Utolsó frissítés: 2021-04-06

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Szakmai cikkek

< >

Soriton EPS homlokzati hőszigetelő rendszer

Hőszigetelés 2010. 06. 08.

Napjaink gazdaságának egyik legfontosabb kérdése a rendelkezésre álló energiaforrások optimális kiaknázása illetve a megtermelt energia lehető leggazdaságosabb felhasználása, ami az építőipar számára is nagy kihívást jelent!

Magyarországon az épületek hőszigetelésére számos termék kapható, melyek hatásossága csak úgy mérhető, ha a belőlük felépített rendszer hatékonyságát együttesen vizsgáljuk.

A Kemikál Építőanyagipari Zrt. a rendszerben való gondolkodás jegyében - részben saját, részben más gyártók termékeinek felhasználásával - alakította ki a Soriton EPS hőszigetelő rendszert, amely  egyaránt alkalmazható új és már meglévő épületek utólagos hőszigetelésére - tégla, beton, cementkötésű faforgácslap és vakolt, festett homlokzati felületeken is.

Hőszigetelő rendszerünk ütésállósági teljesítmény alapján a 2J osztályba sorolható, felületi vízfelvétele nagyon alacsony, időjárási viszonyok hatására tulajdonságai nem változnak, páraáteresztő képessége alapján a „nagyon jó” kategóriába tartozik. Áthatolással szembeni ellenállás szerint a PE 500 osztályba sorolható.

A Soriton EPS hőszigetelő rendszer felépítése

1. Ragasztóréteg: Soriton HL hőszigetelőlap ragasztó és simító vakolat.

2. Hőszigetelő anyag: pihentetett, nehezen éghető expandált polisztirol keményhab (homlokzaton H 80-as, lábazaton H 100-as minőség). Vastagságát épületfizikai méretezéssel kell meghatározni. A nyílászárók kávarészénél a tűzterjedés lassítása céljából javasolt nem éghető ásványgyapot hőszigetelő lapok alkalmazása.

3. Üvegszál hálóval és egyéb kiegészítő elemekkel erősített ágyazó és simító habarcs

Az üvegháló beágyazására és glettelésére Soriton HL terméket, a vakolatréteg erősítésére műanyaggal bevont üvegszál hálót kell alkalmazni. Javasolt egyéb kiegészítők (sarok- és élvédő elemek, vízorros lábazati élvédők) használata is, illetve bizonyos esetekben a hőszigetelő lapokat tárcsás műanyag dübelekkel szükséges rögzíteni, pl.:

 • panelszerkezetű épületek,
 • 10 m-t meghaladó homlokzatmagasság,
 • nagy szélterhelésnek kitett homlokzatok,
 • meglévő vakolt felületek, megfelelően szilárd, de el nem távolítható festékréteg, 
 • 8 cm, vagy annál vastagabb polisztirol lapok alkalmazása,
 • nagyobb szilárdsági elvárás esetén.

4. Díszítő vakolat alapozása

A rendszer legfelső rétegét képező vékonyvakolat felhordása előtt a felületet Toscana univerzális mélyalapozóval kell kezelni, ami egyenletessé teszi a felület nedvszívó képességét és tapadóhidat képez a vékonyvakolat és a Soriton HL glettréteg között.

5. Díszítő vakolat: Toscana vékonyvakolat család

Felhasználható régi és új épületek külső és belső falazatainak díszítésére, homlokzati hőszigetelő rendszerek fedővakolására. Számos előnyös tulajdonság jellemzi:

 • felhasználásra kész állapotban kerül forgalomba;
 • öntisztuló, vízlepergető hatású;
 • vízzel tisztítható;
 • vízzáró, de páraáteresztő;
 • gombásodás és algásodást gátló adalékokat tartalmaz.

A kialakítható struktúra szerint 3 típus választható:

 • Dörzsvakolat: a megszokott dörzshatást biztosítja, a dörzsölési irány megválasztása szerinti textúrával.
 • Kapart vakolat: a hagyományos kőporos, kapart vakolatok megjelenését adja.
 • Hengervakolat: finoman cuppantott felületet eredményez, az alkalmazott festőhenger anyagsajátosságaitól függő textúrával. Egyben ajánljuk a kapart és dörzsvakolatok alapozójaként is.

Színkártya alapján több mint 1100-féle szín választható, melyhez honlapunkon  a Toscana látványtervező program nyújt segítséget.

Kemikál Építőanyagipari Zrt. - www.kemikalrt.hu

< >
KEMIKÁL Építőanyagipari Zrt.
http://www.kemikalrt.hu
Kapcsolódó katalógus oldal(ak):
Homlokzati hőszigetelő rendszerek
Homlokzatfelújítás

Legújabb cikkek

Szilárd alapra lehet nagy dolgokat építeni

Építőanyagok 2020. 07. 29.
30 évvel ezelőtt alapították a Lasselsberger Kft-t, amely egy gyors névmódosítást követően Lasselsberger-Knauf néven hamar a hazai építőanyaggyártás egyik meghatározó szereplője lett. Az elmúlt három évtizedben termékei és innovációi révén a cég nem csak Magyarországon vált ismertté és jó pár termékkategória tekintetében piacvezetővé, de a régióban is komoly hídfőállásokat épített ki. Egy országokon túlívelő sikertörténet, ami Veszprémből indult

Tárolás kis helyiségben - 5 tipp a rendszerezéshez

A kis helyiségekben való tárolás nem csak a helyszűke, de lakhatási és esztétikai szempontból is problémás lehet. Ilyen esetben sokszor újabb és újabb holmikba ütközünk, amiket aztán egyik helyről a másikra pakolunk, s idővel a kialakult káosznak köszönhetően nagyon nehéz lesz megtalálni azt, amit éppen keresünk.  Mindez nem azt jelenti, hogy kis helyiségben nem lehet eredményes tárolási rendszert kialakítani, csupán annyit, hogy kreatívabb megoldásokat kell választani

Zsaluzia vásárlás előtti tudnivalók

Árnyékolástechnika 2018. 09. 10.

Amennyiben egy modern megjelenésű, tartós és hatásos kültéri árnyékolót keresünk nyílászáróinkra, az egyik legjobb alternatívát a zsaluzia jelenti. Nem véletlenül, hiszen a hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvendő termék rengeteg olyan tulajdonsággal kecsegtet, ami minden téren a beltéri árnyékolók elé helyezi a zsaluziát, sőt mi több, bizonyos tekintetben még a redőnyt is képes maga mögé utasítani

Szakkönyv

Több mint festék - Riportkönyv

Ez a kötet a "Több mint tüzép" című könyv folytatása. A festéknagykereskedők és az iparág néhány további képviselőjének a szakmai életét mutatja be, azt, hogy milyen gazdasági viszonyok között jött létre a festékesek számára is a rendszerváltozás

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?