Utolsó frissítés: 2021-04-14

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Szakmai cikkek

< >

Kültéri (kerti) fürdőmedencék kezelésének sajátosságai

Az egyre jobb minőségű és elérhető árú medencefedések és szolár-fűtési technológiák jelentősen megnövelik a szabadba telepített medencék használati időtartamát. Ezért mind  többen szánják rá magukat a családi ház kertjébe telepített fürdőmedence létrehozására.

A medence helyének kiválasztásakor kerüljük a fák közelségét. Egyrészt a vízbe hulló levelek, virágszirmok eltávolítása sok munkával jár, másrészt jobb, ha a vízfelület minél több napot kap közvetlenül. Napos időben külön fűtés nélkül is pár nap alatt eléri a medencevíz az uszodavíz hőmérsékletet.

A tervezésnél érdemes átgondolni a medence megközelíthetőségét, a medencéhez kapcsolódó gépház kialakítását, méretét (a kezelő vagy a szerelő is férjen bele!), a szükséges közműcsatlakozások elhelyezését (elektromos hálózat, frissvíz utánpótlás, szennyvíz-csatorna).

Nagyon gyakran elkövetett hiba a szűrőberendezések alulméretezése. Ez a későbbi karbantartást nagyban megnehezíti, sok jövőbeni vízkezelési gondot megelőzhetünk a helyes szűrőméret kiválasztásával.

Érdemes a homokszűrő visszamosó vízének egy külön tartályt biztosítani, így ezt a vizet nem kell csatornára engedni, hanem egy külön szivattyúval öntözésre fel lehet használni. Figyelem! A homokszűrő visszamosóvíz-igénye általában egy nagyságrenddel nagyobb, mint egy locsolótömlőn átfolyó vízmennyiség. Ez azt jelenti, hogy ha a visszamosó-vízzel közvetlenül, tartály közbeiktatása nélkül öntözünk a kertben, akkor a homokszűrő nem tud kitisztulni! Fontos biztosítani a medence lefedhetőségét nyáron az ún. szolár-fóliával, télen legalább fekete fóliával.

Gondoljunk arra is, hogy a vízkezeléshez szükséges vegyszereket és a medence tisztításhoz használt eszközöket (vízalatti porszívó) tárolni kell valahol. Ez legtöbbször a gépházban történik. Ha automata vegyszeradagolónk van (pl.: DINAX GENIUS), akkor értelemszerűen ott helyezzük el a fertőtlenítőszeres és a pH érték beállító ballonokat. Ne feledkezzünk el arról, hogy a fertőtlenítőszer és a pH beállítószer is veszélyes anyag ezért a ballonokat ún. kármentő tartályba állítva tartsuk, hogy meghibásodás esetén ne folyjon ki egyik sem. A nátrium-hipoklorit és a sav találkozásakor klórgáz keletkezik, aminek végzetes következményei lehetnek!

A szabadtéri fürdőmedencék vizének kezelése alapvetően nem tér el a fedett medencéktől. A legfontosabb a víz egyensúlyának beállítása és fenntartása, valamint a megfelelő fertőtlenítőszer-szint folyamatos fenntartása. A vízegyensúly beállításához általában a víz pH értékét csökkenteni kell (DINAX MÍNUSZ F vagy DINAX MÍNUSZ P vegyszerrel). Fertőtlenítésre használhatunk folyékony klórt (DINAX KLORIN F), kisebb medencében klórtablettát (BLUE SUPER TABS, STABIL KLÓR) vagy alkalmazhatunk klórmentes fertőtlenítőszereket, mint a folyékony DEWAN-50 vagy a tablettás DEWAN-20. A kerti medencék porterhelése és ezzel együtt az alga-spóra terhelése is sokkal nagyobb, mint zárt tér esetén. Ebből következik, hogy jobban oda kell figyelni a pelyhesítőszer (DINAX FLOCK F) használatra és az alganövekedést gátló szerek (ALGI-CID vagy CHLORALGIN) alkalmazására.

Ha nincs automata szabályozó berendezésünk és nem figyeljük naponta a víz pH értékét és a fertőtlenítőszer szintet, könnyen előfordul, hogy beindul a medencevíz algásodása. Ezt a víz opálossá válása és a medencefalak síkossá válása jelzi. Ha nem lépünk azonnal, a medencevíz hamarosan zöldes színű átláthatatlan pocsolyává alakul. Ennek megakadályozására vagy ha már bekövetkezett, a megszüntetésére használjuk az ún. sokkolás műveletét. Ilyenkor rövid időn belül a sokszorosára növeljük a fertőtlenítőszer szintet (ALGA-SOKK P-vel). Ez elpusztítja az algákat és leülepedés után porszívóval el lehet azokat távolítani a medencéből. Ha magas maradna a fertőtlenítőszer szint, a NULLAKLÓR nevű vegyszerrel könnyedén beállíthatjuk a kívánt szintet.

A vízkezelés mért értékeinek beállításához megfelelő mérőcsíkok, kolorimetriás készülékek, elektronikus pH mérők és fotométerek állnak a medencetulajdonosok rendelkezésére.

< >
DINAX Kft.
http://www.dinax.hu

Legújabb cikkek

Szilárd alapra lehet nagy dolgokat építeni

Építőanyagok 2020. 07. 29.
30 évvel ezelőtt alapították a Lasselsberger Kft-t, amely egy gyors névmódosítást követően Lasselsberger-Knauf néven hamar a hazai építőanyaggyártás egyik meghatározó szereplője lett. Az elmúlt három évtizedben termékei és innovációi révén a cég nem csak Magyarországon vált ismertté és jó pár termékkategória tekintetében piacvezetővé, de a régióban is komoly hídfőállásokat épített ki. Egy országokon túlívelő sikertörténet, ami Veszprémből indult

Tárolás kis helyiségben - 5 tipp a rendszerezéshez

A kis helyiségekben való tárolás nem csak a helyszűke, de lakhatási és esztétikai szempontból is problémás lehet. Ilyen esetben sokszor újabb és újabb holmikba ütközünk, amiket aztán egyik helyről a másikra pakolunk, s idővel a kialakult káosznak köszönhetően nagyon nehéz lesz megtalálni azt, amit éppen keresünk.  Mindez nem azt jelenti, hogy kis helyiségben nem lehet eredményes tárolási rendszert kialakítani, csupán annyit, hogy kreatívabb megoldásokat kell választani

Zsaluzia vásárlás előtti tudnivalók

Árnyékolástechnika 2018. 09. 10.

Amennyiben egy modern megjelenésű, tartós és hatásos kültéri árnyékolót keresünk nyílászáróinkra, az egyik legjobb alternatívát a zsaluzia jelenti. Nem véletlenül, hiszen a hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvendő termék rengeteg olyan tulajdonsággal kecsegtet, ami minden téren a beltéri árnyékolók elé helyezi a zsaluziát, sőt mi több, bizonyos tekintetben még a redőnyt is képes maga mögé utasítani

Szakkönyv

Több mint festék - Riportkönyv

Ez a kötet a "Több mint tüzép" című könyv folytatása. A festéknagykereskedők és az iparág néhány további képviselőjének a szakmai életét mutatja be, azt, hogy milyen gazdasági viszonyok között jött létre a festékesek számára is a rendszerváltozás

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?