Utolsó frissítés: 2021-04-14

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Szakmai cikkek

< >

Mi a haszna a DELTA® lég- és párazáró rendszernek?

Tető, homlokzat 2010. 07. 05.
A BlowerDoor módszerrel mérhető az épület légcsere értéke
A BlowerDoor módszerrel mérhető az épület légcsere értéke

Egy épület energiaigényét, így működésének költségét nem csupán a beépített anyagok minősége határozza meg. A hőszigetelés vastagságának növelése önmagában még nem tesz egy házat energiatakarékossá. Legalább ilyen mértékben befolyásolja az energia felhasználást a többi elem és a beépítés módja. Különösen fontossá válik mindez a tetőtér-beépítéses épületek és könnyűszerkezetes épületrészek esetében, ahol a megfelelően kivitelezett pára- és légzáró réteg nem csak számos épületkár kialakulását akadályozhatja meg, de jelentősen csökkentheti az épület energiaigényét is.

Hol távozhat az energia: egy érdekes példa

Amíg egy átlagos téli napon a kül- és beltér közötti 20ºC hőmérsékletkülönbség és 2 Pa nyomáskülönbség mellett 1 m² tetőfelületen 1 nap alatt diffúzió hatására mindössze 1 gramm pára jut a kültérbe, addig ugyanannyi idő alatt mindössze egyetlen 1 m hosszú, 1 mm széles résen a távozó pára mennyisége 360 gramm. Ez a vízgőz a hőszigetelő rétegbe jutva és ott kicsapódva un. hőhidak kialakulásához vezet, jelentősen emelve ezzel az épület energiafelhasználását; valamint károsítja a tető tartószerkezetét is. Természetesen ezen károsító hatás a passzív háznak szánt épület oldalfalain is létrejöhet.

Mérjük meg, hol távozik az energia: egy mérési módszer, a BlowerDoor teszt 

Az épület illetve annak pára- és légzáró réteg minőségét, működésének hatékonyságát már az építés során tesztelhetjük a BlowerDoor mérési módszerrel. Ennek során mérhető az épület légcsere értéke, valamint meghatározható az esetleges tömítetlenségek helye, így azok már az építés során, bontás nélkül javíthatóak. Porózus falazó elemekből készült falazatok vakolatlanul nem légzáróak. A cementes vakolattal vakolt fal légáteresztő képessége 0,001-0,002m³ négyzetméterenként 1 óra alatt, 50Pa nyomáskülönbség hatására, ez az érték már légzárónak minősül.

A BlowerDoor teszt során 50 Pa túlnyomás illetve vákuum mellett mérik a nyomáskülönbség fenntartásához szükséges levegőáramot. Ilyen nyomáskülönbség természetes körülmények között az épület külső és belső tere között 30 km/h szélsebesség esetén alakul ki.

A készülék alkalmas az épület használati állapotában, de a kivitelezés során is, a levegő csereérték mérésére: a mérés eredménye azt mutatja meg, hogy az 50 Pa-os nyomáskülönbség hatására az épület légtérfogata óránként hányszor cserélődik ki.

Ha egy átlagos családi ház kb. 300-450 m³-es légtérfogata óránként 2-3 alkalommal kicserélődik, akkor a téli időszakban a beltéri meleg, felfűtött levegő helyére óránként 600-1350 m³ hideg levegő áramlik, amelyet szintén fel kell fűteni ahhoz, hogy a beltéri +20°C hőmérsékletet biztosítani tudjuk. Ez elég energiapazarló megoldás, és igen messze van az energiatakarékosan üzemeltethető, esetleg passzív háztól.

A klímaberendezésnek ugyancsak aránytalanul magas lesz az energiaszükséglete, ha a lehűtött levegő idő előtt, illetve ellenőrizhetetlenül távozik a hűtött térből.

A mérés eredménye jól használható könnyűszerkezetes épületrészekkel, pl. tetőtér-beépítéssel rendelkező épület valós fűtési energiaszükséglet tervezéséhez illetve a méréssel ellenőrizhető a légzáró réteg beépítésének minősége.

A passzív házaknál ezen mérés eredménye ugyan csak egy kritérium a minősítéshez, viszont ezen is könnyű elbukni, hiszen itt a maximálisan megengedhető n50-es légcsere szám 0,6 1/óra.

Miért olyan fontos az épület fűtött teret határoló szerkezetének légzárása egy passzívház esetében?

A passzívház gépészeti szellőző berendezéssel, tervezett módon biztosítja a friss levegő utánpótlást az épület összes helyiségében, sőt a téli időszakban az elszívott levegő melegével fűti fel részben a beáramló friss levegőt. Ha lukas a ház határoló szerkezete, akkor az olyan, mint a lyukas búvárharang. Egyes helyiségek lehet, hogy a gondos tervezés ellenére sem kapnak a friss levegőből.

Sajnos jelenleg még igen kevés épület légzárás mérőeszköz működik Magyarországon (kevesebb mint tíz).

A Dörken Kft 2002-óta üzemeltet BlowerDoor készüléket, s nagy örömmel tölt el bennünket, hogy lassan ugyan, de mégiscsak javulnak az épületeink ezen mutatói. Az viszont szomorú, hogy még napjainkban is akadnak 10 vagy e fölötti légcsere számmal kivitelezett házak. Tapasztalataink szerint szinte kizárólag azon házak légzárása felel meg a követelményeknek, amelyeknél már a tervezés során odafigyeltek az érdekeltek ( tervezők, kivitelezők, megbízók) ezen energetikailag sem elhanyagolható épületszerkezetre. A Dörken Kft. komplett légzáró rendszert (fóliák, ragasztók, tömítő masszák) kínál, akár helyszíni tanácsadással.

< >
DÖRKEN Kft.
http://www.doerken.hu

Legújabb cikkek

Szilárd alapra lehet nagy dolgokat építeni

Építőanyagok 2020. 07. 29.
30 évvel ezelőtt alapították a Lasselsberger Kft-t, amely egy gyors névmódosítást követően Lasselsberger-Knauf néven hamar a hazai építőanyaggyártás egyik meghatározó szereplője lett. Az elmúlt három évtizedben termékei és innovációi révén a cég nem csak Magyarországon vált ismertté és jó pár termékkategória tekintetében piacvezetővé, de a régióban is komoly hídfőállásokat épített ki. Egy országokon túlívelő sikertörténet, ami Veszprémből indult

Tárolás kis helyiségben - 5 tipp a rendszerezéshez

A kis helyiségekben való tárolás nem csak a helyszűke, de lakhatási és esztétikai szempontból is problémás lehet. Ilyen esetben sokszor újabb és újabb holmikba ütközünk, amiket aztán egyik helyről a másikra pakolunk, s idővel a kialakult káosznak köszönhetően nagyon nehéz lesz megtalálni azt, amit éppen keresünk.  Mindez nem azt jelenti, hogy kis helyiségben nem lehet eredményes tárolási rendszert kialakítani, csupán annyit, hogy kreatívabb megoldásokat kell választani

Zsaluzia vásárlás előtti tudnivalók

Árnyékolástechnika 2018. 09. 10.

Amennyiben egy modern megjelenésű, tartós és hatásos kültéri árnyékolót keresünk nyílászáróinkra, az egyik legjobb alternatívát a zsaluzia jelenti. Nem véletlenül, hiszen a hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvendő termék rengeteg olyan tulajdonsággal kecsegtet, ami minden téren a beltéri árnyékolók elé helyezi a zsaluziát, sőt mi több, bizonyos tekintetben még a redőnyt is képes maga mögé utasítani

Szakkönyv

Több mint festék - Riportkönyv

Ez a kötet a "Több mint tüzép" című könyv folytatása. A festéknagykereskedők és az iparág néhány további képviselőjének a szakmai életét mutatja be, azt, hogy milyen gazdasági viszonyok között jött létre a festékesek számára is a rendszerváltozás

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?