Utolsó frissítés: 2024-02-21

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Szakmai cikkek

< >

Az időjárás változik, a kerámia örök

Tető, homlokzat 2013. 10. 18.

Mindennapi életünkben tapasztalhatjuk, hogy hazánkban változik az időjárás, egyre inkább a szélsőségek érvényesülnek. Általánosságban elmondható, hogy a hosszan elhúzódó csapadékos tél után egy szintén hosszan elnyúló meleg nyár következik, az átmeneti évszakok pedig elmaradnak. Meghatározóvá váltak a nagymértékű, hirtelen bekövetkező hőmérséklet-változások, gyakoriak lettek az intenzív, nagy mennyiségű esők, jégesők és a forgószelek. Ezekre a hatásokra már a házunkat elsődlegesen megvédő szerkezetek kialakítása során tanácsos felkészülnünk.

Az időjárásban egyre inkább a szélsőségek érvényesülnek

Az emberiség által évezredek óta használt égetett kerámiának igen nagy hagyománya van az építőiparban is, épületeinken több száz éve használjuk tetőfedő anyagként.

Az égetett kerámiát több száz éve használjuk tetőfedő anyagként

Ahogyan a régi kerámia tetőcserepek megfeleltek az akkori klimatikus viszonyoknak, úgy gyártástechnológiai fejlesztéseinknek, valamint rendszerelemeink bővítésének köszönhetően tetőink ma már magasabb minőségi elvárásokat teljesítenek, így választ tudnak adni a mai kor kihívásaira. A kerámia tetőcserepek széles választéka található ma a tetőfedőanyag piacon. A választékot nem csupán formai gazdagság jellemzi, különböző felületek és bevonatok is bővítik a lehetőségek tárát.

A legősibb felület a natúr vagy téglavörös. A téglavörös kerámia tetőcserepek színét az agyag összetétele, valamint az égetési hőmérséklet határozzák meg.

A téglavöröstől eltérő színű, ám nem kifejezetten csillogó, inkább matt hatású színes felületet az engóbozás biztosítja a kerámia tetőcserepek számára.

Mi is az engób?

Az engób egy agyagásványt tartalmazó színezőanyag. Az engóbot az égetés előtt egy modern, számítógéppel vezérelt engóbozó soron, speciális szórógépekkel viszik fel a megformázott és kiszárított nyers agyagcserépre. Ez a technológia képes arra, hogy egy tetőcserép akár 3 különböző színárnyalatot is kapjon. Ezáltal olyan színkülönlegességeket is létre lehet hozni, mint a bronz, az ezüst vagy például a homok antik. Az engób a cserép kiégetése során az agyaggal kémiailag egyesül. Ez azt jelenti, hogy az engób nem egy külön festékréteget képez a cserép felületén, hanem a kerámiacserép anyagának részévé válik. Ezáltal egy rendkívül ellenálló felület jön létre.

Csillogó színes felületet az üvegmáz tud biztosítani a kerámia tetőcserepek esetében. Az üvegmáz az engóbhoz hasonlóan kerül a nyers agyagcserépre, és azzal együtt kerül kiégetésre. Csodálatosan csillogó, fényes, vízlepergető felületet biztosít, mely öntisztuló, nem koszosodik, nem mohásodik, sav-, lúg- és UV álló.

VÍZZÁRÁS

Sajtolt termékeinknél olyan fej,- illetve oldalhornyokat alakítottunk ki, amelyek egy labirintus-rendszert alkotva meggátolják a csapadék bejutását a szerkezetbe.

A fej- és oldalhornyok meggátolják a csapadék bejutását a szerkezetbe

Ezek alacsony hajlásszögű tetőnél (vízhatlan alátéttető kialakítása mellett már 12°-tól) is alkalmazhatóak. Lényeges, hogy a károk megelőzése érdekében TONDACH® rendszerelemek alkalmazása szükséges. A csapadék bejutását fóliaterítéssel tudjuk maradéktalanul meggátolni. Az alátétfólia fajtáját a beépítés módja határozza meg, ugyanakkor elmondható, hogy alkalmazása minden esetben szükséges. Az alapcserép és a gerinccserép csatlakozásánál fém gerinclezáró szalagot, a vápánál vápaszivacsot kell beépíteni.

HÓFOGÁS

Az előírásoknak megfelelően a 25°-75°-os hajlásszögű tetőket hófogó sorral kell ellátni, amely kellő számú és elhelyezésű fém,- illetve kerámia hófogó beépítését jelenti. Azonban ezek a pontszerű hó megfogások a tetőn lévő hótömeget elnyírhatják, és az lecsúszhat.

Hófogó rács alkalmazása

Amennyiben azt szeretnénk, hogy a tetőnkön fent maradjon a hó, akkor vonal menti hófogást kell alkalmaznunk, amelyre a hófogó rács szolgál.

VIHARVÉDELEM

A tető viharvédelménél a szélszívás hatásaira is gondolnunk kell

A szélszívás hatásaira (és bizonyos helyeken a szélnyomásra) is gondolnunk kell. 50°-os dőlésszög felett minden cserepet, 40°-os dőlésszög felett pedig minden 2., illetve 3. cserepet rögzíteni kell. A szegő,- az ereszsori- és a gerincsori cserepeket, valamint a vápánál és az élgerincnél lévő vágott cserepeket minden esetben rögzíteni kell.

Amennyiben épületünk magassága vagy kialakítása szükségessé teszi, úgy a villámvédelemről is gondoskodnunk kell.

Cégünk elkötelezte magát amellett, hogy a direkt napsugárzásnak és ezzel UV hatásnak kitett tető kiegészítő elemeket (gerinclezárások, antenna- és csatorna kivezetések) kizárólag kerámiából készíti, ezzel biztosítva a hosszú élettartamot és az esztétikus megjelenést. Az erős napsugárzás mellett a hőteherre is gondolni kell, amely ellen a cserepek alatti légréteg megfelelő keresztmetszetű átszellőztetésével lehet védekezni.*

A TONDACH® tető hosszú távú befektetés, hiszen a TONDACH® kerámia cserepek és azok rendszer elemeinek beépítésével biztos fedést alakíthatunk ki, mely generációkon át megvédi épületünket az egyre szélsőségesebb időjárási viszonyok között is.

*Bővebb információért kérjük, látogasson el a www.tondach.hu honlapra, vagy kérje TONDACH szaktanácsadó segítségét!

< >
Kapcsolódó katalógus oldal(ak):
Tetőfedés
Kerámia tetőcserép
Tetőcserép

Legújabb cikkek

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Tokaj-Hegyalja új élménypontja

Építészet 2022. 10. 24.
A Tokaj-hegyaljai mikroklíma meghatározója a borvidék vulkáni dombjainak lábánál folyó Bodrog, amely a melegebb időszakokban vízitúra lehetőségekkel, ősszel hajós, valamint vízparti programokkal is csábít. A folyót az őszi reggeleken vastag ködfátyol borítja, amely páratlan látványt nyújt az ide érkezőknek. Ebben a látványban lehet része azoknak, akik felkeresik a Szegiben kialakított Ködfátyol teraszt

Hogyan válasszunk bútort, avagy funkció vagy design?

Ha teljesen tanácstalan azt illetően, milyen darabokkal rendezze be lakását, kövesse a mottót: "a szépség az egyszerűségben rejlik". E mondat érvényessége örök, ahogyan az egyszerű dolgok szépsége is, amelyek használati formái sértetlenül túlélik az idő könyörtelen múlását

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?