Utolsó frissítés: 2020-06-02

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Zöldtetők

Épinfó - Szakmai cikkek

< >

Hogyan tervezzünk kültéri fa teraszburkolatot?

Családi ház bangkirai terasz- és lépcsőburkolata - Trópusifa Stúdió
Családi ház bangkirai terasz- és lépcsőburkolata - Trópusifa Stúdió

A kültéri burkolatok választékában a régről ismert burkolatok, terméskő, tégla, kavics mellett megjelent és egyre divatosabb a faburkolat, amely a legkisebb kertet vagy teraszt is barátságossá, egyedivé varázsolja. A fa jól szabható, még függőlegesen is felfuttatható a falra. A házhoz és a kerthez egyaránt harmonikusan kapcsolódik.

A trópusi faburkolatok kültéri használata sokoldalú. Tökéletesen alkalmasak kerti utak, teraszok, uszodaszegélyek, étteremteraszok, színpadok, vagy épületek személy- és gépkocsi bejáratainak, lépcsőfelületeinek biztonságos és esztétikus kialakítására. Rendkívül sűrű szerkezetüknek köszönhetően évtizedekig időtállóak. Elterjedésükkel azonban megjelentek az ehhez kapcsolódó tervezési és kivitelezési problémák is.

A kültéri faburkolat kiválasztásának és tervezésének legfontosabb szempontjai

1. A fa teraszburkolatok általános szerkezeti kialakítása

A burkolat lerakása lehet párnafás vagy táblásított jellegű. Párnafás lerakásnál a faburkolat rögzítése felülről lefelé történik a rögzített vagy fektetett párnafához:

  • Rögzített párnafás kialakításnál a párnafát az alatta elhelyezkedő szerkezethez rögzítjük - síkbeton esetén a párnafa szilárdságának megfelelő távolságokban, általában műanyag dűbel alkalmazásával az aljzatbetonhoz lecsavarozva és teljes hosszában arra felfektetve. Sávos alátámasztásnál a párnafa a hajlítószilárdságának megfelelő távolságokban van csak alátámasztva és rögzítve (beton sávalaphoz, fa vagy fém gerendához). Pontszerű alátámasztásnál a párnafát általában betontuskókra támasztjuk és rögzítjük. 
  • A fektetett párnafás kialakításra akkor kerül sor, ha  - például kavicságyra vagy szigetelőlemezre történő elhelyezésnél - nincs lehetőség a párnafa rögzítésére.

A táblásított lerakási  módnál a felső faburkolatot alulról felfelé történő csavarozással rögzítjük a hordozószerkezethez, amely készülhet a faburkolat saját anyagából, vagy lehet fém- illetve műanyag szerkezet is.

2. A faburkolat felülete

A kültéri faburkolatok felületi megmunkálása lehet sima, mikro- és makrobordázott. Attól függően választhatunk, hogy milyen célra fogják használni a leburkolt felületet:

  • a teraszhoz, ami közvetlenül kapcsolódik a házhoz, elegendő a sima faburkolat
  • a medence körüli burkolat biztonságosabb a bemart felülettel, 
  • a kültéri lépcsőre kötelező a bemart, csúszásmentes felület.

3. A burkolat sűrűsége

A sűrűség fafajtól függően változik, kiszárított állapotban 640 – 1200 kg/m³ között.

4. Rögzítési módok

A faburkolatok egyik részét felülről kell csavarozni a párnafához. Napjainkban azonban egyre inkább terjed az un. klippes módszer, ahol a hornyolt pallók rögzítése egy klippel történik a párnafához. Ennél e rögzítési módnál nem látszódnak a csavarfejek felülről.

Az intenzív időjárási viszontagságoknak kitett faburkolatok változtatják méretüket, ezért a deszkaelemek között megfelelő tágulási hézagot kell hagyni. Ez a távolság 5-10 mm között ideális, mérete a burkolat szélességétől és nedvességtartalmától függ.

A tartós és biztonságos szereléshez nagyszilárdságú, edzett acélból készült rozsdamentes, korrózióálló csavart szabad használni.

5. Az alap előkészítése

A kültéri faburkolatot egyaránt fektethetjük betonozott alapra vagy kavicságyra:

  • A betonaljzat legyen szilárd és egyenletes
  • A kavicságy vastagsága 15 cm, a kavics átmérője 2-2,5 cm.

Az alapot mindkét esetben 1,5% lejtéssel kell kialakítani, amely lehetővé teszi a víz gyors elvezetését. Ha a faburkolat alatt a vízelvezetés nem megfelelő, akkor egyrészt a párnafák folyamatosan pangó vízben állnak, másrészt a faburkolat napsütés esetén alulról intenzív párahatásnak, felülről intenzív szárító hatású napsütésnek van kitéve. Mivel így a deszkázat alulról nedvességet vesz fel, felülről pedig szárad, a lerakott burkolatban feszültség keletkezik.

6. Az alátétfa helyes kiválasztása és fektetése

Az alátétfákat sík felületen mindig a lejtésiránnyal párhuzamosan kell az aljzathoz rögzíteni.  Ha ez nem tartható, akkor biztosítani kell a lefolyó víz áthaladását a párnafák alatt. A fafajta legyen mindig azonos a faburkolattal, vagy tulajdonságaiban nagyon hasonló ahhoz. Ez szilárdsági szempontból is fontos, ellenkező esetben a fedőburkolat a gyengébb szerkezetű párnafából a rögzítő csavarokat kitépi.

A párnafák távolságát a kiválasztott burkolat vastagsága és szélessége illetve az igénybevétel nagysága együttesen határozza meg. Minél vékonyabb és keskenyebb a faburkolat, a párnafákat annál sűrűbben kell fektetni. Közel 10 éves kivitelezési tapasztalatunk alapján az alábbi párnafák közötti tengelytávolságot ajánljuk:

 

Burkolat

Párnafa tengelytávolsága
19 x 90 mm40 cm
20 x 100 mm40-45 cm
21/22 x 120 mm45 cm
25 x 145 mm50 cm

7. A burkolat kiválasztása

A burkolat fafajának megválasztása fontos, ismerni kell az egzóta fajok tulajdonságait. A hazai fafajok közül elsősorban az akác vehető figyelembe, de lehetőségei nem azonosak az egzóta fajokéval.

8. Felületkezelés, karbantartás

A faburkolatot érdemes speciálisan erre a célra gyártott olajjal kezelni. Az olajos kezelés védi a felületét a kisebb mechanikai sérülésektől és hosszútávon a természetes dilatációs mozgást is csökkenti. Ezt a műveletet évente szükséges megismételni.

Az időjárásálló trópusi fafajok faanyaga kezelés nélkül sem károsodik, felületük azonban, elsősorban az UV sugárzás hatására, beszürkül. Ezért ezen fajoknál a felületvédelem elsősorban esztétikai jelentőségű.

A kevésbé ellenálló fajok esetében már elsődleges szempont a faanyag védelme. Ennek módjai: telítés, áztatás, felületi kezelés. A gyengébb tulajdonságú, olcsóbb faanyagok telítése jelentősen javítja ellenálló képességüket, de tartósságuk még így sem éri el az időjárásálló fafajok tulajdonságait.

Végezetül, jó tudni a trópusi fákról:

  • Egyes fafajoknál esővíz hatására a fából kimosódó csersav nyomot hagyhat, ezért célszerű használat előtt a deszkákat vízzel alaposan leöblíteni. Ilyen például a merbau.
  • A trópusi fáknak sűrű szerkezetük van, a színük telített vörös és sötétbarna árnyalatok között változik. Az időjárás hatására azonban a fák színe megváltozik, kifakul, majd ezüstös színűre változik.
  • A kültéri faburkolatok között is találunk légszáraz és műszárított burkolatot. Érdemes műszárított burkolatot választani, mert sokkal stabilabb, fektetés után kevésbé mozog.

A különböző trópusi fafajok tulajdonságai (szín, sűrűség, fajsúly, zsugorodás, kopásállóság stb.) jelentősen eltérhetnek egymástól, ezért az alkalmazás helyétől, a várható igénybevétel nagyságától függően körültekintően kell kiválasztani az adott helyszínre árban és minőségben legalkalmasabb burkolatot.

Kapcsolódó cikk:

Interakcióban a fával: merész, innovatív bemutatóterem Ebedli Gyulától

< >
Trópusifa-Stúdió
http://www.otthonosteraszok.hu

Legújabb cikkek

Tárolás kis helyiségben - 5 tipp a rendszerezéshez

A kis helyiségekben való tárolás nem csak a helyszűke, de lakhatási és esztétikai szempontból is problémás lehet. Ilyen esetben sokszor újabb és újabb holmikba ütközünk, amiket aztán egyik helyről a másikra pakolunk, s idővel a kialakult káosznak köszönhetően nagyon nehéz lesz megtalálni azt, amit éppen keresünk.  Mindez nem azt jelenti, hogy kis helyiségben nem lehet eredményes tárolási rendszert kialakítani, csupán annyit, hogy kreatívabb megoldásokat kell választani

Zsaluzia vásárlás előtti tudnivalók

Árnyékolástechnika 2018. 09. 10.

Amennyiben egy modern megjelenésű, tartós és hatásos kültéri árnyékolót keresünk nyílászáróinkra, az egyik legjobb alternatívát a zsaluzia jelenti. Nem véletlenül, hiszen a hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvendő termék rengeteg olyan tulajdonsággal kecsegtet, ami minden téren a beltéri árnyékolók elé helyezi a zsaluziát, sőt mi több, bizonyos tekintetben még a redőnyt is képes maga mögé utasítani

Láthatatlan erő - 20 éve Magyarországon

Építőanyagok 2015. 04. 22.

A Kaspar Winkler által 1910-ben alapított, svájci székhelyű Sika AG egy világméretekben aktív, különleges vegyi anyagokat gyártó és forgalmazó cégcsoport. Napjainkra a Sika piacvezető szerepet tölt be azoknak az anyagoknak a gyártásában és forgalmazásában, amelyeket a betontechnológia, a tömítés, a ragasztás, a szigetelés, az ipari padlók és bevonatok, a tűz- és korrózióvédelem, a tető- és vízszigetelés, valamint a teherhordó szerkezetek megerősítése, javítása és védelme területén alkalmaznak

Szakkönyv

Rend a lelke mindennek! - Ötletek, praktikák, titkok a rendezett otthonhoz

Lakberendezés 2020. 02. 29.
A legtöbben felesleges kacatoktól és lomoktól mentes, rendezett környezetre vágyunk, ám a rendrakásnak már a gondolata is feszültséget vált ki. A szerző hasznos tanácsokat és szempontokat kínál, hogy mi alapján dönthetjük el, mi az, amit érdemes megőriznünk, és mi az, ami nélkül prímán megleszünk, legyen szó akár a konyháról, a hálószobáról vagy a gyerekek birodalmáról.

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?