden második vagy harmadik cserép rögzítéséről.

A gyakorlatban a legnagyobb elmaradás az előírásszerű rögzítéshez képest az eresz menti tetőszakaszon tapasztalható. A gyártók előírják ugyan az eresz menti cserepek rögzítését, de a gyakorlatban ez nem mindig teljesül. Az eresz mentén az MSZ EN 1991-1-4 (EUROCODE 1) szerinti mértékadó szélterhelés ugyan alacsonyabb, mint az orom esetében, azonban a cserépfedés leterhelő ereje önmagában nem elegendő a szabványnak megfelelő biztonságos rögzítéshez.

Az eresz menti zónában a héjazat viharállóságát elsősorban viharkapcsokkal és ereszkapcsokkal célszerű biztosítani. A viharkapcsok a csavarozáshoz hasonlóan rejtett megoldást adnak a horony által eltakart pozícióban. A viharkapcsok előnye a csavarozással szemben egyfelől a statikailag kedvezőbb pozícióban, a horony alsó szakaszán történő rögzítés, másfelől a könnyebb karbantarthatóság. További, nem elhanyagolható szempont, hogy sokkal egyszerűbb és költséghatékonyabb kivitelezést tesz lehetővé. Az eresz menti első cserépsort az univerzális ereszkapoccsal kell rögzíteni, a felette lévő sorokban a cserép profiljához illeszkedő viharkapocs alkalmazandó.

A viharkapcsoknak korrózióálló anyagból kell készülniük. A horganyzott acél esetében legalább 360 g/m²-nyi bevonatot kell felhordani, ami 50 μm vastagsággal egyenértékű. Műszaki okok miatt ez a megoldás nem praktikus, a rozsdamentes acél pedig nagyon drága, így az optimális megoldást a cink-alumínium ötvözetből készült viharkapcsok jelentik.

Az orom és a gerinc menti sorokban a szegezés nem, de a csavarozás is megfelelő megoldás lehet. A csavarozásra vonatkozó előírások: korrózióálló kivitel, min. 4,5 mm-es átmérő. A csavarokat legalább 24 mm mélységig be kell hajtani a lécezésbe.

A peremzónákon túlmenően a tetőfelépítmények, kontyok, vápák környezetében kell számítani megnövekedett emelőhatásra, ami ellen a cserepek rögzítésével kell védekezni.  45 fok feletti hajlásszögtartományban a belső zónákban is indokolt minden harmadik vagy minden második cserép rögzítése, míg 60 fok feletti hajlásszög esetén minden cserepet rögzíteni kell.

A fenti viharbiztonsági intézkedések a héjazat megvalósítási költségeihez mérve szinte elhanyagolható tételek, az eresz menti rögzítés alapesetben a héjazat teljes költségének néhány ezrelékére rúg. A viharbiztonsági intézkedések anyagi okok miatti elhagyása nem lehet valós érdeke sem az építtetőnek, sem a tervezőnek.

< >
Terrán Tetőcserép Gyártó Kft.
http://www.terranteto.hu

Legújabb cikkek

Tárolás kis helyiségben - 5 tipp a rendszerezéshez

A kis helyiségekben való tárolás nem csak a helyszűke, de lakhatási és esztétikai szempontból is problémás lehet. Ilyen esetben sokszor újabb és újabb holmikba ütközünk, amiket aztán egyik helyről a másikra pakolunk, s idővel a kialakult káosznak köszönhetően nagyon nehéz lesz megtalálni azt, amit éppen keresünk.  Mindez nem azt jelenti, hogy kis helyiségben nem lehet eredményes tárolási rendszert kialakítani, csupán annyit, hogy kreatívabb megoldásokat kell választani

Zsaluzia vásárlás előtti tudnivalók

Árnyékolástechnika 2018. 09. 10.

Amennyiben egy modern megjelenésű, tartós és hatásos kültéri árnyékolót keresünk nyílászáróinkra, az egyik legjobb alternatívát a zsaluzia jelenti. Nem véletlenül, hiszen a hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvendő termék rengeteg olyan tulajdonsággal kecsegtet, ami minden téren a beltéri árnyékolók elé helyezi a zsaluziát, sőt mi több, bizonyos tekintetben még a redőnyt is képes maga mögé utasítani

Láthatatlan erő - 20 éve Magyarországon

Építőanyagok 2015. 04. 22.

A Kaspar Winkler által 1910-ben alapított, svájci székhelyű Sika AG egy világméretekben aktív, különleges vegyi anyagokat gyártó és forgalmazó cégcsoport. Napjainkra a Sika piacvezető szerepet tölt be azoknak az anyagoknak a gyártásában és forgalmazásában, amelyeket a betontechnológia, a tömítés, a ragasztás, a szigetelés, az ipari padlók és bevonatok, a tűz- és korrózióvédelem, a tető- és vízszigetelés, valamint a teherhordó szerkezetek megerősítése, javítása és védelme területén alkalmaznak

Szakkönyv

Rend a lelke mindennek! - Ötletek, praktikák, titkok a rendezett otthonhoz

Lakberendezés 2020. 02. 29.
A legtöbben felesleges kacatoktól és lomoktól mentes, rendezett környezetre vágyunk, ám a rendrakásnak már a gondolata is feszültséget vált ki. A szerző hasznos tanácsokat és szempontokat kínál, hogy mi alapján dönthetjük el, mi az, amit érdemes megőriznünk, és mi az, ami nélkül prímán megleszünk, legyen szó akár a konyháról, a hálószobáról vagy a gyerekek birodalmáról.

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?