Utolsó frissítés: 2021-04-06

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Szakmai cikkek

< >

Üvegfüggöny rendszer teraszra, balkonra

Teraszüvegezés Cover üvegfüggönnyel - Pere Kft.
Teraszüvegezés Cover üvegfüggönnyel - Pere Kft.

Bevezetés

A háztulajdonosok – ha szép környezetben vannak, kellemes az időjárás – szívesen tartózkodnak teraszukon, balkonjukon a családdal, rokonokkal, barátokkal együtt. Ezt a lehetőséget azonban csak az év kis részében használhatják ki hazánkban.

E kellemes terek meghódítására egyre nagyobb igény jelentkezik falun és városon, emeletes házakban, egyedi- és sorozat formában. Kihasználásukra sok-sok kísérlet történt, de valójában a legutóbbi évtizedekig nem született átfogó, minden igényt kielégítő megoldás.

A Cover üvegfüggöny – vagy más néven függőleges profilok nélküli üvegezés - alkalmas minden olyan tér üveggel való körülhatárolására, amely nem része a lakásnak, lakóháznak, de azt kitágítja, hasznosabbá, élvezhetőbbé teszi.

A korábbi üvegezések nagy felületeket vettek el a látótérből, nehézkes volt a mozgatásuk, eltakarták az épület homlokzatát, megváltoztatják annak jellegét, mindig a kompromisszum érzetét keltették.

A modern építészet, az ipar, főleg az üveg-, és alumíniumipar rohamos fejlődése sok példát mutatott arra, hogyan lehet a külső tereket meghódítani, alkalmanként bezárni úgy, hogy közben a szabadság érzése megmaradjon.

Az üvegfeldolgozó ipar tömegesen készít nagyméretű, méretpontos, minőségi, edzett üvegtáblákat, csiszolt szélekkel, az alumíniumipar szinte tetszőleges keresztmetszetű húzott profilok tömeges gyártására képes, az üveggel együtt szolgáltatva a  két alapvető félterméket a balkonüvegezések készítéséhez.

A balkonüvegezéssel szemben támasztott igények

Két – látszólag egymásnak ellentmondó – alapvető igénynek kell eleget tennie egy jó balkonüvegezésnek: egyrészt bezárni a teret rossz időjáráskor és bármikor kinyitni, ha  jóra fordul; másrészt bezárt helyzetében is nyújtson teljes szabad kilátást, panorámát. Ezen kívül legyen könnyed, légies, könnyen mozgatható táblákból álljon, egyszerű szerkezetű, biztonságos és ellenálló, ne igényeljen sok gondozást, bármikor üzemképes legyen.

A tervezők, feltalálók, a rokon szakmák (nyílászáró) készítői számtalan jó megoldást fejlesztettek ki az évek során és még számtalan új megoldás is várható.

COVER_Balkonuvegezes

A balkonüvegezés szerkezete, működése

A feltételeknek legtöbb esetben az alumínium-üveg szerkezetek felelnek meg, melyek exkluzív megjelenést, megbízhatóságot, tartósságot nyújtanak, sugároznak.

Ezek fő jellegzetessége, hogy karcsú, könnyű alumínium profilokból és üvegtáblákból állnak, nincs függőleges keretprofiljuk. Az edzett üvegtáblák vastagsága általában 6, 8, vagy 10mm, szélességüket, magasságukat a helyszíni feltételek, a geometriai és mozgatási körülmények alapján tervezik meg.

Az egymástól független, csiszolt szélű edzett üvegtáblákat alul-fölül alumínium profilokba ragasztják, vagy szegecselik. A táblák alsó és felső sarkaira görgőszerkezetek kerülnek,  a vezetőprofilokban jobbra-balra eltolhatóak. Tetszőleges számú üvegtábla kerülhet így egymás mellé, például két fal közé. A falnál levő első tábla nyitható, mint egy ablaktábla, a többi táblát egyenként mellé tolva lehet kinyitni. A táblák a falhoz simulva parkolnak. Kétoldali nyitás is lehetséges,  egy tábla kinyitása után a többi tetszés szerint széthúzható szellőztetés céljából. Tisztításuk hagyományos eszközökkel történhet. Az üvegtábla belső felületének megtisztítása után azt a falhoz nyitva külső felülete is megtisztítható. A loggia üvegek akár emeleteken is gond és veszély nélkül tisztíthatóak.

A profilok, görgőszerkezetek kialakítása szerint többféle típus van a piacon különböző részmegoldásokkal és képességekkel. A legnagyobb szabadságfokkal a vízszintes helyzetű (függőleges tengelyű) többtagú görgőszerkezettel szerelt Cover rendszer bír, ebben az üvegtáblák tetszőleges, akár 90º-os szögtörésű, vezetőprofilokban eltolhatóak, így sokszögű, akár félkör-, vagy S-alakú üvegezéseket is kialakíthatunk belőlük. A vízszintes görgőknek a vezetőprofilokban vezető hornyokat  képeztek ki, ez magyarázza, hogy az üvegezés szinte számtalan formában, vonalvezetésben kialakítható.

A balkonüvegezés  gondosan megválasztott formája kiemeli az épület homlokzatát anélkül, hogy eltakarná, vagy megváltoztatná annak jellegét. Minden épülettípushoz alkalmazható a patinás régi épületekhez ugyanúgy, mint a legmodernebb lakóházakhoz, üzletekhez, irodákhoz.

A Cover  szabadalmazott, világ minden táján alkalmazott szerkezet, hódít az északi sarkkörtől a trópusokig, bizonyítva sokoldalúságát, hasznosságát és használhatóságát.

A Cover balkonüvegezési technológia fő jellemzői a következők:

 • Egész évben használható a terasz, balkon, az időjárási viszonyoktól függetlenül
 • Véd zaj, por, eső, hó, szél és hideg ellen
 • A használható életteret elegáns módon tágítja ki
 • Nincsenek függőleges keretei
 • Teljesen nyitható
 • Biztonságos játékteret nyújt gyerekeknek, állatoknak
 • Zárható, növeli a biztonságot
 • Csökkenti a terasz fenntartási költségét
 • Növeli a ház értékét
 • Csökkenti a fűtési költségeket

A Cover teraszüvegezés

 • Megbízható és ellenálló
 • Könnyű használni és tisztítani
 • Karbantartást gyakorlatilag nem igényel
 • Részlegesen, vagy teljesen nyitható

Pere Antal

okl. gépészmérnök, ügyvezető

http://www.perekft.hu

< >

Legújabb cikkek

Szilárd alapra lehet nagy dolgokat építeni

Építőanyagok 2020. 07. 29.
30 évvel ezelőtt alapították a Lasselsberger Kft-t, amely egy gyors névmódosítást követően Lasselsberger-Knauf néven hamar a hazai építőanyaggyártás egyik meghatározó szereplője lett. Az elmúlt három évtizedben termékei és innovációi révén a cég nem csak Magyarországon vált ismertté és jó pár termékkategória tekintetében piacvezetővé, de a régióban is komoly hídfőállásokat épített ki. Egy országokon túlívelő sikertörténet, ami Veszprémből indult

Tárolás kis helyiségben - 5 tipp a rendszerezéshez

A kis helyiségekben való tárolás nem csak a helyszűke, de lakhatási és esztétikai szempontból is problémás lehet. Ilyen esetben sokszor újabb és újabb holmikba ütközünk, amiket aztán egyik helyről a másikra pakolunk, s idővel a kialakult káosznak köszönhetően nagyon nehéz lesz megtalálni azt, amit éppen keresünk.  Mindez nem azt jelenti, hogy kis helyiségben nem lehet eredményes tárolási rendszert kialakítani, csupán annyit, hogy kreatívabb megoldásokat kell választani

Zsaluzia vásárlás előtti tudnivalók

Árnyékolástechnika 2018. 09. 10.

Amennyiben egy modern megjelenésű, tartós és hatásos kültéri árnyékolót keresünk nyílászáróinkra, az egyik legjobb alternatívát a zsaluzia jelenti. Nem véletlenül, hiszen a hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvendő termék rengeteg olyan tulajdonsággal kecsegtet, ami minden téren a beltéri árnyékolók elé helyezi a zsaluziát, sőt mi több, bizonyos tekintetben még a redőnyt is képes maga mögé utasítani

Szakkönyv

Több mint festék - Riportkönyv

Ez a kötet a "Több mint tüzép" című könyv folytatása. A festéknagykereskedők és az iparág néhány további képviselőjének a szakmai életét mutatja be, azt, hogy milyen gazdasági viszonyok között jött létre a festékesek számára is a rendszerváltozás

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?