Utolsó frissítés: 2021-04-06

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Szakmai cikkek

< >

Új Austrotherm termékek: GRAFIT® REFLEX és ZENIT®

Hőszigetelés 2010. 06. 11.
Austrotherm Zenit beépítése fordított rétegrendű tetőbe
Austrotherm Zenit beépítése fordított rétegrendű tetőbe

Az építőipar nehéz helyzete nem könnyíti meg az anyaggyártók életét sem. A fokozódó versenyhelyzet és a szűkülő kereslet csapdájából a fejlesztés jelenti a kiutat. Ezt követi az Austrotherm Kft. is, amely két új terméket is bemutatott az idei Construmán.

Austrotherm GRAFIT® REFLEX

A mind fontosabb energiatakarékosság egyre vastagabb és jobb szigetelőanyagokat igényel. Ennek felel meg az új Austrotherm GRAFIT® REFLEX homlokzati hőszigetelő lemez.

A termék jellegzetes szürke színét az ultrafinom szemcséjű grafit adalékolásnak köszönheti, ami a sugárzásos hőátszármaztatást csökkenti le a polisztirol cellákban. A GRAFIT® REFLEX közölt hővezetési tényezője 0,031 W/mK, szemben a megszokott fehér színű homlokzatszigetelő lapok (AT-H80) 0,040 W/mK értékével. A majdnem 30 %-al jobb hővezetési tényező azonos szigetelőanyag vastagság mellett hasonló mértékű többlet energiamegtakarítást jelent. A termék minden más fizikai tulajdonságaiban azonos a korábbról ismert AUSTROTHERM lemezekkel, így alkalmazása nem igényel új technológiát.

A GRAFIT® REFLEX alkalmazása különösen előnyös olyan helyeken, ahol vastag hőszigetelő anyagot kell a falszerkezetre rögzíteni (vasbeton épületek), illetve felújítások során, mikor a rendelkezésre álló rétegvastagságban minél kedvezőbb hőszigetelési értéket szeretnénk elérni. Utóbbi esetben az is lényeges, hogy az ajtók, ablakok környékén a beforduló hőszigetelés a lehető legjobb minőségű legyen, hiszen itt gyakran fizikailag nincs annyi hely, amennyi szükséges lenne. Ilyenkor lényeges lehet az a 2-3 cm is, amit a Grafit alkalmazásával meg tudunk takarítani.

További előnye a terméknek, hogy alkalmazásával a homlokzati hőszigetelések járulékos költségei csökkenthetők. A rövidebb dübel, keskenyebb lábazati sín vagy párkány nem csak esztétikusabbá teheti a házat, hanem költségmegtakarítást is jelent, továbbá a nagy vastagsághoz tartozó kiegészítő elemek nem is mindig beszerezhetők.

A GRAFIT® REFLEX jellegzetes megjelenésű termék, az egyik oldalon világos színűre van festve. A lapokat a festetlen felületükkel kell a homlokzatra ragasztani. A festés révén az új hőszigetelő lemez nem tud káros mértékben felmelegedni, a fényvisszaverő felület így  biztonságosabbá teszi a kivitelezést.

Austrotherm ZENIT®

Lapostetők hőszigetelésére kétféle módszer ismert: az egyenes és a fordított rétegrend. Előbbinél a vízszigeteléssel védjük a hőszigetelést a nedvesség káros hatásától, míg utóbbi esetén a nedvességálló hőszigetelés alatt van a vízszigetelés. Ennek a rétegrendnek az az előnye, hogy   

  • a vízszigetelés védett a mechanikai hatásoktól mind a kivitelezés, mind a használat fázisában. Megvédi továbbá a vízszigetelést az ultraibolya sugárzástól, ami gyorsítja a vékony lemezek öregedését;
  • kisebb lesz a vízszigetelés napi és éves hőingadozása, amivel kitolódik annak élettartama;
  • a szerkezet páratechnikailag nyitott, a vízszigetelés egyben a meleg oldali párazárásról is gondoskodik.

A fordított rétegrend számos előnyét csak szigorú feltételek mellett lehet élvezni. A beépített hőszigetelésnek tartósan meg kell őriznie jó tulajdonságait. Eddig erre csak az extrudált polisztirolhab lemezek voltak alkalmasak. Az Austrotherm új formahabosított expandált polisztirolhab hőszigetelő anyaga, az Austrotherm ZENIT® ezen a területen jelent új, gazdaságos megoldást.

A termék engedélyezését hosszas vizsgálatok előzték meg. A ZENIT-et először 2008 őszén építették be fordított rétegrendű lapostetőbe. Az egy évvel később kivett minták hővezetési tényezője megfelelt a közölt értéknek, víztartalma pedig a megengedett 1% helyett csak, 0,003% volt. Ezek alapján adta ki az ÉMI Kht. az A 220/2008 szám alatti ÉME engedélyt, mely szerint az Austrotherm ZENIT® formahabosított expandált polisztirolhab alkalmas egyhéjú, fordított rétegrendű melegtetők (nem járható tetők, járható tetők, zöldtetők) hőszigetelésére, illetve meglévő tetők utólagos hőszigetelésére (plusztető).

Az új hőszigetelő termék elősegítheti a fordított rétegrendű tetők elterjedését, mivel a korábban erre a célra alkalmazott extrudált polisztirol habokhoz képest kedvezőbb áron szerezhető be. 

< >
Austrotherm Kft.
http://www.austrotherm.hu

Legújabb cikkek

Szilárd alapra lehet nagy dolgokat építeni

Építőanyagok 2020. 07. 29.
30 évvel ezelőtt alapították a Lasselsberger Kft-t, amely egy gyors névmódosítást követően Lasselsberger-Knauf néven hamar a hazai építőanyaggyártás egyik meghatározó szereplője lett. Az elmúlt három évtizedben termékei és innovációi révén a cég nem csak Magyarországon vált ismertté és jó pár termékkategória tekintetében piacvezetővé, de a régióban is komoly hídfőállásokat épített ki. Egy országokon túlívelő sikertörténet, ami Veszprémből indult

Tárolás kis helyiségben - 5 tipp a rendszerezéshez

A kis helyiségekben való tárolás nem csak a helyszűke, de lakhatási és esztétikai szempontból is problémás lehet. Ilyen esetben sokszor újabb és újabb holmikba ütközünk, amiket aztán egyik helyről a másikra pakolunk, s idővel a kialakult káosznak köszönhetően nagyon nehéz lesz megtalálni azt, amit éppen keresünk.  Mindez nem azt jelenti, hogy kis helyiségben nem lehet eredményes tárolási rendszert kialakítani, csupán annyit, hogy kreatívabb megoldásokat kell választani

Zsaluzia vásárlás előtti tudnivalók

Árnyékolástechnika 2018. 09. 10.

Amennyiben egy modern megjelenésű, tartós és hatásos kültéri árnyékolót keresünk nyílászáróinkra, az egyik legjobb alternatívát a zsaluzia jelenti. Nem véletlenül, hiszen a hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvendő termék rengeteg olyan tulajdonsággal kecsegtet, ami minden téren a beltéri árnyékolók elé helyezi a zsaluziát, sőt mi több, bizonyos tekintetben még a redőnyt is képes maga mögé utasítani

Szakkönyv

Több mint festék - Riportkönyv

Ez a kötet a "Több mint tüzép" című könyv folytatása. A festéknagykereskedők és az iparág néhány további képviselőjének a szakmai életét mutatja be, azt, hogy milyen gazdasági viszonyok között jött létre a festékesek számára is a rendszerváltozás

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?