Utolsó frissítés: 2021-04-14

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Szakmai cikkek

< >

Alumínium homlokzatburkolat – elegáns és időtálló megoldás

Homlokzat 2011. 03. 10.
Dekoratív, táblás kialakítású burkolat
Dekoratív, táblás kialakítású burkolat

A burkolat általános ismertetése

Nagyméretű, jellemzően 1-4 m²-es elemekből összeállított táblás kialakítású burkolat, amely tartós, karbantartásmentes, dekoratív, és a RAL színskála szerinti tetszőleges színben előállítható. A hangsúlyos, fugákkal tagolt falfelületek ideális burkolata, mely eredményesen alkalmazható homlokzatok felújításánál és új épületeknél egyaránt. A burkolat mögötti légrés kialakítható zárt vagy átszellőztetett kivitelben, mivel a tálcák mögötti légrés tervezési értékként tetszőlegesen meghatározható.

A rendszer elemei

  • A burkolat aljzata

A burkolat aljzatának megfelel bármely megfelelő szilárdságú és síktartású felület, így beton, vagy téglafalazat, és szerelt falkazetta egyaránt. A hagyományos szilárd aljzatokra a tartókengyelek közvetlenül felhelyezhetők. A szerelt acélkazettás falszerkezet esetében a kazetta külső síkjára merevítő és kiegyenlítő profil kerül, mert az acélkazetták külső felhajtott éle nem biztosít elmozdulás-mentes és megfelelően sík és szilárd felületet.

  • Tartókengyel

A szilárd falfelület (tégla, beton, vagy merevítő profil) és a tartósínek közötti összeköttetést és síkbeállítást biztosítja. Általában 3 mm vastag natúr alumínium lemezből készül, a sín és az aljzat méreteltéréséhez igazítva, "U" alakra hajlítva, és a beállításhoz szükséges ovál furatokkal ellátva.

  • Tartósín

A tartókengyelre rögzített sajtolt alumínium "U" profil, amely a tálcák rőgzítőcsapjainak megfelelő osztású megmunkálással készül. A kicsípések sűrűségét az elhelyezésre kerülő tálcák mérete, kialakítása, a kívánt megjelenési forma függvényeként határozzuk meg. Az "U" profil belső, látszó oldala a homlokzattal azonos (esetleg eltérő) porszórt felülettel készül. Az "U" profil szélességét a fuga szélessége és a rőgzítőcsap hosszúsága határozza meg.  

  • Tálcaelem

Alapanyaga 2, 3 esetleg 4 mm vastag, speciálisan ötvözött alumínium lemez. A homlokzat álló- és fekvőpaneles kiosztással is megoldható. Járatos mérettartomány: minimálisan 400 mm és 3500 mm maximális hosszúság. A nagy elemméret esetében különös figyelmet kell fordítani a hőtágulás biztosítására. A jellemző fugaméret 20-40 mm közötti, a vízszintes és függőleges fuga eltérő szélességgel is megvalósítható.

A tálca és a rögzítősín közötti kapcsolatot poliamid csapok biztosítják. A poliamid csapokat a tálcához süllyesztett fejű saválló anyagú csavarral rögzítjük. A rögzítőcsapok helye és darabszáma a konkrét objektum alapján kialakított tálcaméretek és a tálcák igénybevétele alapján határozható meg.

A tálcák felületkezelése: zsírtalanítás, pácolás, kromátozás után min. 50 μ  vastagságú beégetett porlakkozás, vagy eloxálás (esetleg anti graffiti bevonat).

  • Kiegészítő elemek

A homlokzat színének megfelelően a lábazat, attika, nyílászárók szegélyezésére egyedi kiegészítő elemek szükségesek. Rögzítésük részben a tartósínekre, részben a csatlakozó elemekre történik. A burkolat egészének minőségét a kiegészítő elemek kialakítása alapvetően befolyásolhatja, emiatt azok megtervezését különös figyelemmel kell végezni. A tervezés időszakában a részleteket figyelembe véve, és gondosan mérlegelve kell meghatározni a homlokzati osztásokat és a kapcsolódó nyílászárók méretrendjét.

A hőszigetelés anyagának, vastagságának, típusának kiválasztása tervezői feladat. Szóba kerülhet minden olyan anyag, amely az aljzatra biztonsággal felrögzíthető, és a burkolat rendszerétől függően megfelel a zárt vagy átszellőztetett homlokzatok igényeinek.

< >
Alukonstrukt Kft.
http://www.alukonstrukt.hu

Legújabb cikkek

Szilárd alapra lehet nagy dolgokat építeni

Építőanyagok 2020. 07. 29.
30 évvel ezelőtt alapították a Lasselsberger Kft-t, amely egy gyors névmódosítást követően Lasselsberger-Knauf néven hamar a hazai építőanyaggyártás egyik meghatározó szereplője lett. Az elmúlt három évtizedben termékei és innovációi révén a cég nem csak Magyarországon vált ismertté és jó pár termékkategória tekintetében piacvezetővé, de a régióban is komoly hídfőállásokat épített ki. Egy országokon túlívelő sikertörténet, ami Veszprémből indult

Tárolás kis helyiségben - 5 tipp a rendszerezéshez

A kis helyiségekben való tárolás nem csak a helyszűke, de lakhatási és esztétikai szempontból is problémás lehet. Ilyen esetben sokszor újabb és újabb holmikba ütközünk, amiket aztán egyik helyről a másikra pakolunk, s idővel a kialakult káosznak köszönhetően nagyon nehéz lesz megtalálni azt, amit éppen keresünk.  Mindez nem azt jelenti, hogy kis helyiségben nem lehet eredményes tárolási rendszert kialakítani, csupán annyit, hogy kreatívabb megoldásokat kell választani

Zsaluzia vásárlás előtti tudnivalók

Árnyékolástechnika 2018. 09. 10.

Amennyiben egy modern megjelenésű, tartós és hatásos kültéri árnyékolót keresünk nyílászáróinkra, az egyik legjobb alternatívát a zsaluzia jelenti. Nem véletlenül, hiszen a hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvendő termék rengeteg olyan tulajdonsággal kecsegtet, ami minden téren a beltéri árnyékolók elé helyezi a zsaluziát, sőt mi több, bizonyos tekintetben még a redőnyt is képes maga mögé utasítani

Szakkönyv

Több mint festék - Riportkönyv

Ez a kötet a "Több mint tüzép" című könyv folytatása. A festéknagykereskedők és az iparág néhány további képviselőjének a szakmai életét mutatja be, azt, hogy milyen gazdasági viszonyok között jött létre a festékesek számára is a rendszerváltozás

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?