Utolsó frissítés: 2020-05-24

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

SZÍNES OTTHON

Épinfó - Szakmai cikkek

< >

Knauf Insulation ásványgyapot anyagok alkalmazása a homlokzati hőszigetelésekben

Hőszigetelés 2011. 11. 21.

Az épületek homlokzatainak külső oldali hőszigetelése már rutineljárásnak számít a tervezők és kivitelezők körében, ugyanakkor még mindig sok kérdés és félreértés merül fel a részletekkel kapcsolatban.

Ma sem ismeretes mindenki számára, hogy az úgynevezett kontakt hőszigetelési rendszerek kialakításának szempontjait az ETAG 004 európai irányelv határozza meg. Ebben minden alkotóelemre vonatkozóan megtaláljuk azokat a követelményeket, amelyek betartásával garantálható a rendszer hosszú élettartama.

Gyártói katalógusokban gyakran találkozunk az ETICS kifejezéssel, amely a bevonatréteggel ellátott többrétegű homlokzati hőszigetelő rendszerek angol nyelvű rövidítése.

Homlokzati kontakt - ragasztott - szigetelés felépítése

Homlokzati kontakt (ragasztott) szigetelés felépítése  

A kontakt hőszigetelési rendszer jelentése: a szigetelőanyagot ragasztással, mechanikai rögzítőelemekkel vagy e két eljárás kombinációjával rögzítjük a falfelületre.

Közvetlenül a hőszigetelő anyag felületére bevonatréteg (vakolat) kerül, amely erősítő réteget tartalmaz, a repedezés megakadályozására, és a mechanikai ellenálló képesség javítására.

A szigetelőanyag lehet EPS (expandált polisztirol) vagy ásványgyapot. A Magyarországon beépített termékek átlagos vastagsága jelenleg 8-9 cm körül van. A jövő év elejétől várhatóan hatályba lépő új követelmények hatására - a külső falak hőátbocsátási tényezője, az „U” érték  a jelenlegi 0,45 W/m².K értékről 0,30 W/m².K-re változik – szigetelés vastagsága jelentősen meg fog nőni.

A kivitelezési hibák megelőzésére érdemes az alapvető alkalmazási szempontokat követni, amelyeket a MÉSZ (Magyar Építőkémia- és Vakolatszövetség) új műszaki irányelvében részletesen taglalnak.

  • A falfelületet javasoljuk kívül-belül vakolatréteggel ellátni, azaz ne a nyers falszerkezetre ragasszuk a szigetelést. Ennek az a célja, hogy megelőzzük a könnyű falazóelemek alkalmazása esetén fellépő filtrációt, páravándorlást, páralecsapódást.
  • A hőszigetelő táblákat általában perem-pont módszerrel rögzítjük úgy, hogy felületük legalább 40%-ára kerüljön ragasztó. Ez a megfelelő tapadás eléréséhez szükséges.
  • Lamellás (a tábla felületére merőleges szálú) termékeket teljes felületen kell ragasztani.
  • Ásványgyapot szigetelés esetén 4-6 darab/m² rögzítőelemmel kell számolni. Ezek számát a tervező határozza meg, az épület magasságától, a szélterheléstől és a felület helyzetétől (például mezőközép vagy peremterület) függően. Célszerű süllyesztett rögzítőelemet (dübelt) alkalmazni, mert használatukkal jelentős mértékű hőveszteség előzhető meg. Nem megfelelő minőségű vagy kialakítású dübel beépítése akár 20-25% hőveszteséget okozhat!

A Knauf Insulation ásványgyapot anyagok közül elsősorban az FKD S terméket ajánljuk alkalmazni, kedvező hővezetési tényezője (λD = 0,036 W/m.K), könnyű beépíthetősége miatt. Az ásványgyapotok szálas szerkezetük miatt nem gátolják a falon átjutó pára vándorlását, a páralecsapódás illetve átnedvesedés megakadályozására hidrofób tulajdonságúak.

Nem mellékes szempont az, hogy nem éghetőek (az MSZ EN 13501-1 szerint A1 osztályba tartoznak), így javítják az épületek tűzbiztonságát. E tulajdonságuknak köszönhetően az új OTSZ szerint:

  • I. tűzállósági fokozatba tartozó épületek nyílásos homlokzatain csak A1 vagy A2 tűzvédelmi osztályú burkolati-, bevonati- és egyéb hőszigetelő rendszer alkalmazható, illetve
  • B–E tűzvédelmi osztályú hőszigetelő maggal rendelkező 10 cm-nél vastagabb burkolati- bevonati- és egyéb hőszigetelő rendszerekben a homlokzati nyílások felett legalább 20 cm szélességű-, teljes felületen felragasztott-, A1 vagy A2 tűzvédelmi osztályú anyagból készülő tűzvédelmi célú sávot kell elhelyezni, az általános homlokzati felületen alkalmazott hőszigetelő anyag helyett.

Sok reklamáció okozója a bevonatba ágyazott, nem megfelelő minőségű üvegszövet. A cement kötőanyag lúgos vegyhatása miatt legalább 145 g/m²  fajlagos tömegű, lúgálló szövetet kell választani. Ezzel homogén, repedésmentes, ellenálló homlokzati  felület alakítható ki.

< >
Knauf Insulation Kft.
http://www.knaufinsulation.hu

Legújabb cikkek

Tárolás kis helyiségben - 5 tipp a rendszerezéshez

A kis helyiségekben való tárolás nem csak a helyszűke, de lakhatási és esztétikai szempontból is problémás lehet. Ilyen esetben sokszor újabb és újabb holmikba ütközünk, amiket aztán egyik helyről a másikra pakolunk, s idővel a kialakult káosznak köszönhetően nagyon nehéz lesz megtalálni azt, amit éppen keresünk.  Mindez nem azt jelenti, hogy kis helyiségben nem lehet eredményes tárolási rendszert kialakítani, csupán annyit, hogy kreatívabb megoldásokat kell választani

Zsaluzia vásárlás előtti tudnivalók

Árnyékolástechnika 2018. 09. 10.

Amennyiben egy modern megjelenésű, tartós és hatásos kültéri árnyékolót keresünk nyílászáróinkra, az egyik legjobb alternatívát a zsaluzia jelenti. Nem véletlenül, hiszen a hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvendő termék rengeteg olyan tulajdonsággal kecsegtet, ami minden téren a beltéri árnyékolók elé helyezi a zsaluziát, sőt mi több, bizonyos tekintetben még a redőnyt is képes maga mögé utasítani

Láthatatlan erő - 20 éve Magyarországon

Építőanyagok 2015. 04. 22.

A Kaspar Winkler által 1910-ben alapított, svájci székhelyű Sika AG egy világméretekben aktív, különleges vegyi anyagokat gyártó és forgalmazó cégcsoport. Napjainkra a Sika piacvezető szerepet tölt be azoknak az anyagoknak a gyártásában és forgalmazásában, amelyeket a betontechnológia, a tömítés, a ragasztás, a szigetelés, az ipari padlók és bevonatok, a tűz- és korrózióvédelem, a tető- és vízszigetelés, valamint a teherhordó szerkezetek megerősítése, javítása és védelme területén alkalmaznak

Szakkönyv

Rend a lelke mindennek! - Ötletek, praktikák, titkok a rendezett otthonhoz

Lakberendezés 2020. 02. 29.
A legtöbben felesleges kacatoktól és lomoktól mentes, rendezett környezetre vágyunk, ám a rendrakásnak már a gondolata is feszültséget vált ki. A szerző hasznos tanácsokat és szempontokat kínál, hogy mi alapján dönthetjük el, mi az, amit érdemes megőriznünk, és mi az, ami nélkül prímán megleszünk, legyen szó akár a konyháról, a hálószobáról vagy a gyerekek birodalmáról.

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?