Utolsó frissítés: 2020-05-24

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kertem, teraszom

Épinfó - Szakmai cikkek

< >

Szakszerű faanyagvédelem TETOL faanyagvédőszerekkel

Tető, homlokzat 2010. 06. 08.

"Már a tervezésnél gondoljon rá!"

A beépített faanyag élettartamát jelentősen meghosszabbítja a szakszerű megelőző faanyagvédelem, melynek során a beépítendő fát vegyi anyagokkal kezelve védjük a gomba- és rovarkárosítás ellen. Egyúttal az égéskésleltetés is megoldható, ha nemcsak a faanyag védelme, de a tűzvédelmi előírások miatt nehezen éghetővé tétele is szükséges.

Fontos, hogy az alkalmazási helytől és az elérendő céltól függően a megfelelő védőszert használjuk:

TETOL FB: égéskésleltető, gomba- és rovarkárosítás elleni faanyag-védőszer. Beltéri felhasználásra!

Fenyő és lombos faanyagok tűz-, gomba- és rovarkárosítással szembeni megelőző és részleges megszüntető védelmére szolgál. Ammónium- és bórvegyületeket tartalmazó, vízben oldható sókeverék. Hő hatására víz és a lángot fojtó ammóniagáz keletkezik, valamint a felület izzik, szenesedik, lánggal nem ég. Beltéri, max. 75%-os relatív páratartalmú, a csapadék közvetlen hatásaitól védett épületszerkezetek (tetőszerkezetek, párnafák, fa nyílászárók, fa födémek, egyéb építési faanyagok) megelőző védelmére használható fel, ha a beépített faanyag nehezen éghetővé tétele is cél. A kezelt anyag égése során nem keletkeznek fojtó, erősen mérgező gázok.

A védőszer mázolással (ecseteléssel) hordható fel. Célszerű alkatrészben elvégezni a kezelést, mert így a csapok, furatok védelme is megtörténik. A kezelés tűzvédelmi szempontból akkor lesz hatásos, ha a felületre jutó védőszer mennyisége legalább 380 g/m2, amely ecseteléssel 10 rétegben hordható fel. Ha csak gomba- és rovar elleni megelőző védelem szükséges, akkor az előbbi mennyiség fele is elegendő védelmet nyújt.

A kezelt faanyag színe a védőszer színezékétől függ (sárga, zöld vagy színtelen), nagyobb vastagságban az anyag selyemfényű színárnyalatot kap.

TETOL ÖKO: kül- és beltéri, gomba- és rovarkárosítás elleni faanyagvédőszer 

Fenyő és lombos faanyagok gomba- és rovarkárosítással szembeni megelőző védelmére szolgál. Szerves hatóanyagokat, réz-, bórvegyületeket, beszívódást segítő adalékanyagokat tartalmazó, folyékony, vízben oldható készítmény. A fa felületén nem képez réteget. Krómmentes!

Felhasználási területe a külső, az időjárás hatásainak kitett, de földdel nem érintkező faanyagok, valamint beltéri - a csapadék közvetlen hatásaitól védett, de a gomba és rovarkárosítók által erősen veszélyeztetett faanyagok megelőző védelme. Hatóanyaga révén mélyen beszívódik a fába, ezért kisebb fertőzések megszüntetésére is használható. Zöldeskékre színezi a faanyagot, így a kisebb kékülési, penészedési nyomokat elfedi.

A védőhatás fafajtól függően kültérben legalább 10, beltéri, intenzív gombatámadástól mentes helyen legalább 20 évig megmarad. Fontos, hogy a kültéri faszerkezetről a csapadék le tudjon folyni, és földdel ne érintkezzen. Festés, lakkozás a kezelés után nem szükséges, de a célszerűen megválasztott felületkezelés a tartósságot növeli. A kezelt szerkezeteket 5-10 évenként ellenőrizni kell.

A kezelés módja: mázolás, áztatás, szórás (csak zárt technológiában), magas nyomású telítés. Ecsetelés helyett a kültérben 8-24 órás áztatás, vagy magas nyomású telítés ajánlott, mert ecseteléskor a hatóanyag nem tud mélyen behatolni a fába.

Mindkét védőszerre igaz, hogy a kezelendő faanyag nem tartalmazhat a felületen kívül fertőzést: nagy keresztmetszetű faanyagoknál, teljes keresztmetszeti aktív fertőzés esetén csak a felületi megelőző védelem nem elégséges. Az ilyen faanyagot előzőleg megszüntető hatású faanyagvédőszerrel kezelni kell.

Kemikál Építőanyagipari Zrt. - www.kemikalrt.hu

< >
KEMIKÁL Építőanyagipari Zrt.
http://www.kemikalrt.hu

Legújabb cikkek

Tárolás kis helyiségben - 5 tipp a rendszerezéshez

A kis helyiségekben való tárolás nem csak a helyszűke, de lakhatási és esztétikai szempontból is problémás lehet. Ilyen esetben sokszor újabb és újabb holmikba ütközünk, amiket aztán egyik helyről a másikra pakolunk, s idővel a kialakult káosznak köszönhetően nagyon nehéz lesz megtalálni azt, amit éppen keresünk.  Mindez nem azt jelenti, hogy kis helyiségben nem lehet eredményes tárolási rendszert kialakítani, csupán annyit, hogy kreatívabb megoldásokat kell választani

Zsaluzia vásárlás előtti tudnivalók

Árnyékolástechnika 2018. 09. 10.

Amennyiben egy modern megjelenésű, tartós és hatásos kültéri árnyékolót keresünk nyílászáróinkra, az egyik legjobb alternatívát a zsaluzia jelenti. Nem véletlenül, hiszen a hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvendő termék rengeteg olyan tulajdonsággal kecsegtet, ami minden téren a beltéri árnyékolók elé helyezi a zsaluziát, sőt mi több, bizonyos tekintetben még a redőnyt is képes maga mögé utasítani

Láthatatlan erő - 20 éve Magyarországon

Építőanyagok 2015. 04. 22.

A Kaspar Winkler által 1910-ben alapított, svájci székhelyű Sika AG egy világméretekben aktív, különleges vegyi anyagokat gyártó és forgalmazó cégcsoport. Napjainkra a Sika piacvezető szerepet tölt be azoknak az anyagoknak a gyártásában és forgalmazásában, amelyeket a betontechnológia, a tömítés, a ragasztás, a szigetelés, az ipari padlók és bevonatok, a tűz- és korrózióvédelem, a tető- és vízszigetelés, valamint a teherhordó szerkezetek megerősítése, javítása és védelme területén alkalmaznak

Szakkönyv

Rend a lelke mindennek! - Ötletek, praktikák, titkok a rendezett otthonhoz

Lakberendezés 2020. 02. 29.
A legtöbben felesleges kacatoktól és lomoktól mentes, rendezett környezetre vágyunk, ám a rendrakásnak már a gondolata is feszültséget vált ki. A szerző hasznos tanácsokat és szempontokat kínál, hogy mi alapján dönthetjük el, mi az, amit érdemes megőriznünk, és mi az, ami nélkül prímán megleszünk, legyen szó akár a konyháról, a hálószobáról vagy a gyerekek birodalmáról.

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?