Utolsó frissítés: 2020-05-24

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kertem, teraszom

Épinfó - Szakmai cikkek

< >

ArchiCad lábtörlő tervező tárgyobjektum

Komfortnövelés 2011. 11. 18.
A lábtörlő szőnyeg csak akkor tudja teljesíteni funkcióját, ha össze tudja gyűjteni a szennyeződést, tehát megfelelő méretű - Cleartex Kft.
A lábtörlő szőnyeg csak akkor tudja teljesíteni funkcióját, ha össze tudja gyűjteni a szennyeződést, tehát megfelelő méretű - Cleartex Kft.

Aktív, hatékony szennyfogó szőnyeget azért használunk, mert sokkal jobb a közérzetünk tiszta terekben, jelentősen csökkenthetjük a takarítási költségeket, és hosszabb idő telik el, míg a burkolatot fel kell újítani, vagy cserélni.

A különböző típusú lábtörlő szőnyegek speciális tisztító funkciókra valók. Más-más lábtörlő szükséges kültérre, beltérre és szélfogóba, illetve más-más igénybevételnek is vannak kitéve. A leghatékonyabb rendszer kialakításához a zónák meghatározása szükséges:

 1. zóna – elsődleges szennyfogók kültérbe, vagy közvetlenül a bejárati ajtó mögé
 2. zóna – másodlagos szennyfogók fedett helyre, apróbb szennyeződések megfogására 
 3. zóna – a legforgalmasabb beltéri helyek: bejárat, recepció, lobby, lift, folyosók, lépcsők, vagy ott, ahol szennyezett térből érkeznek a tisztább térbe.

A 1,5-2 cm, illetve ennél magasabb szennyfogókat legalább a közlekedés irányában rámpával kell ellátni, de jobb megoldás az egészet lesüllyeszteni a burkolat szintjére - meglévő épületben ez  természetesen bontással jár.

Kültéri alumíniumsínes lábtörlő

Kültérben a leghatékonyabbak az alumíniumsínes szerkezetek, ahol az alusínbe kefesörtéket vagy gumibordákat építenek be

 Beltéri műszálas lábtörlő

Beltéri műszálas lábtörlő speciális strukturáltságú és sűrűségű vágott poliamid szálakból

A jó minőségű, hosszú garanciájú lábtörlő zóna nemcsak a megspórolt takarítási idő, energia, vegyszer révén eredményez komoly költségmegtakarítást. Legalább ilyen fontos, hogy megvédi a többi burkolatot is az idő előtti kopástól és cserétől! A szennyfogó szőnyeg azonban csak a megfelelő karbantartás, tisztítás mellett látja el funkcióját – a fölfelé álló, kemény, erős műszálakból álló lábtörlő porszívóval, slaggal, nagynyomású vízsugárral könnyen takarítható.

Az ArchiCAD 13 vagy újabb verzióhoz készített „Lábtörlő tervező tárgyobjektum” célja, hogy a tervezők segítségére legyen a szennyfogó rendszer betervezésekor. Optimalizálva az erre fordított időt úgy, hogy hatékony, az elvárásoknak, az épület jellegének, forgalmának megfelelő lábtörlőt tervezzenek be. Ehhez segítségképpen összesen 9 kötelezően megadandó + 1 figyelemfelkeltő opciót határoztunk meg:

 1. Elhelyezkedés - a lábtörlő helyét határozza meg: a.) kültér, b.) beltér, c.) köztes-szélfogó
 2. Beépítés fajtája - a.) burkolatként beépített (ajánlott); b.) burkolatra szerelt
 3. Épület környezete - a.) aszfalt, beton; b.) homok, kavics, fűrészpor; c.) sár, agyag; d.) olajok, zsírok
 4. Forgalom típusa - a.) gyalogos; b.) bevásárló kocsis, kerekes székes; c.) autó, targonca
 5. Forgalom mennyisége - a.) Gyenge (X < 100 fő/nap); b.) Közepes (100 fő/nap < X < 500 fő/nap; c.) Magas (X > 500 fő/nap)
 6. Hatásfok (tisztító képesség) - a.) alacsony; b.) átlagos; c.) kiemelkedő
 7. Élettartam - a.) átlagos (3-5 év); b.) optimális (5-8 év)
 8. Tűzállóság
 9. Grafika - szinte fénykép minőségű logót, szlogent jeleníthetünk meg a szőnyegeken vagy a kültéri gumi lábtörlőn
 10. Helyszínek - főbejárat, oldalsó bejárat, garázsfeljáró, kertkapcsolat, műhely/üzem-iroda átjáró, raktár-iroda átjáró, felvonók, tetőkert, terasz, stb. (opcionális)

A program másodlagos célja, hogy a fenti szempontok meghatározásával a megfelelő terméket listázzák ki a tervezést követően.

A beimportált termékek:

 • Alusínes lábtörlő (kefe-, gumi-, textil- és tűfilc járófelületekkel)
 • Prémium kategóriás textil lábtörlő (Cleartex Aktív, Classic, Duo)
 • Műanyag lábtörlő (Jaguár, Színes kefék)
 • Portál – marketing lábtörlő

A konszignációs lista állandó jelleggel tartalmazza az egyes termékek egyedi tulajdonságait. Ennek célja az volt, hogy minimálisra csökkentsük azon lábtörlők betervezését, amelyek nem látnák el a feladatukat, illetve teljesítményüket és minőségüket tekintve nem megfelelőek sem az elvárásoknak, sem az épület adottságainak.

A lábtörlő tervező tárgyobjektum díjmentesen tölthető le weboldalunkról.

< >

Legújabb cikkek

Tárolás kis helyiségben - 5 tipp a rendszerezéshez

A kis helyiségekben való tárolás nem csak a helyszűke, de lakhatási és esztétikai szempontból is problémás lehet. Ilyen esetben sokszor újabb és újabb holmikba ütközünk, amiket aztán egyik helyről a másikra pakolunk, s idővel a kialakult káosznak köszönhetően nagyon nehéz lesz megtalálni azt, amit éppen keresünk.  Mindez nem azt jelenti, hogy kis helyiségben nem lehet eredményes tárolási rendszert kialakítani, csupán annyit, hogy kreatívabb megoldásokat kell választani

Zsaluzia vásárlás előtti tudnivalók

Árnyékolástechnika 2018. 09. 10.

Amennyiben egy modern megjelenésű, tartós és hatásos kültéri árnyékolót keresünk nyílászáróinkra, az egyik legjobb alternatívát a zsaluzia jelenti. Nem véletlenül, hiszen a hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvendő termék rengeteg olyan tulajdonsággal kecsegtet, ami minden téren a beltéri árnyékolók elé helyezi a zsaluziát, sőt mi több, bizonyos tekintetben még a redőnyt is képes maga mögé utasítani

Láthatatlan erő - 20 éve Magyarországon

Építőanyagok 2015. 04. 22.

A Kaspar Winkler által 1910-ben alapított, svájci székhelyű Sika AG egy világméretekben aktív, különleges vegyi anyagokat gyártó és forgalmazó cégcsoport. Napjainkra a Sika piacvezető szerepet tölt be azoknak az anyagoknak a gyártásában és forgalmazásában, amelyeket a betontechnológia, a tömítés, a ragasztás, a szigetelés, az ipari padlók és bevonatok, a tűz- és korrózióvédelem, a tető- és vízszigetelés, valamint a teherhordó szerkezetek megerősítése, javítása és védelme területén alkalmaznak

Szakkönyv

Rend a lelke mindennek! - Ötletek, praktikák, titkok a rendezett otthonhoz

Lakberendezés 2020. 02. 29.
A legtöbben felesleges kacatoktól és lomoktól mentes, rendezett környezetre vágyunk, ám a rendrakásnak már a gondolata is feszültséget vált ki. A szerző hasznos tanácsokat és szempontokat kínál, hogy mi alapján dönthetjük el, mi az, amit érdemes megőriznünk, és mi az, ami nélkül prímán megleszünk, legyen szó akár a konyháról, a hálószobáról vagy a gyerekek birodalmáról.

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?