Utolsó frissítés: 2024-04-15

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Szakmai cikkek

< >

Lapostető kialakítása X-Dek tetőpanellel

Tető, homlokzat 2013. 10. 14.
CE Glass gyártó- és logisztikai csarnok, Szatymaz – XM panel gyári PVC lemezzel
CE Glass gyártó- és logisztikai csarnok, Szatymaz – XM panel gyári PVC lemezzel

Lapostető tervezésekor a tervező az alábbiakkal szembesül a szerkezet kiválasztásakor:

  • Milyen minősített teherbírással, hőszigeteléssel, tűzállósággal rendelkezzen a tetőszerkezet?
  • Mennyire vízzáró?
  • Vannak-e speciális részelemek? Hogyan kell összeszerelni?
  • Mi lesz, ha nem úgy építik, ahogy meg lett tervezve?

A Kingspan az X-Dek tetőpanellel kompromisszumoktól mentes, biztonságos és egyszerű megoldást kínál a fenti kérdésekre, tervezőknek, beruházóknak, kivitelezőknek egyaránt.

Mi az X-Dek?

Ez egy szendvicspanel, mely magasbordás trapézlemez teherhordó rétegből, hozzá ragasztott FIREsafe IPN habból és egy felső vízszigetelésből áll. Ez utóbbit a helyszínen kell elhelyezni, vagy már gyárilag rajta van.

Négyféle X-Dek típus létezik:

  • XD, acél felső lemezzel - ha a teherbírás és tűzállóság igényli,
  • XG, üvegfátyol szövettel - helyszíni ragasztott vízszigetelésekhez,
  • XB, bitumennel impregnált - bitumenes vízszigetelésekhez,
  • XM, gyári PVC lemezzel - ha kompakt megoldás az igény.

Szerkezeti kialakítás

Az X-Dek könnyű, de nagy teherbírású a magasbordás trapézlemez miatt. Akár 7m fesztávot is képes önhordó szerkezetként áthidalni, megfelelve az Eurocode szerinti terheknek, másodlagos tartószerkezet igénye nélkül. A panelt acél, fa vagy vasbeton fogadószerkezethez egyaránt lehet rögzíteni.

Kingspan X-Dek tetőpanel

 XM, gyári PVC lemezzel - ha kompakt megoldás az igény

A maximális gyártási hossza 15 méter, ami felgyorsítja a beépítést. Gyári panelvég visszavágással készül, amivel akár 600mm-es átlapolásokat is meg lehet oldani.

A panelek rögzítése csavarokkal történik. Acél tartószerkezethez speciális rögzítőelemek lettek kifejlesztve, mint az X-Plate alátét vagy az Opticore csavar. Ezekkel lehetővé válik az X-Dek hibáktól mentes, gyors elhelyezése. Beton vázszerkezet esetén komplett rögzítési megoldást állítottunk össze az előfúrástól a rögzítésig.

Tűz, levegő, víz

Ezek az ősi elemek már régóta kompromisszumokra késztetik a tervezőket, gyártókat, kivitelezőket. Az X-Dek ezekre kínál megoldást anélkül, hogy bármelyik szempont lényeges hátrányt szenvedne.

Tűzvédelem tekintetében az OTSZ-ként ismert, a cikk írásakor legújabb 28/2011. BM rendeletnek megfelelően a panel akár B REI30 tűzállósággal rendelkezik, figyelembe véve az Eurocode szerinti rendkívüli tűzterhet is. Egy tető térelhatároló szerkezet esetében fontos paraméter, hogy az adott tűzállósághoz mekkora maximális teherbírás, illetve fesztáv tartozik. Kompakt termék lévén nem merül fel olyan probléma, mint a helyszínen szerelt rétegrendnél, hogy a megfelelő rendszerelemek kerültek-e beépítésre.

Hőszigetelés

Hőtechnikai minősítésére jelenleg a 7/2006-os rendelet irányadó, de az uniós törekvéseknek (EPBD 2010) megfelelően sokkal szigorúbb előírásokat kell egy épületnek 2020-ig teljesíteni. Ez a szigetelőképesség vagy a szigetelés vastagságának növelésével érhető el. Szerelt tetőknél, ha a tűzvédelmet is be kell tartani, a népszerű hőszigetelések - mint az ásványgyapot vagy a polisztirol - vastagságát vagy arányát lehet változtatni, viszont ekkor robosztusabb, ezáltal drágább lesz a tetőnk, vagy csökken a tűzállósága.

Egy 10cm vastagságú X-Dek tetőpanel 0,19W/m²K U-értékkel rendelkezik, mely THERMALsafe  nano IPN hab alkalmazásával tovább csökkenthető.

Amikor hőszigetelésről beszélünk, többnyire az U-érték merül fel. Ez a hővezető képességgel összefüggő tényező. Ha egy hőszigetelés meglehetősen „szellős”, mint a szálas anyagok általában, akkor érdemes a hőáramlást, hősugárzást, valamint az áramló levegő, sőt a nedvesség hatását is figyelembe venni. Ez mind rontja a megfelelően megtervezett és beépített szerkezet energetikai hatékonyságát. Ha egy ásványgyapot szigetelés nedvességtartalma csak 1%-kal növekszik, akkor hőszigetelő képessége akár 85%-kal is romolhat.

A víz hatása tehát különösen káros, ha a vízszigetelés hiányos, sérült vagy rosszul kivitelezett, a hőszigetelésben felgyűlő víz és pára utat talál az épület belsejébe.  Az X-Dek esetében ettől nem kell tartani, hiszen a gyári zártcellás hőszigetelő hab 100%-ban  kitölti a rendelkezésre álló teret, nem roskad, nincsenek kivitelezésből származó hézagok és nem vesz fel nedvességet. Az X-Dek esetében nincsenek ilyen „rejtett”, teljesítményt csökkentő tényezők

Gyorsan, jól, egyszerűen

„Gyorsan, jól és olcsón. Ebből mi kettőt garantálunk!” – tartja a mondás. Az X-Dek esetében a gyors és egyszerű a kompakt kialakításból adódik. Ehhez a költséghatékonyságot és biztonságot érdemes párosítani, ami hosszú távon teszi olcsóbbá a megoldást az energiamegtakarítások és alacsony karbantartási igény révén.

Lapostető = X-Dek

Az X-Dek korszerű, kizárólag a Kingspan által gyártott, védjeggyel ellátott termék. Rendkívül leegyszerűsíti a tervezés és a kivitelezés fázisait, hiszen a hozzá tartozó szolgáltatásokkal problémáktól mentessé válik az épület kialakítása. Igazolja ezt az a sok elkészült épület, mely az X-Dek 3 évvel ezelőtti bevezetése óta Magyarországon megépült. A Kingspan elkötelezett piacvezető gyártóként igyekszik egyszerű és megvalósítható utat biztosítani az energiatakarékos épületekhez.

< >
KINGSPAN
http://www.kingspan.hu

Legújabb cikkek

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Tokaj-Hegyalja új élménypontja

Építészet 2022. 10. 24.
A Tokaj-hegyaljai mikroklíma meghatározója a borvidék vulkáni dombjainak lábánál folyó Bodrog, amely a melegebb időszakokban vízitúra lehetőségekkel, ősszel hajós, valamint vízparti programokkal is csábít. A folyót az őszi reggeleken vastag ködfátyol borítja, amely páratlan látványt nyújt az ide érkezőknek. Ebben a látványban lehet része azoknak, akik felkeresik a Szegiben kialakított Ködfátyol teraszt

Hogyan válasszunk bútort, avagy funkció vagy design?

Ha teljesen tanácstalan azt illetően, milyen darabokkal rendezze be lakását, kövesse a mottót: "a szépség az egyszerűségben rejlik". E mondat érvényessége örök, ahogyan az egyszerű dolgok szépsége is, amelyek használati formái sértetlenül túlélik az idő könyörtelen múlását

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?