Utolsó frissítés: 2021-04-14

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Szakmai cikkek

< >

A festés után kialakuló ThermoShield membrán tulajdonságai

Épületfelújítás 2011. 03. 17.
Folyamatos nedvességterhelés esetén is véd a bevonat, sókiverődés csak a nem festett - homoktégla - felületen látható
Folyamatos nedvességterhelés esetén is véd a bevonat, sókiverődés csak a nem festett - homoktégla - felületen látható

A ThermoShield termékcsaládot az 1980-as évek végén fejlesztették ki Amerikában. A fejlesztésben részt vettek a NASA mérnökei is, akik segítették az űrsiklón már bevált - hőpajzs - hővédő-technológia épületeknél történő alkalmazását. Egy kivételesen nagy tapadó képességű kötőanyag és a milliméter századrésze méretű, belül üres, üvegkerámia-golyók kombinációjából jött létre a folyékony hőpajzs, amely véd, színez, és energiamegtakarító rendszert alkot épületeinken. A kötőanyag polimerizációja során kialakuló membrán, és a golyók együttesen biztosítják a ThermoShield bevonat egyedi tulajdonságait.

A ThermoShield® bevonatot úgy kell alkalmazni, mint egy hagyományos homlokzatfestéket. Problémamentesen felhordható – legalább 2 rétegben - bármilyen vakolatra, betonra, fémfelületre. A rétegvastagság 0,3 és 0,8 mm között változik. A felhordáshoz használhatunk ecsetet, festőhengert, szórópisztolyt.

Mit is tud az épületek falán kialakuló féligáteresztő, rugalmas ThermoShield membrán:

  • Felületnövekedés: egy négyzetméter felület a bevonat hatására – a kilógó gömbök miatt - két- háromszorosára növekszik.
  • A golyók közötti köztes kötőanyag az egynegyedével tud duzzadni anélkül, hogy elválna az alaptól, ez épületen belül a páraszabályozás, penészgátlás miatt, épületen kívül a felületen megvalósuló nyári párolgási hőelvonás miatt fontos.
  • Falszárító hatás: A falból kb. 380 ml /óra /m² víz transzportálható aktívan, akár két irányba is, ha egy fal kívül és belül is le van festve. A falszárító képességet nagyban elősegíti a gömbök között kialakuló rendkívül sok mikrokapilláris. Mivel a bevonat mögötti falrétegek anyagában kialakult kapillárisok átmérője lényegesen nagyobb, mint a bevonatban kialakuló kapillárisoké, ezért a bevonat egyértelműen meghatározza a nedvesség útját. A kapillárisokban történő nedvességmozgás olyan sebességű, hogy a sókkal terhelt talajvízből nincs ideje a sóknak kiválni a vakolatban, hanem azok is jórészt a felszínre kerülnek. Itt a víz elpárolog, a kicsapódó sókat pedig a csapadék lemossa a falról.
  • A membrán sd értéke (száraz környezetben) 1,70 és (nedves környezetben) 0,01 között változik! A környezet függvényében a legideálisabban képes a nedvességszabályzásra.
  • Az ÉME engedélyben feltüntetett vizsgálatok eredményei szerint a tűzállóság B1. A bevonat teljesen fagyálló, fagyciklus vizsgálata eltérést nem mutatott a bevonat víztaszító képességében, tapadószilárdságában. A minták 1mm-es tüskén hajlíthatóak voltak, ami rendkívüli rugalmasságot, repedésáthidaló képességet eredményez, esztétikailag sokkal szebb látványképet ad. A kialakult bevonat UV- és időjárásálló.
  • Kipárolgás- és oldószermentes, VOC tartalom 5 g/l alatti – amely kb. 1/5-e a megengedettnek.
  • Szinte bármilyen alapra felhordható, vályog,fa, gipsz, mész, jól tapad sós és savas alapokon is.

ThermoShield® az energia-megtakarító rendszer!

A ThermoShield® segít a falaknak, a nedvességet kívülre szállítani. A száraz falnak jelentősen magasabb a saját szigetelő ereje, mint az átnedvesedettnek. A golyók a hősugárzás 80-85%-t visszaverik, eloszlatják, nem engedik a felületen keresztül, így védve az épületet a felmelegedéstől, vagy télen a kihűléstől. Reflexiós fok: 0,41 – 0,722 mm/VIS/ hullámhossznál 86,2-89,2 %, 0,724-2,5 mm/NIR/ hullámhossznál 82,8-84,7 %. A hővisszaverés jobb védelmet ad, mint a hagyományos szigetelés, mert az csak lassítani képes a hőáramot, de nem megtörni azt.

Magas külső hőmérsékletnél a ThermoShield® bevonat által felvett légnedvesség újra elpárolog. A házban, a tetőn, párolgás okozta hőcsökkenés jön létre. A napsugárzás visszaverődése és a párolgás okozta hőcsökkenés a forró hónapokban ingyenes „klímaberendezésként“ működik. A bevonat műemlékeknél kiválóan alkalmazható. Sok esetben ez az egyetlen lehetséges termék, amely biztosítani tudja a műemlékek hőszigetelését, azok homlokzati struktúrájának megváltoztatása nélkül.

A bevonatot beltéren alkalmazva a lakáson belül keletkező pára nagy részét is képes elnyelni, így kellemesebb a közérzet, valamint a bevonattal kezelt helyiségek falain nem képződik penész, mert nem lesz a felületen víz. Itt is van értelme a hősugarak visszaverésének, hiszen ezzel tudjuk csökkenteni a falakon át távozó fűtési meleg jelentős hányadát. Ebből is adódik a bevonat fűtésköltség csökkentő hatása. A falak belső felületén történő egyenletes hőelosztás, valamint a bevonat rétegében történő hővezetés javítja a komfortérzetet, és csökkenti a hőhidak hatását. Az elvégzett mérések akár 25%-os fűtési költség megtakarítást is igazoltak, de a klimatizációs költségek ennél nagyobb mértékben csökkennek.

< >
Czinege és Fiai Kft. - ThermoShield® bevonat
http://www.thermoshield.hu

Legújabb cikkek

Szilárd alapra lehet nagy dolgokat építeni

Építőanyagok 2020. 07. 29.
30 évvel ezelőtt alapították a Lasselsberger Kft-t, amely egy gyors névmódosítást követően Lasselsberger-Knauf néven hamar a hazai építőanyaggyártás egyik meghatározó szereplője lett. Az elmúlt három évtizedben termékei és innovációi révén a cég nem csak Magyarországon vált ismertté és jó pár termékkategória tekintetében piacvezetővé, de a régióban is komoly hídfőállásokat épített ki. Egy országokon túlívelő sikertörténet, ami Veszprémből indult

Tárolás kis helyiségben - 5 tipp a rendszerezéshez

A kis helyiségekben való tárolás nem csak a helyszűke, de lakhatási és esztétikai szempontból is problémás lehet. Ilyen esetben sokszor újabb és újabb holmikba ütközünk, amiket aztán egyik helyről a másikra pakolunk, s idővel a kialakult káosznak köszönhetően nagyon nehéz lesz megtalálni azt, amit éppen keresünk.  Mindez nem azt jelenti, hogy kis helyiségben nem lehet eredményes tárolási rendszert kialakítani, csupán annyit, hogy kreatívabb megoldásokat kell választani

Zsaluzia vásárlás előtti tudnivalók

Árnyékolástechnika 2018. 09. 10.

Amennyiben egy modern megjelenésű, tartós és hatásos kültéri árnyékolót keresünk nyílászáróinkra, az egyik legjobb alternatívát a zsaluzia jelenti. Nem véletlenül, hiszen a hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvendő termék rengeteg olyan tulajdonsággal kecsegtet, ami minden téren a beltéri árnyékolók elé helyezi a zsaluziát, sőt mi több, bizonyos tekintetben még a redőnyt is képes maga mögé utasítani

Szakkönyv

Több mint festék - Riportkönyv

Ez a kötet a "Több mint tüzép" című könyv folytatása. A festéknagykereskedők és az iparág néhány további képviselőjének a szakmai életét mutatja be, azt, hogy milyen gazdasági viszonyok között jött létre a festékesek számára is a rendszerváltozás

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?