Utolsó frissítés: 2020-06-02

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

SZÍNES OTTHON

Épinfó - Szakmai cikkek

< >

MOFÉM csaptelepek felépítése, működése

Épületgépészet 2011. 11. 22.

A csaptelepek műszaki fejlődése  során néhány alapvető műszaki, technikai megoldás fejlődött ki a termékek működtetésére vonatkozóan. Napjainkban ezek a megoldások egymás mellett találhatóak meg a választékban. Azt nem lehet egyértelműen leszögezni, hogy egyik vagy másik csak a jó megoldás.

A csaptelepek anyaga  alapvetően  sárgaréz, emellett tartalmaznak műanyag és gumi alkatrészeket. Leegyszerűsítve a dolgot, hogy ne vesszünk el a Mengyelejev-féle periódusos rendszer részleteiben: miért éppen a sárgaréz? A sárgaréz jól megmunkálható anyag, mely a használat során a nagyobb hőmérsékletváltozások esetén sem szenved alakváltozást, ellenáll a víz  hatásainak és nem oldódik ki egészségre ártalmas mérgező anyag belőle.

Egyfogantyús csaptelep kialakításnál egy központi vezérlőegység (kerámia egység vagy kartus) segítségével történik a mennyiségi- és  a hőmérséklet  beállítás. A  megoldás előnye, hogy gyorsan beállítható a kívánt mennyiségű és hőmérsékletű víz. A vízmegtakarítás  egy hagyományos kétfogantyús csaptelephez képest akár 20% is lehet. Vásárláskor érdemes az ún. „ECO” vagy „SUPER ECO” rendszerű vezérlőegységgel ellátott megoldásokat  keresni, mert ezek  további  víz- és  energiatakarékos megoldást  tartalmaznak.  Az „ECO” vezérlőegységen beállítható a víz hőmérséklete (például maximálható a hőmérséklet, így  forrázás védelem érhető el ) és a vízmennyiség. A „SUPER ECO” vezérlő egységnél középállásban még hideg a víz hőmérséklete, ezért nem indul el a meleg víz termelő berendezés, ami energia megtakarítást eredményez.

A kifolyócső végen található a perlátor, más néven vízgyöngyöző. Több feladata is van ennek az egyszerű, de nagyszerű megoldású alkatrésznek. Egyrészt megakadályozza, hogy szennyeződés kerüljön ki a csaptelepből, kialakítja a víz sugarát úgy, hogy levegőt kever a vízhez, szabályozza a vízmennyiséget. Krómozott gyűrűbe van ágyazva, amivel rögzíteni lehet a csaptesthez. Régen rozsdamentes acélháló formálta a vízsugarat, ma már ez is speciális vízkőmentes műanyagból készül, ami egy egységet képez a perlátor házzal, így vandálbiztos is. Mosdócsaptelepeinkbe egy olyan perlátor kerül beépítésre, aminek az átfolyás értéke akár 50%-kal (7,5-9l/min 3bar)  kevesebb, mint a más csaptelepekbe szerelt perlátoroké.

Kétfogantyús csaptelepeink vezérlő eleme az un. felsőrész. Két típus található meg a csaptelepeinkben: a normál gumitömítéses és a kerámiás típus. Kerámiás felsőrészeknél 180° fordítással lehet nyitni-zárni a csaptelepet.

Az álló csaptelep - a sarokszelephez - flexibilis bekötőcsővel, a fali csaptelepek Z-idommal csatlakoznak a vízhálózathoz. A flexibilis bekötőcső egy rozsdamentes acél fonat köpenyű EPDM gumicső, ami rugalmas bekötést biztosít és tartja a hálózati nyomást. A Z-idom egy réz excentrikus 1/2” -3/4” csatlakozó elem, amihez könnyedén csatlakoztatható a csaptelep úgy, hogy állítható a pozíciója. Egyes típusoknál a zajcsökkentő elem is tartozéka a Z-idomnak, ami megvédi a csaptelepet  a vízütéstől.

A mosdó csaptelepek lánctartó szemmel vagy leeresztő szeleppel szereltek. A fém leeresztő szelepet a csaptelep hátsó részén elhelyezkedő pálcával lehet nyitni-zárni.

A kádtöltő csaptelepek zuhanyváltóval szereltek. Alaphelyzetben a kádtöltő kifolyócsövén folyik a víz. A zuhanyváltó nyitásakor a víz a zuhanycsatlakozó felé terelődik és a víznyomás tartja ebben a pozícióban a zuhanyváltót mindaddig amíg a vizet el nem zárjuk és visszakapcsol alaphelyzetbe.

< >
MOFÉM Zrt.
http://www.mofem.hu

Legújabb cikkek

Tárolás kis helyiségben - 5 tipp a rendszerezéshez

A kis helyiségekben való tárolás nem csak a helyszűke, de lakhatási és esztétikai szempontból is problémás lehet. Ilyen esetben sokszor újabb és újabb holmikba ütközünk, amiket aztán egyik helyről a másikra pakolunk, s idővel a kialakult káosznak köszönhetően nagyon nehéz lesz megtalálni azt, amit éppen keresünk.  Mindez nem azt jelenti, hogy kis helyiségben nem lehet eredményes tárolási rendszert kialakítani, csupán annyit, hogy kreatívabb megoldásokat kell választani

Zsaluzia vásárlás előtti tudnivalók

Árnyékolástechnika 2018. 09. 10.

Amennyiben egy modern megjelenésű, tartós és hatásos kültéri árnyékolót keresünk nyílászáróinkra, az egyik legjobb alternatívát a zsaluzia jelenti. Nem véletlenül, hiszen a hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvendő termék rengeteg olyan tulajdonsággal kecsegtet, ami minden téren a beltéri árnyékolók elé helyezi a zsaluziát, sőt mi több, bizonyos tekintetben még a redőnyt is képes maga mögé utasítani

Láthatatlan erő - 20 éve Magyarországon

Építőanyagok 2015. 04. 22.

A Kaspar Winkler által 1910-ben alapított, svájci székhelyű Sika AG egy világméretekben aktív, különleges vegyi anyagokat gyártó és forgalmazó cégcsoport. Napjainkra a Sika piacvezető szerepet tölt be azoknak az anyagoknak a gyártásában és forgalmazásában, amelyeket a betontechnológia, a tömítés, a ragasztás, a szigetelés, az ipari padlók és bevonatok, a tűz- és korrózióvédelem, a tető- és vízszigetelés, valamint a teherhordó szerkezetek megerősítése, javítása és védelme területén alkalmaznak

Szakkönyv

Rend a lelke mindennek! - Ötletek, praktikák, titkok a rendezett otthonhoz

Lakberendezés 2020. 02. 29.
A legtöbben felesleges kacatoktól és lomoktól mentes, rendezett környezetre vágyunk, ám a rendrakásnak már a gondolata is feszültséget vált ki. A szerző hasznos tanácsokat és szempontokat kínál, hogy mi alapján dönthetjük el, mi az, amit érdemes megőriznünk, és mi az, ami nélkül prímán megleszünk, legyen szó akár a konyháról, a hálószobáról vagy a gyerekek birodalmáról.

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?