Utolsó frissítés: 2021-04-14

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Szakmai cikkek

< >

Víztakarékos épületgépészeti berendezések

Épületgépészet 2012. 11. 21.
Energia- és víztakarékos infravezérlésű mosdócsaptelepek
Energia- és víztakarékos infravezérlésű mosdócsaptelepek

A B&K Kft. termékei több mint 20 év tapasztalat jegyében

Az energiacsökkentés szó hallatán a legtöbb embernek szinte kizárólag a jól szigetelő nyílászárók, a falak hőszigetelése illetve a költséghatékony fűtési megoldások jutnak az eszébe.

Pedig egy épület működése szempontjából  az energiacsökkentésre globálisan kell tekintenünk, ha hatékonyságra törekszünk. Nem csak a nyílászárókra, a fal szigetelésére és a fűtésre szükséges odafigyelnünk, hanem a ház működésében szerepet játszó egyéb tényezőkre is, melyek közül az egyik jelentős költségtételért - a víz- és csatornaszámláért - a csaptelepek és az öblítő-rendszerek a „felelősek”.

A víztakarékossággal nemcsak a víz- és a csatornaszámla csökken, hanem – mivel a megspórolt víz jelentős része melegvíz –, a vízmelegítésre fordított energiafelhasználás, ezáltal a gáz- vagy áramszámla is. Szintén nem elhanyagolható szempont, hogy a hőenergia megspórolásával egyidejűleg csökken a környezetre káros CO2- kibocsátás is. Egyre több intézmény felelősségteljes vezetője látja már át, hogy ebben az apróságnak tűnő, ám annál jelentősebb kérdésben meghozott helyes döntés akár milliós nagyságrendű költségmegtakarítást is jelenthet évente.

Ennek ellenére a pénzügyi nehézségek miatt ma még gyakran előfordul, hogy a felújítás csupán az üzemképesség, működés puszta fenntartására, az egyes berendezési tárgyak, csővezetékek olcsó kicserélésére korlátozódik, anélkül, hogy a víztakarékosság, a higiénia, a jó környezeti hangulat érdekében bármit is tennének.

Az infravezérlésű mosdócsaptelep, mely energia- és víztakarékos:

Létesítményüzemeltetők egyik rémálma elevenedik meg, amikor az üresen álló közösségi mosdók nyitva hagyott csaptelepeinek tucatjai ontják magukból a vizet. Ez a gyakori jelenség lehet hanyagság vagy feledékenység eredménye, a lényegen azonban nem változtat: évente forintezreket engedünk le a lefolyóba fölöslegesen. Egy infravezérlésű csaptelep esetén ez nem fordulhat elő. Az érzékelő szakszerű beállítása mellett a kiengedett vízmennyiség minden cseppjét ésszerűen használhatjuk fel. Kezeinkkel az érzékelő ablakhoz közelítve automatikusan elindul a vízsugár, majd a kézmosás befejeztével – érzékelve kezeink eltávolodását – az elektronika elzárja azt. Az érzékelési távolságot és a használat utáni vízfolyás időtartamát – gyártótól függően – többféle módon állíthatjuk be. A „SWAN” és „ELITE” csaptelepekhez rendelhető távirányító is a paraméterek kényelmes beállítását szolgálja, ami igen hasznos eszköznek bizonyulhat egy tíz-húsz csaptelepet magában foglaló mosdósor esetén. Ezek az újabb fejlesztésű infracsapok biztonsági funkcióval is rendelkeznek, így 90 másodperc üzemelés után automatikusan elzárnak, ezzel kivédve az olyan problémákat, mint egy ottfelejtett szappan, vagy „tréfából” leragasztott érzékelő ablak. Ilyen esetben az akadályt jelentő tárgy eltávolítása után visszaáll minden az eredeti beállításoknak megfelelően.

A fentieken túlmenően az infravezérlésű mosdócsaptelep

  • higiénikus, mivel azt megérinteni teljesen fölösleges lenne;
  • vandálbiztos, mert a kevert vizes infravezérlésű csaptelepek esetén nincsenek mozgatható alkatrészek és ezáltal a rongálható felület is minimális;
  • szép és kifizetődő, mert a piacon jelenleg fellelhető infracsapok felveszik a versenyt a többi, más kategóriákba sorolható csaptelepekkel, legyen szó megjelenésükről vagy ár-érték arányukról.

Fontos szempont lehet még…

Alkalmazási területtől függően fontos szempont lehet még az energiaforrás mibenléte is, azaz, hogy 6 vagy 9 V-os elemről, esetleg 230 V-os hálózati árammal működik-e? A korábbi típusok esetén az elektronika, az áramforrást biztosító elem és a mágnesszelep egy külön dobozban foglalt helyet, míg az újabb fejlesztésű csaptelepeknél mindez a csaptestben található meg.

Mindent összevetve bátran kijelenthetjük: az infravezérlésű csaptelepek az újgenerációs, modern fürdőszobák, közösségi vizesblokkok és mellékhelyiségek elengedhetetlen kellékei lettek.

< >
B&K Szolgáltató és Kereskedelmi Kft.
http://www.bandk.hu

Legújabb cikkek

Szilárd alapra lehet nagy dolgokat építeni

Építőanyagok 2020. 07. 29.
30 évvel ezelőtt alapították a Lasselsberger Kft-t, amely egy gyors névmódosítást követően Lasselsberger-Knauf néven hamar a hazai építőanyaggyártás egyik meghatározó szereplője lett. Az elmúlt három évtizedben termékei és innovációi révén a cég nem csak Magyarországon vált ismertté és jó pár termékkategória tekintetében piacvezetővé, de a régióban is komoly hídfőállásokat épített ki. Egy országokon túlívelő sikertörténet, ami Veszprémből indult

Tárolás kis helyiségben - 5 tipp a rendszerezéshez

A kis helyiségekben való tárolás nem csak a helyszűke, de lakhatási és esztétikai szempontból is problémás lehet. Ilyen esetben sokszor újabb és újabb holmikba ütközünk, amiket aztán egyik helyről a másikra pakolunk, s idővel a kialakult káosznak köszönhetően nagyon nehéz lesz megtalálni azt, amit éppen keresünk.  Mindez nem azt jelenti, hogy kis helyiségben nem lehet eredményes tárolási rendszert kialakítani, csupán annyit, hogy kreatívabb megoldásokat kell választani

Zsaluzia vásárlás előtti tudnivalók

Árnyékolástechnika 2018. 09. 10.

Amennyiben egy modern megjelenésű, tartós és hatásos kültéri árnyékolót keresünk nyílászáróinkra, az egyik legjobb alternatívát a zsaluzia jelenti. Nem véletlenül, hiszen a hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvendő termék rengeteg olyan tulajdonsággal kecsegtet, ami minden téren a beltéri árnyékolók elé helyezi a zsaluziát, sőt mi több, bizonyos tekintetben még a redőnyt is képes maga mögé utasítani

Szakkönyv

Több mint festék - Riportkönyv

Ez a kötet a "Több mint tüzép" című könyv folytatása. A festéknagykereskedők és az iparág néhány további képviselőjének a szakmai életét mutatja be, azt, hogy milyen gazdasági viszonyok között jött létre a festékesek számára is a rendszerváltozás

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?