Utolsó frissítés: 2020-06-02

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

SZÍNES OTTHON

Épinfó - Szakmai cikkek

< >

Az időjárás változik, a kerámia örök

Tető, homlokzat 2013. 10. 18.

Mindennapi életünkben tapasztalhatjuk, hogy hazánkban változik az időjárás, egyre inkább a szélsőségek érvényesülnek. Általánosságban elmondható, hogy a hosszan elhúzódó csapadékos tél után egy szintén hosszan elnyúló meleg nyár következik, az átmeneti évszakok pedig elmaradnak. Meghatározóvá váltak a nagymértékű, hirtelen bekövetkező hőmérséklet-változások, gyakoriak lettek az intenzív, nagy mennyiségű esők, jégesők és a forgószelek. Ezekre a hatásokra már a házunkat elsődlegesen megvédő szerkezetek kialakítása során tanácsos felkészülnünk.

Az időjárásban egyre inkább a szélsőségek érvényesülnek

Az emberiség által évezredek óta használt égetett kerámiának igen nagy hagyománya van az építőiparban is, épületeinken több száz éve használjuk tetőfedő anyagként.

Az égetett kerámiát több száz éve használjuk tetőfedő anyagként

Ahogyan a régi kerámia tetőcserepek megfeleltek az akkori klimatikus viszonyoknak, úgy gyártástechnológiai fejlesztéseinknek, valamint rendszerelemeink bővítésének köszönhetően tetőink ma már magasabb minőségi elvárásokat teljesítenek, így választ tudnak adni a mai kor kihívásaira. A kerámia tetőcserepek széles választéka található ma a tetőfedőanyag piacon. A választékot nem csupán formai gazdagság jellemzi, különböző felületek és bevonatok is bővítik a lehetőségek tárát.

A legősibb felület a natúr vagy téglavörös. A téglavörös kerámia tetőcserepek színét az agyag összetétele, valamint az égetési hőmérséklet határozzák meg.

A téglavöröstől eltérő színű, ám nem kifejezetten csillogó, inkább matt hatású színes felületet az engóbozás biztosítja a kerámia tetőcserepek számára.

Mi is az engób?

Az engób egy agyagásványt tartalmazó színezőanyag. Az engóbot az égetés előtt egy modern, számítógéppel vezérelt engóbozó soron, speciális szórógépekkel viszik fel a megformázott és kiszárított nyers agyagcserépre. Ez a technológia képes arra, hogy egy tetőcserép akár 3 különböző színárnyalatot is kapjon. Ezáltal olyan színkülönlegességeket is létre lehet hozni, mint a bronz, az ezüst vagy például a homok antik. Az engób a cserép kiégetése során az agyaggal kémiailag egyesül. Ez azt jelenti, hogy az engób nem egy külön festékréteget képez a cserép felületén, hanem a kerámiacserép anyagának részévé válik. Ezáltal egy rendkívül ellenálló felület jön létre.

Csillogó színes felületet az üvegmáz tud biztosítani a kerámia tetőcserepek esetében. Az üvegmáz az engóbhoz hasonlóan kerül a nyers agyagcserépre, és azzal együtt kerül kiégetésre. Csodálatosan csillogó, fényes, vízlepergető felületet biztosít, mely öntisztuló, nem koszosodik, nem mohásodik, sav-, lúg- és UV álló.

VÍZZÁRÁS

Sajtolt termékeinknél olyan fej,- illetve oldalhornyokat alakítottunk ki, amelyek egy labirintus-rendszert alkotva meggátolják a csapadék bejutását a szerkezetbe.

A fej- és oldalhornyok meggátolják a csapadék bejutását a szerkezetbe

Ezek alacsony hajlásszögű tetőnél (vízhatlan alátéttető kialakítása mellett már 12°-tól) is alkalmazhatóak. Lényeges, hogy a károk megelőzése érdekében TONDACH® rendszerelemek alkalmazása szükséges. A csapadék bejutását fóliaterítéssel tudjuk maradéktalanul meggátolni. Az alátétfólia fajtáját a beépítés módja határozza meg, ugyanakkor elmondható, hogy alkalmazása minden esetben szükséges. Az alapcserép és a gerinccserép csatlakozásánál fém gerinclezáró szalagot, a vápánál vápaszivacsot kell beépíteni.

HÓFOGÁS

Az előírásoknak megfelelően a 25°-75°-os hajlásszögű tetőket hófogó sorral kell ellátni, amely kellő számú és elhelyezésű fém,- illetve kerámia hófogó beépítését jelenti. Azonban ezek a pontszerű hó megfogások a tetőn lévő hótömeget elnyírhatják, és az lecsúszhat.

Hófogó rács alkalmazása

Amennyiben azt szeretnénk, hogy a tetőnkön fent maradjon a hó, akkor vonal menti hófogást kell alkalmaznunk, amelyre a hófogó rács szolgál.

VIHARVÉDELEM

A tető viharvédelménél a szélszívás hatásaira is gondolnunk kell

A szélszívás hatásaira (és bizonyos helyeken a szélnyomásra) is gondolnunk kell. 50°-os dőlésszög felett minden cserepet, 40°-os dőlésszög felett pedig minden 2., illetve 3. cserepet rögzíteni kell. A szegő,- az ereszsori- és a gerincsori cserepeket, valamint a vápánál és az élgerincnél lévő vágott cserepeket minden esetben rögzíteni kell.

Amennyiben épületünk magassága vagy kialakítása szükségessé teszi, úgy a villámvédelemről is gondoskodnunk kell.

Cégünk elkötelezte magát amellett, hogy a direkt napsugárzásnak és ezzel UV hatásnak kitett tető kiegészítő elemeket (gerinclezárások, antenna- és csatorna kivezetések) kizárólag kerámiából készíti, ezzel biztosítva a hosszú élettartamot és az esztétikus megjelenést. Az erős napsugárzás mellett a hőteherre is gondolni kell, amely ellen a cserepek alatti légréteg megfelelő keresztmetszetű átszellőztetésével lehet védekezni.*

A TONDACH® tető hosszú távú befektetés, hiszen a TONDACH® kerámia cserepek és azok rendszer elemeinek beépítésével biztos fedést alakíthatunk ki, mely generációkon át megvédi épületünket az egyre szélsőségesebb időjárási viszonyok között is.

*Bővebb információért kérjük, látogasson el a www.tondach.hu honlapra, vagy kérje TONDACH szaktanácsadó segítségét!

< >
TONDACH Magyarország Zrt.
http://tondach.wienerberger.hu
Kapcsolódó katalógus oldal(ak):
Tetőfedés
Kerámia tetőcserép
Tetőcserép

Legújabb cikkek

Tárolás kis helyiségben - 5 tipp a rendszerezéshez

A kis helyiségekben való tárolás nem csak a helyszűke, de lakhatási és esztétikai szempontból is problémás lehet. Ilyen esetben sokszor újabb és újabb holmikba ütközünk, amiket aztán egyik helyről a másikra pakolunk, s idővel a kialakult káosznak köszönhetően nagyon nehéz lesz megtalálni azt, amit éppen keresünk.  Mindez nem azt jelenti, hogy kis helyiségben nem lehet eredményes tárolási rendszert kialakítani, csupán annyit, hogy kreatívabb megoldásokat kell választani

Zsaluzia vásárlás előtti tudnivalók

Árnyékolástechnika 2018. 09. 10.

Amennyiben egy modern megjelenésű, tartós és hatásos kültéri árnyékolót keresünk nyílászáróinkra, az egyik legjobb alternatívát a zsaluzia jelenti. Nem véletlenül, hiszen a hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvendő termék rengeteg olyan tulajdonsággal kecsegtet, ami minden téren a beltéri árnyékolók elé helyezi a zsaluziát, sőt mi több, bizonyos tekintetben még a redőnyt is képes maga mögé utasítani

Láthatatlan erő - 20 éve Magyarországon

Építőanyagok 2015. 04. 22.

A Kaspar Winkler által 1910-ben alapított, svájci székhelyű Sika AG egy világméretekben aktív, különleges vegyi anyagokat gyártó és forgalmazó cégcsoport. Napjainkra a Sika piacvezető szerepet tölt be azoknak az anyagoknak a gyártásában és forgalmazásában, amelyeket a betontechnológia, a tömítés, a ragasztás, a szigetelés, az ipari padlók és bevonatok, a tűz- és korrózióvédelem, a tető- és vízszigetelés, valamint a teherhordó szerkezetek megerősítése, javítása és védelme területén alkalmaznak

Szakkönyv

Rend a lelke mindennek! - Ötletek, praktikák, titkok a rendezett otthonhoz

Lakberendezés 2020. 02. 29.
A legtöbben felesleges kacatoktól és lomoktól mentes, rendezett környezetre vágyunk, ám a rendrakásnak már a gondolata is feszültséget vált ki. A szerző hasznos tanácsokat és szempontokat kínál, hogy mi alapján dönthetjük el, mi az, amit érdemes megőriznünk, és mi az, ami nélkül prímán megleszünk, legyen szó akár a konyháról, a hálószobáról vagy a gyerekek birodalmáról.

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?