Utolsó frissítés: 2021-04-14

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Szakmai cikkek

< >

Külső alumíniumlamellás árnyékolók - Zsaluziák

Árnyékolástechnika 2010. 07. 02.
Alumíniumlamellás zsaluzia
Alumíniumlamellás zsaluzia

A nyílászárókon, üvegfelületeken keresztül érkező túlzott mennyiségű hőenergia és fény elviselhetetlenné teheti az épületekben a tartózkodást és a munkavégzést. Ugyanakkor a jó közérzethez a külvilággal való kapcsolat is rendkívül fontos. A külső alumíniumlamellás árnyékoló mindkét szempontból előnyös megoldás.

Legjobb hatásfokkal a külső árnyékolók működnek: a zárt vagy maximum 45°-ban nyitott külső lamellák a napsütés energiájának mindössze 10-15 %-át engedik át a belső térbe, míg a beltéri árnyékoló 65-70 %-át. Az ideális megoldás a külső árnyékolók kombinálása a belső vakításmentes, egyenletes fényeloszlást biztosító és díszítő termékekkel.

A zsaluzia működési elve azonos a reluxáéval, de annál masszívabb: az alumínium oldalvezető sínek 50-60 km/óra erősségű szélben is biztosítják használhatóságát. Számos előnye van:

  • a lamellák dőlésszögének állításával tetszőleges belső fényviszonyok alakíthatók ki,
  • a vakító napfényt és az UV sugarakat nyitott ablaknál is kirekeszti,
  • a lamellák minden helyzetében biztosított a helyiség természetes szellőzése,
  • a külső betekintéstől véd, ugyanakkor kifelé lehetővé teszi a biztonságos kilátást,
  • csökkenti a külső zajok, szennyező anyagok, por bejutását.

A C 65 és C 80 típusú, 0,45 mm lemezvastagságú kétoldalt peremezett, domborított lamellák nagy rugalmasságú speciális lakkozott alumíniumszalagból készülnek. Beégetett műanyagbevonatú felületük karcolás- és ütésálló, jól tisztítható.

A horganyzott acéllemezből gyártott felfogósín egyrészt konzolokkal az épülethez rögzíti a zsaluziát, másrészt csapágyak segítségével annak fő tartóegysége. A lamellák alsó és felső véghelyzete is itt állítható be. A működtető kézi hajtómű a felfogósín bármelyik végén elhelyezhető. A lamellákat kötéllétra tartja megfelelő magasságban és UV stabilizált Trevira szalaggal lehet leereszteni, illetve felhúzni. Az oldalvezető sínek extrudált alumíniumprofilok, de belül lágy műanyag betétek biztosítják a csendes működtetést. Az oldalvezető sínek közvetlenül az oldalfalra rögzíthetők, de leggyakrabban konzolokkal a nyílászárókra szereljük fel. Az oldalvezetés lehet műanyag bevonatú horganyzott acélkötél is.

Kézi működtetéskor az épület falán vagy a nyílászáró tokján átvezetett kardáncsuklós forgatókarral lehet leereszteni és szétnyitni a lamellákat egészen a vízszintes helyzetig, illetve alulról összegyűjteni őket a záróprofilra. Motoros működtetéssel a zsaluzia egyetlen gombnyomással könnyen, egyszerűen, zajtalanul és kíméletesen mozgatható, élettartama megnő a kézi működtetéshez képest. Elektromos vezérléssel lehet leginkább biztosítani egy épület optimális klímatizálását. Az árnyékoló szerkezetek vezérlése az épület funkciója szerint lehet egyedi, csoportos, emelet szerinti, homlokzati vagy akár az egész objektum együttes vezérlése is. Az automatika működtethető időprogram- kapcsolóval, fény- és szélérzékelő automatikával illetve hőmérséklet- és nedvességérzékelővel is.

Régi épületeknél, illetve homlokzatra erősítéskor külső védőlemezzel vagy védőburkolattal szereljük fel a zsaluziát. A védőlemezek alakja az igényektől függően különféle lehet. Közös jellemzőjük, hogy 1,5 mm vastag alumíniumlemezből hajlítva készülnek, maximum 3 m hosszúságban az összegyűjtött lamellaköteg magasságának megfelelő méretben. Új épületeknél célszerű a zsaluzia helyét előre, már a tervezésnél kialakítani, besüllyesztve a homlokzat síkjába, vakolható, színezhető kötényfallal takarva.

A zsaluzia színének kiválasztásában segít a Rollstar látványtervező programja.

< >
Rollstar Árnyékolástechnikai Kft.
http://www.rollstar.hu
Kapcsolódó katalógus oldal(ak):
Kültéri lamellás árnyékoló, zsaluzia

Legújabb cikkek

Szilárd alapra lehet nagy dolgokat építeni

Építőanyagok 2020. 07. 29.
30 évvel ezelőtt alapították a Lasselsberger Kft-t, amely egy gyors névmódosítást követően Lasselsberger-Knauf néven hamar a hazai építőanyaggyártás egyik meghatározó szereplője lett. Az elmúlt három évtizedben termékei és innovációi révén a cég nem csak Magyarországon vált ismertté és jó pár termékkategória tekintetében piacvezetővé, de a régióban is komoly hídfőállásokat épített ki. Egy országokon túlívelő sikertörténet, ami Veszprémből indult

Tárolás kis helyiségben - 5 tipp a rendszerezéshez

A kis helyiségekben való tárolás nem csak a helyszűke, de lakhatási és esztétikai szempontból is problémás lehet. Ilyen esetben sokszor újabb és újabb holmikba ütközünk, amiket aztán egyik helyről a másikra pakolunk, s idővel a kialakult káosznak köszönhetően nagyon nehéz lesz megtalálni azt, amit éppen keresünk.  Mindez nem azt jelenti, hogy kis helyiségben nem lehet eredményes tárolási rendszert kialakítani, csupán annyit, hogy kreatívabb megoldásokat kell választani

Zsaluzia vásárlás előtti tudnivalók

Árnyékolástechnika 2018. 09. 10.

Amennyiben egy modern megjelenésű, tartós és hatásos kültéri árnyékolót keresünk nyílászáróinkra, az egyik legjobb alternatívát a zsaluzia jelenti. Nem véletlenül, hiszen a hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvendő termék rengeteg olyan tulajdonsággal kecsegtet, ami minden téren a beltéri árnyékolók elé helyezi a zsaluziát, sőt mi több, bizonyos tekintetben még a redőnyt is képes maga mögé utasítani

Szakkönyv

Több mint festék - Riportkönyv

Ez a kötet a "Több mint tüzép" című könyv folytatása. A festéknagykereskedők és az iparág néhány további képviselőjének a szakmai életét mutatja be, azt, hogy milyen gazdasági viszonyok között jött létre a festékesek számára is a rendszerváltozás

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?