Utolsó frissítés: 2021-04-14

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Szakmai cikkek

< >

PIR hab töltésű szendvicspanelek Magyarországon

Homlokzat 2010. 06. 16.
A ThyssenKrupp Építőelemek Kft. 2007-ben épült felsőlajosi gyára
A ThyssenKrupp Építőelemek Kft. 2007-ben épült felsőlajosi gyára

A ThyssenKrupp Építőelemek Kft. 15 éve kezdte meg tevékenységét a magyar piacon. Könnyűszerkezetes homlokzati burkolatokat gyárt és forgalmaz mind egyhéjú (trapézlemez), mind kéthéjú (szendvicspanel) formában. A 2007-ben épült felsőlajosi gyárunkban PIR, illetve PUR habtöltésű szendvicspaneleket gyártunk kétoldali profilozott acél fegyverzettel.

Egyhéjú termékeink, HP (Hoesch) ill. T (Thyssen) profilként, isorock kőzetgyapotos, valamint PUR/PIR szendvicspaneljeink már régóta ismertek a magyar piacon, alkalmazásuk széles körben elterjedt.

Az egyhéjú burkolati elemek esetében a különleges profilok, mint az ívek/dongák, a lemezek becsípésével kialakított poligonívek, és a sávos homlokzatok témaköre, valamint annak tervezői, alkalmazástechnikai műszaki megoldásai, csomóponti kialakítások lehetőségei egy későbbi továbbképzés témáját képzik.

Jelen anyagunk új termékünkre, a Magyarországon gyártott PIR habos szendvicspanelre vonatkozik. Felsőlajosi gyárunkban látszó és rejtett rögzítésű homlokzati elemek, speciálisan hűtőházi felhasználásra kialakított panelek, valamint tetőpanelek készülnek. Minden más termékünkhöz hasonlóan megfelelően minősített panelről beszélünk. Paneljeink az MSZ EN 14509 harmonizált európai szabvány szerinti műszaki specifikációknak megfelelnek, CE minősítéssel rendelkeznek. Az ehhez szükséges vizsgálatokat akkreditált minősítő intézetek végezték.

A tűzvédelmi követelményeket az európai szabvánnyal összhangban az új OTSZ szabályozza. Ez a szabályzat 2008. 05. 22-én lépett hatályba, 5 sz. melléklete tartalmazza az építmények tűzvédelmét és annak követelményeit.

Az európai szabvány szerinti termékként 2010.10.01-től csak az ennek megfelelő CE minősítéssel rendelkező termékek forgalmazhatók.

A minősítés két részből áll:

  • CE adatlapból, ami tartalmazza a jegyzőkönyvekkel igazolható specifikációkat, köztük pl. a hőátbocsátási tényezőt, szilárdságra vonatkozó mérési értékeket, tűzvédelmi osztályba sorolást, tűzállóságot.
  • A második része egy szállítói megfelelőségi nyilatkozat - benne a gyártó és/vagy forgalmazó neve, a gyártás helyszíne, a termék pontos megnevezése, a típusvizsgálatot végző akkreditált intézet, laboratórium megnevezése - valamint a jegyzőkönyvek.

Paneljeink esetében a már említett új OTSZ szempontjából fontos követelmény a tűzvédelmi megfelelőség.

Az új szabályzat előírásai szerint a tervdokumentáció részét képező Tűzvédelmi Műszaki Leírást kizárólag megfelelően képzett tűzvédelmi szakértő készítheti. A tervező kollégák, a velük történő konzultáció alapján az előírt követelményeknek megfelelő terméket választják ki, csatolva hozzá a megfelelő és hatályos minősítéseket. A beépítésre kerülő termék elfogadása a szakértő feladata.

  • Első lépés a termék tűzvédelmi osztályba sorolása: ez PIR hab esetén „B” nehezen éghető. Itt hívnánk fel a figyelmet a betűjelek megtévesztő értelmezésére. A tűzvédelmi osztályba sorolás (A1, A2, B, C, D, E) - kizárólag a termékre vonatkozik; a tűzveszélyességi osztályba sorolás (A, B, C, D, E) - az épületre vonatkozik, a benne folytatott tevékenység, és az elhatárolható tűzszakaszok alapján. 
  • Második lépés a tűzállóság: tetőpanel esetén: REI 15, falnál E 15, EI 15.(R - teherhordó képesség, E - állékonyság, I - hőszigetelés).
  • Harmadik lépés a füstképződés vizsgálata: ez PIR esetén s2, a csöpögve égés eredménye d0.

Mindezek értelmében a ThyssenKrupp Építőelemek Kft. PIR paneljeinek minősítései megfelelnek az előírt követelményeknek, vagyis Thermodach (tetőpanel) B REI 15, EMS PIR (falpanel) külső fal esetén B EI 15, belső falként B EI 20. Felmerül a fesztávok kérdése: erre igazolt  9.347 mm, 3 méterenkénti panelcsatlakozásba történő csavarozással 11.964 mm.

Tűzálló tömítés fugába történő elhelyezése a falelemeknél szükséges.

Összegezve a fent leírtakat, a ThyssenKrupp Építőelemek Kft. minősített panel termékekkel van jelen a magyar piacon, amelyek minősítései folyamatosan fejlődnek és bővülnek az előírásoknak és aktuális igényeknek megfelelően. Termékeink az előírt követelményeknek megfelelve tervezhetők, alkalmazhatók és beépíthetők.

< >

Legújabb cikkek

Szilárd alapra lehet nagy dolgokat építeni

Építőanyagok 2020. 07. 29.
30 évvel ezelőtt alapították a Lasselsberger Kft-t, amely egy gyors névmódosítást követően Lasselsberger-Knauf néven hamar a hazai építőanyaggyártás egyik meghatározó szereplője lett. Az elmúlt három évtizedben termékei és innovációi révén a cég nem csak Magyarországon vált ismertté és jó pár termékkategória tekintetében piacvezetővé, de a régióban is komoly hídfőállásokat épített ki. Egy országokon túlívelő sikertörténet, ami Veszprémből indult

Tárolás kis helyiségben - 5 tipp a rendszerezéshez

A kis helyiségekben való tárolás nem csak a helyszűke, de lakhatási és esztétikai szempontból is problémás lehet. Ilyen esetben sokszor újabb és újabb holmikba ütközünk, amiket aztán egyik helyről a másikra pakolunk, s idővel a kialakult káosznak köszönhetően nagyon nehéz lesz megtalálni azt, amit éppen keresünk.  Mindez nem azt jelenti, hogy kis helyiségben nem lehet eredményes tárolási rendszert kialakítani, csupán annyit, hogy kreatívabb megoldásokat kell választani

Zsaluzia vásárlás előtti tudnivalók

Árnyékolástechnika 2018. 09. 10.

Amennyiben egy modern megjelenésű, tartós és hatásos kültéri árnyékolót keresünk nyílászáróinkra, az egyik legjobb alternatívát a zsaluzia jelenti. Nem véletlenül, hiszen a hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvendő termék rengeteg olyan tulajdonsággal kecsegtet, ami minden téren a beltéri árnyékolók elé helyezi a zsaluziát, sőt mi több, bizonyos tekintetben még a redőnyt is képes maga mögé utasítani

Szakkönyv

Több mint festék - Riportkönyv

Ez a kötet a "Több mint tüzép" című könyv folytatása. A festéknagykereskedők és az iparág néhány további képviselőjének a szakmai életét mutatja be, azt, hogy milyen gazdasági viszonyok között jött létre a festékesek számára is a rendszerváltozás

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?