Utolsó frissítés: 2021-04-14

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Szakmai cikkek

< >

Betonszerkezetek közötti tartós vízzáró tömítés ADEKA ULTRA SEAL tömítő profillal

Szerkezeti rendszerek 2011. 03. 11.
Munkahézagok és szerkezeti fugák tömítő profiljainak a beépítése. Nagy ábra: csatlakozás vagy átfedés vég a tömítő profillal; 1-2-3 részletrajzok: a profil végét kb. 5 cm-rel oldalt fedésbe kell hozni.
Munkahézagok és szerkezeti fugák tömítő profiljainak a beépítése. Nagy ábra: csatlakozás vagy átfedés vég a tömítő profillal; 1-2-3 részletrajzok: a profil végét kb. 5 cm-rel oldalt fedésbe kell hozni.

     Napjainkban az építőipar egyik legnagyobb problémája a rendkívül sok csapadék és annak intenzitása. Sokkal nagyobb gondot kell fordítanunk az épületszerkezetek felületi vízzárására és a szerkezetek közötti tömítésre, dilatációkra.

     Az új generációs, vízre duzzadó tömítésekkel szemben támasztott követelmények a tartós vízzárás mellett az alábbiak szerint fogalmazhatóak meg, melyeknek az ADEKA ULTRA SEAL japán gyártású tömítő anyagrendszer maradéktalanul eleget tud tenni:

 • könnyű kezelhetőség,
 • kis tömeg, ill. keresztmetszet,
 • egyszerű alkalmazás, magas beépítési kihozatal óránként,
 • csekély tévedési lehetőség a kivitelezés során,
 • ne kelljen hegeszteni,
 • vegyi hatásokkal szembeni ellenállás,
 • korlátlan számú duzzadás és zsugorodás, valamint közel hasonlóan lassított legyen a duzzadási és visszaszáradási ideje,
 • ne legyen maradandó alakváltozása, és ne oldódjon ki belőle semmi,
 • gumielasztikus legyen bármely állapotában
 • nyíró feszültségeket tudjon átvinni (különben folyadékként, pasztaként viselkedne),
 • legyen környezetbarát,
 • bármely időjárásban beépíthető legyen,
 • működjön nyári és téli időjárás mellett is,
 • hosszú, legalább 100 éves legyen az élettartama.

A közelmúltban használt hagyományos, munkaigényes hézagtömítő és dilatációs szerkezetek nem képesek ezeknek a kritériumoknak megfelelni.

Az ADEKA termékcsalád téglalap, négyzet és kör keresztmetszetű, természetes gumi alapú, duzzadó tulajdonságú tömör profilokból, és duzzadó kittből áll.

A duzzadó profilok min. 100-200 térfogatszázalékban duzzadnak, ill. ennek megfelelő tapadó nyomást fejtenek ki a tömítendő felületekre.

Alkalmazási területek:

 • Mozgó vagy dilatációs hézagoknál, melyek hivatottak a hőmozgásból, talajmozgásból, dinamikus terhelésből, süllyedésből eredő mozgások felvételére, és a mozgásokkal egy időben a szerkezet vízterhelésnek is ki van téve.
 • A betonozási ütemeknél alaplemez és fal, valamint fal-fal szakasz közötti munkahézagoknál, csatlakozási hézagoknál. Mivel a két betonfelület csak tapadni tud egymáshoz és képtelen a cementkristály behatolni a már megkötött, vagy kötés közbeni betonszerkezetbe, ezen a határfelületen a víz akadálytalanul képes átszivárogni. Ezeken a munkahézag felületeken kell a víz útját tömíteni.
 • A falszerkezeteken keresztül menő csővezetékek beépítésénél vagy utólagos javításánál a duzzadó szalagok a csövekre rátekerve, és bebetonozva képesek a víz útját lezárni.

Az ADEKA termékcsalád olyan gyártmány, mely önszabályozó módon a duzzadásból következően mindig csak annyi erőt fejt ki, amellyel a víznyomásnak ellent tud tartani. Ez a víznyomás akár 150 méteres vízoszlopnak megfelelő nyomás is lehet (15 bar). A profilok duzzadása késleltetett, hogy a tömítő anyag ne a monolit beton kötővizével reagáljon azonnal, valamint ne roncsolja a kialakulás közbeni cementkristályokat.

Az ADEKA tömítő szalag alkalmazásánál nincs szükség külön megerősítésre a rögzítésnél, csupán ragasztani kell pl. a duzzadni képes kittel vagy ragasztóval. A kitt önállóan is használható, pl. csőpalástmenti tömítésnél vagy térbeli, ill. szabálytalan csomópontokban vagy változó keresztmetszetű résekben. Alkalmazásával szükségtelen a fugaprofilok összehegesztése a csatlakozási helyeken. Függőleges falak esetében célszerű a ragasztás mellett a betonszöges rögzítés kb. 50-70 cm-enként.

Adeka_Ultra_Seal

ADEKA ULTRA SEAL tömítő profil alkalmazása

Napjaink mélyépítési, és szerkezettömítési elvárásait ez a korszerű anyag nagy hatékonysággal és kis hibalehetőséggel tudja biztosítani.

Almássy Piroska, szakértő, ügyvezető

< >
TECHNO-WATO Kereskedőház Kft.
http://www.technowato.hu
Kapcsolódó katalógus oldal(ak):
Tömítések

Legújabb cikkek

Szilárd alapra lehet nagy dolgokat építeni

Építőanyagok 2020. 07. 29.
30 évvel ezelőtt alapították a Lasselsberger Kft-t, amely egy gyors névmódosítást követően Lasselsberger-Knauf néven hamar a hazai építőanyaggyártás egyik meghatározó szereplője lett. Az elmúlt három évtizedben termékei és innovációi révén a cég nem csak Magyarországon vált ismertté és jó pár termékkategória tekintetében piacvezetővé, de a régióban is komoly hídfőállásokat épített ki. Egy országokon túlívelő sikertörténet, ami Veszprémből indult

Tárolás kis helyiségben - 5 tipp a rendszerezéshez

A kis helyiségekben való tárolás nem csak a helyszűke, de lakhatási és esztétikai szempontból is problémás lehet. Ilyen esetben sokszor újabb és újabb holmikba ütközünk, amiket aztán egyik helyről a másikra pakolunk, s idővel a kialakult káosznak köszönhetően nagyon nehéz lesz megtalálni azt, amit éppen keresünk.  Mindez nem azt jelenti, hogy kis helyiségben nem lehet eredményes tárolási rendszert kialakítani, csupán annyit, hogy kreatívabb megoldásokat kell választani

Zsaluzia vásárlás előtti tudnivalók

Árnyékolástechnika 2018. 09. 10.

Amennyiben egy modern megjelenésű, tartós és hatásos kültéri árnyékolót keresünk nyílászáróinkra, az egyik legjobb alternatívát a zsaluzia jelenti. Nem véletlenül, hiszen a hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvendő termék rengeteg olyan tulajdonsággal kecsegtet, ami minden téren a beltéri árnyékolók elé helyezi a zsaluziát, sőt mi több, bizonyos tekintetben még a redőnyt is képes maga mögé utasítani

Szakkönyv

Több mint festék - Riportkönyv

Ez a kötet a "Több mint tüzép" című könyv folytatása. A festéknagykereskedők és az iparág néhány további képviselőjének a szakmai életét mutatja be, azt, hogy milyen gazdasági viszonyok között jött létre a festékesek számára is a rendszerváltozás

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?