Utolsó frissítés: 2021-04-06

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Szakmai cikkek

< >

Tegola Canadese és Tegosolar zsindelyek

Tető, homlokzat 2010. 06. 11.
A Tegosolar fotovoltaikus zsindelyekkel elektromos áram termelhető
A Tegosolar fotovoltaikus zsindelyekkel elektromos áram termelhető

A TEGOLA CANADESE bitumenes zsindely hordozóanyaga 125 gr/m² súlyú szervetlen üvegfátyol, mely nem rothadó és ezért hosszú élettartamú. A magas lágyulási pontú természetes Tia-Juana bitumen és/vagy modifikált bitumen szavatolja a termék vízzáróságát.

Valamennyi Tegola Canadese zsindely rendelkezik CE-minősítéssel, és tűzvédelmi besorolásuk: B roof (t1) E osztály.

Zsindelytípusok:

Kőzúzalék szórású

Kőzúzalék szórású (hőre öntapadó hátoldallal)

Fémborításúak(titáncink és réz vagy antikolt réz)

Standard (téglány-13 szín)

Mosaik (méhsejt-6 szín)

Prestige Compact

Traditional (hódfarkú -6 szín)

Gothik (téglány-6 szín)

Prestige Elite

Master (dupla téglány-8 szín)

Top-Stick hódfarkú (3 szín)

Prestige Traditional

Liberty (sark. téglány-2 szín)

Top-Stick téglány (4 szín)

Zink-Titan Compact

Energiatermelő (napelemes) zsindely:

Tegosolar

A felhelyezés módjai

A Tegola Canadese zsindelyeket bármilyen felületre felrakhatjuk: cement alapra, betonra, rétegelt lemezre, deszkázatra vagy fémlemezre. Fontos, hogy a fogadófelület jó állapotban lévő, sima és kellően szilárd legyen.

  • Szegezhető felületen a bitumenes zsindelyeket szélesfejű, fokozott tapadású, 25-35 mm hosszúságú szegekkel kell rögzíteni. A szegek hosszúsága az átszögelt réteg vastagságától függ.
  • Nem szegezhető felületen a fogadófelület és a zsindelyek közé bitumenes alátétlemezt teszünk, a szakszerű rögzítés érdekében. A bitumenes lemezt teljes felületen rá kell melegíteni az aljzatra. A zsindelyeket olvasztásos ragasztással rögzítjük az alátétlemezhez. 

A Tegola Canadese zsindelyeket felrakhatjuk homorú vagy domború felületekre és kupolákra is, ahol a meredekség 2% és 87% között változik.

A bitumenes zsindelyek úgynevezett nem folytonos fedést adnak, amely attól lesz vízzáró, hogy az egyes elemeket egy lejtéssel bíró felületen, egymásra lapolva helyezik fel, illetve a tökéletes vízzárás érdekében bitumenes alátétlemez felhelyezése indokolt (lásd: Alkalmazástechnikai Útmutató – www.tegola.hu

Szellőztetett tetőről akkor beszélünk, ha a tetőfedő anyagot és a hőszigetelést bizonyos távolság választja el egymástól: egy légrés, amelyben a levegő felfelé áramlik a tetőfedő anyagon keresztül, amelyet közvetlenül ér a napsugárzás. A kondukció-konvekció révén a levegő felmelegszik, térfogata megnő, súlya csökken és felfelé tart a tetőgerinc irányába, ahol kilép, és a helyére friss levegő tódul be az ereszvonalon.

Ez az áramlás teljesen természetes módon és folyamatosan elvezeti az épületből a tetőn felgyülemlett hőt, megakadályozva, hogy ez a meleg az épület belsejébe jusson. Télen ugyanez a légmozgás szárazon tartja szigetelést, megakadályozza, hogy a szigetelőanyagba bejusson, és ott lecsapódjon a pára, ezáltal megőrzi a tető szigetelőképességét (Szellőztetett tetők - www.tegola.hu).

A műszaki terveken (metszet) a tető meredekségét általában °-ban adják meg. Hajlásszög/meredekség összehasonlító táblázatunk hasznos segítség lehet az átszámításoknál. (lásd: www.tegola.hu – Letöltések) 

TEGOSOLAR, a tetőbe épített megújuló energia

A Tegosolar egy valódi fotovoltaikus zsindely, amely elektromos áram közvetlen előállítására alkalmas, és beilleszthető bármely Tegola Canadese zsindellyel készült fedésbe. A Tegosolar  fotovoltaikus celláinak anyaga vékony, háromrétegű amorf szilícium fólia. Minden egyes Tegosolar panel 11 db napelemet tartalmaz, együttes teljesítményük 68 Wp. A kábelek a tetőhéjaláson kívül, de védetten - réz vagy titáncink védőburkolat alatt - találhatók. A felhelyezés a bitumenes zsindelyezési technikák szerint végezhető, elektromos szakember jelenléte a beépítés ideje alatt szükségtelen.

Előnyei:

  • hajlékony, ezért felrakása egyszerű: a tervezőknek maximális szabadságot nyújt, bármilyen kreatív tetőforma kialakításához
  • súlya csekély, ami a tetőszerkezet méretezésénél megtakarítást jelent  
  • robusztus és tartós, nem tartalmaz üveget, tehát a felülete járható, és nem tükröz  
  • szórt fényben illetve részleges takarás mellett is üzemel
  • jó teljesítményt nyújt még kedvezőtlen fekvés vagy hajlásszög esetében is: akár homlokzatokon vagy lapostetőkön is.

Tegola Ungarese Kft. - www.tegola.hu

< >
Tegola Ungarese Kft.
http://www.tegolazsindely.hu

Legújabb cikkek

Szilárd alapra lehet nagy dolgokat építeni

Építőanyagok 2020. 07. 29.
30 évvel ezelőtt alapították a Lasselsberger Kft-t, amely egy gyors névmódosítást követően Lasselsberger-Knauf néven hamar a hazai építőanyaggyártás egyik meghatározó szereplője lett. Az elmúlt három évtizedben termékei és innovációi révén a cég nem csak Magyarországon vált ismertté és jó pár termékkategória tekintetében piacvezetővé, de a régióban is komoly hídfőállásokat épített ki. Egy országokon túlívelő sikertörténet, ami Veszprémből indult

Tárolás kis helyiségben - 5 tipp a rendszerezéshez

A kis helyiségekben való tárolás nem csak a helyszűke, de lakhatási és esztétikai szempontból is problémás lehet. Ilyen esetben sokszor újabb és újabb holmikba ütközünk, amiket aztán egyik helyről a másikra pakolunk, s idővel a kialakult káosznak köszönhetően nagyon nehéz lesz megtalálni azt, amit éppen keresünk.  Mindez nem azt jelenti, hogy kis helyiségben nem lehet eredményes tárolási rendszert kialakítani, csupán annyit, hogy kreatívabb megoldásokat kell választani

Zsaluzia vásárlás előtti tudnivalók

Árnyékolástechnika 2018. 09. 10.

Amennyiben egy modern megjelenésű, tartós és hatásos kültéri árnyékolót keresünk nyílászáróinkra, az egyik legjobb alternatívát a zsaluzia jelenti. Nem véletlenül, hiszen a hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvendő termék rengeteg olyan tulajdonsággal kecsegtet, ami minden téren a beltéri árnyékolók elé helyezi a zsaluziát, sőt mi több, bizonyos tekintetben még a redőnyt is képes maga mögé utasítani

Szakkönyv

Több mint festék - Riportkönyv

Ez a kötet a "Több mint tüzép" című könyv folytatása. A festéknagykereskedők és az iparág néhány további képviselőjének a szakmai életét mutatja be, azt, hogy milyen gazdasági viszonyok között jött létre a festékesek számára is a rendszerváltozás

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?