Utolsó frissítés: 2024-04-15

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Szakmai cikkek

< >

Üvegfüggöny rendszer teraszra, balkonra

Teraszüvegezés Cover üvegfüggönnyel - Pere Kft.
Teraszüvegezés Cover üvegfüggönnyel - Pere Kft.

Bevezetés

A háztulajdonosok – ha szép környezetben vannak, kellemes az időjárás – szívesen tartózkodnak teraszukon, balkonjukon a családdal, rokonokkal, barátokkal együtt. Ezt a lehetőséget azonban csak az év kis részében használhatják ki hazánkban.

E kellemes terek meghódítására egyre nagyobb igény jelentkezik falun és városon, emeletes házakban, egyedi- és sorozat formában. Kihasználásukra sok-sok kísérlet történt, de valójában a legutóbbi évtizedekig nem született átfogó, minden igényt kielégítő megoldás.

A Cover üvegfüggöny – vagy más néven függőleges profilok nélküli üvegezés - alkalmas minden olyan tér üveggel való körülhatárolására, amely nem része a lakásnak, lakóháznak, de azt kitágítja, hasznosabbá, élvezhetőbbé teszi.

A korábbi üvegezések nagy felületeket vettek el a látótérből, nehézkes volt a mozgatásuk, eltakarták az épület homlokzatát, megváltoztatják annak jellegét, mindig a kompromisszum érzetét keltették.

A modern építészet, az ipar, főleg az üveg-, és alumíniumipar rohamos fejlődése sok példát mutatott arra, hogyan lehet a külső tereket meghódítani, alkalmanként bezárni úgy, hogy közben a szabadság érzése megmaradjon.

Az üvegfeldolgozó ipar tömegesen készít nagyméretű, méretpontos, minőségi, edzett üvegtáblákat, csiszolt szélekkel, az alumíniumipar szinte tetszőleges keresztmetszetű húzott profilok tömeges gyártására képes, az üveggel együtt szolgáltatva a  két alapvető félterméket a balkonüvegezések készítéséhez.

A balkonüvegezéssel szemben támasztott igények

Két – látszólag egymásnak ellentmondó – alapvető igénynek kell eleget tennie egy jó balkonüvegezésnek: egyrészt bezárni a teret rossz időjáráskor és bármikor kinyitni, ha  jóra fordul; másrészt bezárt helyzetében is nyújtson teljes szabad kilátást, panorámát. Ezen kívül legyen könnyed, légies, könnyen mozgatható táblákból álljon, egyszerű szerkezetű, biztonságos és ellenálló, ne igényeljen sok gondozást, bármikor üzemképes legyen.

A tervezők, feltalálók, a rokon szakmák (nyílászáró) készítői számtalan jó megoldást fejlesztettek ki az évek során és még számtalan új megoldás is várható.

COVER_Balkonuvegezes

A balkonüvegezés szerkezete, működése

A feltételeknek legtöbb esetben az alumínium-üveg szerkezetek felelnek meg, melyek exkluzív megjelenést, megbízhatóságot, tartósságot nyújtanak, sugároznak.

Ezek fő jellegzetessége, hogy karcsú, könnyű alumínium profilokból és üvegtáblákból állnak, nincs függőleges keretprofiljuk. Az edzett üvegtáblák vastagsága általában 6, 8, vagy 10mm, szélességüket, magasságukat a helyszíni feltételek, a geometriai és mozgatási körülmények alapján tervezik meg.

Az egymástól független, csiszolt szélű edzett üvegtáblákat alul-fölül alumínium profilokba ragasztják, vagy szegecselik. A táblák alsó és felső sarkaira görgőszerkezetek kerülnek,  a vezetőprofilokban jobbra-balra eltolhatóak. Tetszőleges számú üvegtábla kerülhet így egymás mellé, például két fal közé. A falnál levő első tábla nyitható, mint egy ablaktábla, a többi táblát egyenként mellé tolva lehet kinyitni. A táblák a falhoz simulva parkolnak. Kétoldali nyitás is lehetséges,  egy tábla kinyitása után a többi tetszés szerint széthúzható szellőztetés céljából. Tisztításuk hagyományos eszközökkel történhet. Az üvegtábla belső felületének megtisztítása után azt a falhoz nyitva külső felülete is megtisztítható. A loggia üvegek akár emeleteken is gond és veszély nélkül tisztíthatóak.

A profilok, görgőszerkezetek kialakítása szerint többféle típus van a piacon különböző részmegoldásokkal és képességekkel. A legnagyobb szabadságfokkal a vízszintes helyzetű (függőleges tengelyű) többtagú görgőszerkezettel szerelt Cover rendszer bír, ebben az üvegtáblák tetszőleges, akár 90º-os szögtörésű, vezetőprofilokban eltolhatóak, így sokszögű, akár félkör-, vagy S-alakú üvegezéseket is kialakíthatunk belőlük. A vízszintes görgőknek a vezetőprofilokban vezető hornyokat  képeztek ki, ez magyarázza, hogy az üvegezés szinte számtalan formában, vonalvezetésben kialakítható.

A balkonüvegezés  gondosan megválasztott formája kiemeli az épület homlokzatát anélkül, hogy eltakarná, vagy megváltoztatná annak jellegét. Minden épülettípushoz alkalmazható a patinás régi épületekhez ugyanúgy, mint a legmodernebb lakóházakhoz, üzletekhez, irodákhoz.

A Cover  szabadalmazott, világ minden táján alkalmazott szerkezet, hódít az északi sarkkörtől a trópusokig, bizonyítva sokoldalúságát, hasznosságát és használhatóságát.

A Cover balkonüvegezési technológia fő jellemzői a következők:

  • Egész évben használható a terasz, balkon, az időjárási viszonyoktól függetlenül
  • Véd zaj, por, eső, hó, szél és hideg ellen
  • A használható életteret elegáns módon tágítja ki
  • Nincsenek függőleges keretei
  • Teljesen nyitható
  • Biztonságos játékteret nyújt gyerekeknek, állatoknak
  • Zárható, növeli a biztonságot
  • Csökkenti a terasz fenntartási költségét
  • Növeli a ház értékét
  • Csökkenti a fűtési költségeket

A Cover teraszüvegezés

  • Megbízható és ellenálló
  • Könnyű használni és tisztítani
  • Karbantartást gyakorlatilag nem igényel
  • Részlegesen, vagy teljesen nyitható

Pere Antal

okl. gépészmérnök, ügyvezető

http://www.perekft.hu

< >

Legújabb cikkek

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Tokaj-Hegyalja új élménypontja

Építészet 2022. 10. 24.
A Tokaj-hegyaljai mikroklíma meghatározója a borvidék vulkáni dombjainak lábánál folyó Bodrog, amely a melegebb időszakokban vízitúra lehetőségekkel, ősszel hajós, valamint vízparti programokkal is csábít. A folyót az őszi reggeleken vastag ködfátyol borítja, amely páratlan látványt nyújt az ide érkezőknek. Ebben a látványban lehet része azoknak, akik felkeresik a Szegiben kialakított Ködfátyol teraszt

Hogyan válasszunk bútort, avagy funkció vagy design?

Ha teljesen tanácstalan azt illetően, milyen darabokkal rendezze be lakását, kövesse a mottót: "a szépség az egyszerűségben rejlik". E mondat érvényessége örök, ahogyan az egyszerű dolgok szépsége is, amelyek használati formái sértetlenül túlélik az idő könyörtelen múlását

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?