Utolsó frissítés: 2021-04-06

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Szakmai cikkek

< >

Terasz (erkély) felújítása Henkel termékekkel

Épületfelújítás 2012. 11. 22.
Karbonátosodott vasbeton az erkélyen
Karbonátosodott vasbeton az erkélyen

Az épületek kültéri részeinek felújítása vagy helyreállítása mindig nagy kihívás, hiszen meg van kötve a kezünk: nincs mindig lehetőség bontásra, a felújítás gyakran már csak „tűzoltást” jelent. Kültérben, az időjárás negatív hatásai miatt különösen fontos szempont a javításnál felhasználandó építési termékek fagyállósága, rugalmassága, megfelelő szigetelőképessége stb.

Ezek figyelembe vételével néhány tippet szeretnénk Önöknek adni Ceresit és Cimsec termékek felhasználásával, a felújítás esetleges sorrendjében.

1) Régi, nem kellően szilárd, szétfagyott vagy megégett betonaljzat a teraszon: A felvált, gyengén tapadó járólapok eltávolítását követően nagynyomású gőzborotvával meg kell tisztítani a felületet a rárakódott piszoktól, majd a puha, gyengén tapadó részek drótkefével, csiszolással vagy marással történő eltávolítása után ipari porszívóval fel kell porszívózni.

a) Az aljzatbeton megfelelő szilárdsága esetén (min. C12) az aljzatot célszerű kiegyenlíteni (az előírt lejtést meghagyva) a Padlopon Express Univerzális kültéri aljzatkiegyenlítővel (3-20 mm, egy rétegben), előtte alapozás a Padlopon Univerzális alapozóval. A felfagyás megakadályozására alternatív szigetelést javaslunk: a Ceresit CR 166 kétkomponensű vízzáró cementhabarcsot - két rétegben felhordva. Az előírt száradási idő után megkezdhető a fagyálló lapok (pl. greslap) ragasztása - extra flexibilis ragasztóval: CM 17 (CE jelölés: C2TE S1). Nagyméretű és világos lapok ragasztása esetén különösen javasolt a CM 77 UltraFlex modifikált szilán polimer bázisú reaktív ragasztó alkalmazása (CE jelölés: R2T S2). Ez a ragasztó törés nélkül hajlítható, ezért az alakváltozásokat jól tűri. A cementtartalmú ragasztót kétoldalasan (üregmentesen) javasoljuk felhordani, nehogy a fugákon átjutó nedvesség - az üregekben megfagyva - lefeszíthesse a lapokat. A CM 77 Ultraflex ragasztó egyoldalasan is felhordható (a megfagyott víz nem tud kárt tenni a rugalmas ragasztóban).

b) Ha a beton szilárdsága nem éri el a C12 keménységet, meg kell erősíteni CO 81 felületerősítő és impregnáló folyadékkal, két rétegben. Az aljzat szilárdsága jelentősen megnő, a felület vízlepergetővé válik. Ebben az esetben a nagyobb mélyedések a CM 17 flexibilis ragasztóval kijavíthatók és a lapok ugyanezzel a ragasztóval rögzíthetők.

2) Beázik a pince, de a terasz burkolata még nem károsodott: Ez olyan esetben fordul elő, ha az alápincézett terasz burkolásánál nem-, vagy rosszul alkalmazták a vízzáró cementhabarcsot. Ekkor vagy felszedjük a régi burkolatot (bonyolult és költséges) vagy a régi lapokra burkolunk, alternatív szigetelés alkalmazásával. Ez esetben alaposan meg kell tisztítani a régi burkolatot (pl. CT 98 tisztítófolyadékkal és nagynyomású gőzborotvával). Alapozás után (CT 19 töltőanyaggal dúsított alapozó) 2 rétegben vigyük fel CR 166 2K vízzáró cementhabarcsot. Ragasztás: kb. 3 nap elteltével, az előzőekben már ismertetett flexibilis ragasztókkal.

3) Fugázás: a Cimsec fugázó termékcsalád termékeivel, elsősorban a magas kopásállóságú Prémium Széles fugázóval (2-20 mm), vagy a Prémium Nagyszilárdságú fugázóval (2-30 mm), amely gőzborotvával tisztítható és ellenáll a jégmentesítéshez használt só káros hatásának is. A dilatációs és csatlakozási hézagok tömítésére a szilikon alapú Cimsec Prémium Fugenflex vagy a Cimsec Fugenflex Multi modifikált szilán polimer bázisú reaktív tömítő a javaslatunk.

Teraszfelújítás

Korrodálódott vasbeton szerkezet

4) Vasbeton épületszerkezetek, aljzatbeton kitöréseinek és fészkesedésének javítása: A környezeti hatások (pl. eső, fagy, széndioxid a levegőben stb.) a vasbetonszerkezetek gyors károsodását okozhatják (karbonátosodás). A Ceresit PCC (Polymer Cement Concrete) betonjavító rendszer kiválóan alkalmazható statikus terhelésnek kitett épületszerkezetek esetében (pl. a betonba ágyazott terasz-, erkély- és lépcsőkorlát stb).

Javítás előtt tökéletesen el kell távolítani a korrodálódott betonrészeket és meg kell tisztítani a rozsdás fém részeket (drótkefével vagy homokszóró berendezéssel). A CD 30 kettő az egyben termék: korrózióvédő (passziválja a betonvasat és a vasszerkezet betonba ágyazott részeit) és egyúttal tapadóhídként is szolgál. A (vas)beton szerkezetek mély kitöréseinek javítására a durva szemcseméretű CD 26 betonjavító szárazhabarcsot javasoljuk (30-100 mm). Ha ennél kisebb kitöréseket kell javítani a CD 25 (5-30 mm) közepes-, vagy a CD 24 (max. 5 mm) finom szemcseméretű betonjavító habarcs a megoldás illetve ezek kombinációja.

Gyakori probléma az is, hogy nem védi elegendő betonvastagság a betonvasat. Ilyen esetben a javítás elvégzését követően javasoljuk a CR 166 vízzáró habarcs felhordását a betonfelületre, két rétegben. Ez a bevonat jelentősen lassítja a karbonátosodás kialakulását: 3 mm vastagságban felhordva 7 cm vastag betonfedéssel egyenértékű védelmet biztosít a vasbeton szerkezeteknek.

Henkel-Ceresit

 

Henkel Magyarország Kft.

www.henkel.hu

Kapcsolódó cikk:  

A terasz professzionális szigetelése, burkolása

< >

Legújabb cikkek

Szilárd alapra lehet nagy dolgokat építeni

Építőanyagok 2020. 07. 29.
30 évvel ezelőtt alapították a Lasselsberger Kft-t, amely egy gyors névmódosítást követően Lasselsberger-Knauf néven hamar a hazai építőanyaggyártás egyik meghatározó szereplője lett. Az elmúlt három évtizedben termékei és innovációi révén a cég nem csak Magyarországon vált ismertté és jó pár termékkategória tekintetében piacvezetővé, de a régióban is komoly hídfőállásokat épített ki. Egy országokon túlívelő sikertörténet, ami Veszprémből indult

Tárolás kis helyiségben - 5 tipp a rendszerezéshez

A kis helyiségekben való tárolás nem csak a helyszűke, de lakhatási és esztétikai szempontból is problémás lehet. Ilyen esetben sokszor újabb és újabb holmikba ütközünk, amiket aztán egyik helyről a másikra pakolunk, s idővel a kialakult káosznak köszönhetően nagyon nehéz lesz megtalálni azt, amit éppen keresünk.  Mindez nem azt jelenti, hogy kis helyiségben nem lehet eredményes tárolási rendszert kialakítani, csupán annyit, hogy kreatívabb megoldásokat kell választani

Zsaluzia vásárlás előtti tudnivalók

Árnyékolástechnika 2018. 09. 10.

Amennyiben egy modern megjelenésű, tartós és hatásos kültéri árnyékolót keresünk nyílászáróinkra, az egyik legjobb alternatívát a zsaluzia jelenti. Nem véletlenül, hiszen a hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvendő termék rengeteg olyan tulajdonsággal kecsegtet, ami minden téren a beltéri árnyékolók elé helyezi a zsaluziát, sőt mi több, bizonyos tekintetben még a redőnyt is képes maga mögé utasítani

Szakkönyv

Több mint festék - Riportkönyv

Ez a kötet a "Több mint tüzép" című könyv folytatása. A festéknagykereskedők és az iparág néhány további képviselőjének a szakmai életét mutatja be, azt, hogy milyen gazdasági viszonyok között jött létre a festékesek számára is a rendszerváltozás

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?